Cambodgia, sucesoarea Imperiului Khmer

Please select a featured image for your post

Regatul Cambodgiei, cunoscut anterior ca si Kampuchea e situat in sud-estul Asiei si e succesorul puternicului Imperiu Khmer hinduist si budist, care stapanea majoritatea Peninsulei Indochineze intre secolele XI si XIV. Tara se invecineza cu Thailanda la nord si la vest, Laos la nord-est, Vietnam la est si sud-est iar in sud se afla Golful Thailandei. Obiectivele din Cambodgia incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt ruinele de la Angkor: Angkor Wat, Banteay Kdei, Banteay Srei, Bayon, Prasat Kravan, Ta Prohm si Ta Som. Templul Angkor Vat, templul munte, se intinde pe o suprafata de 160 de hectare, din care jumatate este un bazin de apa ce avea in trecut diverse intrebuintari si reprezinta un loc ce impresioneaza prin maretia sa. La fel precum toate templele Khmere si acesta are o semnificatie anume. Dedicat zeului Visnu, acesta reprezinta o imagine in miniatura a Universului, avand 5 turnuri care reprezinta varfurile Muntelui Meru, considerat de hindusi centrul lumii.
Citeste si:  Aventuri cu pitici in dormitor
In fata templului se afla o sculptura de 800 de m, ce il infatiseaza pe Naga, un sarpe mitic care e pazitorul templului.
Templul e acoperit de bazoreliesfuri, reprezentari ale lumii de dicolo, imagini din viata lui Visnu si o galerie care reprezinta pedepsele si recompensele pe care le ofera cele 37 de ceruri si cele 32 de iaduri.
Capitala tarii se afla la Phnom Penh, un port situat pe fluvial Mekong, la confluenta cu Tonle Sap. Numele orasului provine de la legenda intemeierii sale conform careia in anul 1373, pe malul Mekongului s-a construit un templu, Phonm, care a primit numele unei vaduve bogate. La inceputul secolului XX, acesta era cunoscut sub numele de Perla Asiei, datorita importantei comerciale pe care o detine pe continent. Orasul are aproximativ un million de locuitori iar arhitectura sa este rezultatul influentelor frantuzesti asupra stilului traditional-medieval al culturii Khmer. Palatul Regal e o cladire de o frumusete impresionanta ce gazduieste faimoasa Pagoda de Argint, care e cel mai mare templu budist al capitalei si templul oficial al regelui, ce are podeaua placata cu 5000 de placi de argint pur.
Citeste si:  Seara cu parfum de havana si ritmuri cubaneze la Cafepedia
Muzeul Genocidului, numit si Toul Seng sau Security Office 21, S-21, este locul unde isi avea sediul de interogatoriu fostul regim Pol Pot iar la iesirea din oras se afla locul unde aveau loc executiile, loc numit The Killing Fiel sau Cheoung Ek Memorial. La cativa km de capitala se afla ramasitele mormintelor regilor khmeri iar in Rattanaraki se afla numeroase mine de pietre pretioase, rezervatii naturale si cateva triburi indigene care pastreaza si in prezent traditiile stravechi. Singura plaja din tara se afla in Sihanoukville, o locatie ideala pentru scuba-diving, iar iubitorii de natura pot admira unul din cele mai mari fluvii din lume, Mekong si delfinii de apa dulce, sau pot pleca intr-o croaziera pe apa raului Tonle Sap.
Citeste si:  Mutilari de dragul frumusetii: cicatrizarea
Croazierele incep din capitala si ajung pana in Siem Reap, unde se afla cea mai mlastionasa zona din Asia de sud-est, unde localnicii practica dansul traditional Apsara. Preturile la cazari sunt foarte scazute, gasindu-se camere si cu 8 dolari pe noape iar masa la un restaurant traditional ajunge la doar 3, 4 dolari. Motivul pentru care un sejur in Cambodgia este foarte scump este pretul ridicat al biletelor de avion, ceea ce face ca sejurul sa poata ajunge la 2500 de euro. Considerata cea mai picanta destinatie a Asiei, Cambodgia reprezinta un spatiu al naturii, al traditiilor, al credintei, o tara in care templele in ruina se afla inconjurate de jungle la marginea carora se inalta complexe hoteliere moderne si luxoase. O data ajunsi aici, cu siguranta aceasta experienta va va marca pentru tot restul vietii si ve-ti ramane cu o aminire frumoasa a unui loc desprins parca din alta lume.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.