Calatoria spre eternitate intr-un spectacol de teatru inspirat de Herta Muller

Spectacolul Deseori neobservat regizat de Amalia Olaru, cu Istvan Teglas si Cristian Gheorghe, va avea loc luni, 16 decembrie, ora 19:30 la Teatrul Mignon, bd. Hristo Botev nr. 1 (Piata Rosetti)
Deseori Neobservat vine cu un artificiu, in sensul in care transforma un spectacol cu un singur protagonist, intr-unul in care protagonistul se dedubleaza atat din interior catre exterior, cat si invers. Istvan Teglas si Cristian Gheorghe sunt unghiuri si nuante ale aceluiasi personaj, Leo Auberg. Muzica de pian de pe fundal, scartaitul vinilului, dar si jocul de lumini (trei becuri care se sting si se aprind intr-un ritm halucinant) accentueaza atmosfera minimalista. Restul e doar poezie.

Citeste si:  Statele Unite ale Americii

La fel ca in roman, si piesa de teatru evidentiaza bucuria personajului (intr-un décor ironic-amar) de a se alatura lagarului de munca. Acesta vede totul ca pe o calatorie initiatica. Numai ca aici cele doua (romanul si piesa) se separa.

Metafora ingerului foamei functioneaza la fel de bine si in adaptarea scenica, precum functiona in romanul Hertei Müller. Nu poti ramane indiferent la faptul ca retetele culinare sunt bancuri pe care le face ingerul foamei.

Ce putem spune despre cei doi protagonisti ai spectacolului? Cristian Gheorghe este un Leo sinusoidal, un Leo inocent si inca nepervertit intru totul de pasarea de ciment si de ingerul foamei. In schimb, Istvan Teglas imi aminteste putin de Pink, celebrul personaj din opera rock The Wall a grupului britanic Pink Floyd. Ma refer in special la acel Pink comfortably numb. Accentuarea unui aparent vid emotional este tocmai declansatorul emotiei (re)simtite de public. (Andrei Zbirnea, Revista Semne Bune)

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce faceai cu 50 de ani in urma

Replici din spectacol:

„Dar poate ca o sa te intalnesc odata intr-un alt loc. De pilda intr-o gara. Sa zicem ca ma urc in tren si tu te afli deja in acelasi compartiment. Ma asez vizavi de tine ca si cum asta ar fi tot. Si atunci voi incepe sa rad. Sau poate ca nu voi rade. Deloc.”

„Odata ma voi uita in strada de la fereastra si-n ziua aia va ploua, iar jos un barbat nu va reusi sa-si deschida umbrela. Eu voi vedea ca mainile lui sunt mainile tale. Si-atunci o sa-i strig de la fereastra: De ce nu traversezi strada? Acolo pe partea cealalta nu te vei uda. Iar el va spune: „Cum de ma tutuiti?”Nu va cunosc , domnule, va tutuiesc doar mainile.”

Citeste si:  "Cum v-ati petrecut vacanta?"

„A cazut o stea. Trebuie sa-ti doresti ceva. Mie nu mi-a trecut nimic prin cap. Tie?”

Biletele pentru spectacolul „Deseori” neobservat se pot rezerva prin email contact@teatrulmignon.ro sau apeland numarul de telefon 0726.243.907 sau se pot achizitiona direct de pe situl www.iabilet.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.