Calatoria initiatica a lui Istvan Teglas in spectacolul Deseori neobservat

Spectacolul Deseori neobservat regizat de Amalia Olaru, cu Istvan Teglas si Cristian Gheorghe, va avea loc luni, 17 martie, ora 19:30 la Teatrul Mignon, bd. Hristo Botev nr. 1 (Piata Rosetti) Biletele pentru spectacolul Deseori neobservat se pot rezerva prin email contact@teatrulmignon.ro sau apeland numarul de telefon 0726.243.907 sau se pot achizitiona direct de pe situl www.iabilet.ro.

„Deseori Neobservat vine cu un artificiu, in sensul in care transforma un spectacol cu un singur protagonist, intr-unul in care protagonistul se dedubleaza atat din interior catre exterior, cat si invers. Istvan Teglas si Cristian Gheorghe sunt unghiuri si nuante ale aceluiasi personaj, Leo Auberg. Muzica de pian de pe fundal, scartaitul vinilului, dar si jocul de lumini (trei becuri care se sting si se aprind intr-un ritm halucinant) accentueaza atmosfera minimalista. Restul e doar poezie.
La fel ca in roman, si piesa de teatru evidentiaza bucuria personajului (intr-un decor ironic-amar) de a se alatura lagarului de munca. Acesta vede totul ca pe o calatorie initiatica. Numai ca aici cele doua (romanul si piesa) se separa.
Metafora ingerului foamei functioneaza la fel de bine si in adaptarea scenica, precum functiona in romanul Hertei Müller. Nu poti ramane indiferent la faptul ca retetele culinare sunt bancuri pe care le face ingerul foamei.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 22-28 iulie

Ce putem spune despre cei doi protagonisti ai spectacolului? Cristian Gheorghe este un Leo sinusoidal, un Leo inocent si inca nepervertit intru totul de pasarea de ciment si de ingerul foamei. In schimb, Istvan Teglas imi aminteste putin de Pink, celebrul personaj din opera rock The Wall a grupului britanic Pink Floyd. Ma refer in special la acel Pink comfortably numb. Accentuarea unui aparent vid emotional este tocmai declansatorul emotiei (re)simtite de public.” (Andrei Zbirnea, Revista Semne Bune)

Citeste si:  Unde mergem in week-end? 30 mai - 1 iunie

Replici din spectacol:

„Dar poate ca o sa te intalnesc odata intr-un alt loc. De pilda intr-o gara. Sa zicem ca ma urc in tren si tu te afli deja in acelasi compartiment. Ma asez vizavi de tine ca si cum asta ar fi tot. Si atunci voi incepe sa rad. Sau poate ca nu voi rade. Deloc.”

Citeste si:  Ultima Revolutie Analogica, o Cutie a Memoriei

„Odata ma voi uita in strada de la fereastra si-n ziua aia va ploua, iar jos un barbat nu va reusi sa-si deschida umbrela. Eu voi vedea ca mainile lui sunt mainile tale. Si-atunci o sa-i strig de la fereastra: De ce nu traversezi strada? Acolo pe partea cealalta nu te vei uda. Iar el va spune : „Cum de ma tutuiti?” Nu va cunosc, domnule, va tutuiesc doar mainile.”

„A cazut o stea. Trebuie sa-ti doresti ceva. Mie nu mi-a trecut nimic prin cap. Tie?”


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.