Cappadocia

In centrul Anatoliei, din Turcia, natura si oamenii si-au dat mana pentru a crea o regiune al carei peisaj de basm nu seamana cu nimic din ce ai vazut pana acum. Cappadocia este se intinde pe teritoriul provinciilor Aksaray, Nevsehir, Nigde, Kayseri si Kirsehir. Doua sunt atractiile sale pricipale: formele geologice spectaculoase si structurile vechi sapate in piatra. Caracteristica reliefului din Cappadocia este formatiunea numita popular „hornul zanelor” sau „hoodoo”, un fel de turn din piatra, cu forma unui minaret, rezultat al eroziunii care a avut loc de-a lungul secolelor. La originea acestor formatiuni conice, sta activitatea vulcanica a regiunii. Fiecare eruptie depunea straturi de lava dura peste un strat de roca mai moale, usor erodabila. Vantul si apa au sapat in stratul de roca moale, insa nu au putut eroda lava intarita si asa s-au format hornurile zanelor, cu formele lor ciudate: unele seamana cu niste ciuperci uriase, altele sunt ascutite, conice sau au „capace” din bazalt. Asemenea formatiuni se gasesc si in alte regiuni ale lumii, insa numai in Cappadocia, ele au fost transformate, de catre om, intr-o retea de case si biserici.

Citeste si:  Aptitudini de ascultare

cappadocia

Majoritatea „hornurilor” se gasesc in jurul orasului Goreme, zona care este astazi protejata de UNESCO, sub numele de Parcul National Goreme.

Tot aici se afla muzeul in aer liber de la Goreme, unde exponatele sunt biserici bizantine sapate in piatra, provenind din secolele X-XI. De ce sunt aici atatea biserici vechi ? Pe teritoriul stancos si dificil al Cappadociei, si-au gasit refugiu primii crestini persecutati de romani. Cu timpul, ei au format o comunitate monastica, iar adaposturile si le-au sapat chiar in rocile care ii inconjurau, in muntii si in „hornurile zanelor”. Desi dateaza din primul mileniu, bisericile din Cappadocia sunt foarte bine pastrate, atat zidurile lor cat si frescele din interior. Cea mai faimoasa este biserica Tokali, cea mai veche structura cunoscuta din Cappadocia.

Citeste si:  Un palavragiu care face istorie

cappadocia

Cu timpul, populatia din Cappadocia a devenit predominant musulmana, asa ca s-au schimbat si locurile de rugaciune. Se pot admira in aceasta regiune moschei, madrasah (scoli), mausolee si cetati din anii 1200-1300, dar si case cappadociene din roci vulcanice construite in secolul XIX.

cappadocia

Cappadocia este spectaculoasa nu numai deasupra solului, ci si dedesubt. Kaimakli este unul din cele mai cunoscute orase subterane ale regiunii. E vorba de un oras propriu-zis cu strazi, case, biserici, totul sub pamant. Cele aproape 100 de tuneluri masoara 19 kilometri si sunt dispuse pe 4 etaje subterane. La inceput, tunelurile foloseau doar ca ascunzis pentru fugari, insa cu timpul au luat nastere in interiorul lor comunitati intregi, care au necesitat orase complete sub pamant. Celelalte orase subterane, de la Derinkuyu, Ozkonak si Ozluce sunt mai mici, dar nu mai putin spectaculoase.

Citeste si:  Ce faci cand seful o ia razna

Pentru ca multe dintre regiunile Cappadociei sunt greu accesibile pe jos, turcii au venit cu o idee care a cucerit turistii pe loc: excursii in balon. Astfel relieful de basm poate fi admirat cu usurinta, iar experienta este de neuitat. Ca sa nu mai vorbim de peisajul neasteptat pe care il creeaza baloanele colorate zburand pe cerul senin al Cappadociei, imagine care a devenit emblema acestei regiuni a Turciei.

cappadocia


Un comentariu
  1. curios, ati scris denumirile localitatilor turcesti insirate in articol corect, in masura in care pot fi scrise utilizand alfabetul roman, insa denumirea cea mai importanta e scrisa ca pentru a fi citita de cine?
    turcii scriu Kapadokya, si se rosteste exact cum se citeste(Capadochia).
    conform alfabetului turcesc , un turc ar citi dupa cum ati scris voi Geappadogia.
    citit in romana suna total aiurea si departe de adevar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.