Carnaval la VENETIA

In fiecare an, in luna februarie, Venetia isi pune hainele de carnaval. Acesta este cel mai cunoscut carnaval care se sarbatoreste in Venetia si, de asemenea, cel mai vechi. Prima atestare documentara a evenimentului dateaza din 1268. In epoca moderna el a fost reluat in 1980 si, de atunci, continua cu succes, fara intrerupere. Termenul „Carnevale” vine din echivalentul latin pentru „adio carnii” si sugereaza o petrecere de ramas bun de la fripturi, la care catolicii renuntau cu putin timp inainte de Paste.

Carnavalul din Venetia transforma strazile, canalele, pietele si orice coltisor al orasului intr-o scena de sarbatoare uriasa, in care recitalurile, spectacolele de folclor, concertele, piesele de teatru se tin lant. Majoritatea spectacolelor, concertelor din oras sunt gratuite, insa balurile mascate sunt in general private. Pentru a participa la aceste petreceri puteti inchiria costume de la magazine speciale, dar puteti la fel de bine sa va concepeti propriile costume si masti, prin care sa-i impresionati pe ceilalti participanti la petreceri. Mastile sunt motivul central al carnavalului. Aurii, argintii, rotunde, ovale, imbracate cu matasuri, pene, strasuri, pietre pretioase, dantele, turbane, broderii cu fire aurite, mastile sunt unice. Mastile vorbesc prin gesturi si miscari. Bucuria, tristetea ori curiozitatea lor o desprinzi din pozitia bratelor si a corpului. Ochii nu pot fi intrezariti decat foarte rar; la fel si buzele. Costumul tipic venetian se numeste „bauta”. Compus dintr-un voal negru, un tricorn de aceeasi culoare si o masca alba, acesta se continua cu o mantie neagra si larga ce cobora din cap pana la genunchi. Masca, numita „larva” sau „volto”, are buza superioara mai mare si nasul mai mic pentru a modifica timbrul vocii si a-l face pe purtator de nerecunoscut.

Citeste si:  Apreciaza-ti angajatii zi de zi

In fiecare an, este aleasa o tema principala a intregii manifestari, ce va fi urmarita cu atentie si dezvoltata in toate momentele Carnavalului: de la cele cu un nivel cultural ridicat (vernisaje de expozitii de pictura si sculptura, spectacole de teatru in aer liber sau traditionale) pana la cele cu tenta populara, menite sa atraga cat mai multi turisti.

Citeste si:  IBU Publishing lanseaza "Cuvinte nescrise" de Zhang Jie

Anul acesta Carnavalul din Venetia se va desfasura in perioada 10.02 – 20.02.2007. O calatorie de cateva zile la Venetia in acesta perioada va da ocazia sa admirati acest oras fascinant intr-o aglomeratie de actori, acrobati, dansatori, muzicieni si, mai ales, de mii de alti turisti veniti aici din toate colturile lumii. Piata San Marco reprezinta centrul manifestarilor acestui mare festival, care include si traditionalul „Zbor al Ingerului”. Pornind de aici, va puteti plimba pe Puntea Suspinelor sau puteti vizita Basilica San Marco si Palatul Dogilor. O calatorie cu vaporetto va da posibilitatea de a descoperi cartierele centrului istoric: Castello, Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Dorsoduro, cu nenumaratele comori arhitectonice, artistice si culturale. In alta zi puteti vizita insulele lagunei – Murano, Burano, Mazzorbo, Torcello, Sant’Erasmo sau Pellestrina. Participarea la traditionalele petreceri „Cioccolata in costume”si Balul „Le Menuet” va vor purta in lumea magica a carnavalului in stil medieval.

Citeste si:  Feng Shui pentru succesul afacerii

Carnavalul de la Venetia este o experienta care merita traita. De aceea, fie ca alegeti un sejur de 3 sau 7 zile, fie ca va deplasati cu avionul, cu masina personala sau cu autocarul, fie ca va concepeti propria masca sau o inchiriati, trebuie sa participati macar o data la acest eveniment fascinant.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.