fbpx

Carnavalul de la Rio de Janeiro

In Brazilia, in cea mai calduroasa luna a anului, timp de 4 zile se desfasoara anual un festival dedicat dansului samba, celebrat in toate localitatile. Cele mai fastuoase festivitati au loc in cel mai mare oras al tarii, sub genericul Festivalul de la Rio de Janeiro.

Rio de Janeiro (Raul de Ianuarie ) este nu numai capitala sambei, dar si un oras al contrastelor determinate pe de o parte de trecerea rapida pe o suprafata restransa, de la munti de granit abrupti asezati de-a lungul oceanului la intinderi de nisipuri aurii, dar si de existenta zgarie-norilor moderni alaturi de cartierele cu case coloniale. Oamenii instariti si cei saraci locuiesc impreuna, zonele exclusiviste fiind in contrast cu cartierele sarace insa, fiind insa caracterizati de aceeasi pasiune si entuziasm pentru viata. Aici se gasesc renumitele plaje Copacabana, Ipanema si Leblon, precum si imensa statuie Isus Salvatorul, obiective care atrag multi turisti.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 4-10 aprilie

Click aici pentru galeria foto.

Carnavalul, o explozie de bucurie, este, in acelasi timp, o adevarata descoperire a culturii poporului brazilian, in timpul caruia renumite scoli de samba isi prezinta temele prin dans, in costume sumare si provocatoare, incarcate cu bijuterii deosebite si pene imense multicolore, in acorduri muzicale unice.

De la portughezi, primii care au tinut acest festival al dansului prin anii 1850, brazilienii au imprumutat elementele de parada si au adaugat elemente care deriva din cultura africana si amerindiana. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, carnavalul a incetat sa mai existe, fiind reluat in 1947.

Citeste si:  De la artizanal la digital Muzeul National al Taranului Roman sarbatoreste 23 de ani de la refondare prin lansarea unei aplicatii de mobil

Click aici pentru galeria foto.

In anul acesta, evenimentul s-a desfasurat in perioada 12.02-16.02.2010 si, ca in fiecare an, festivitatile au inceput prin predarea cheii orasului de catre primar Regelui Momo, coordonatorul ceremoniei si se incheie printr-un joc de artificii. Traditia spune ca fiecare participant la ceremonii trebuie sa poarte macar un obiect de carnaval, motiv pentru care strazile sunt invadate de masti si costume, de la femei imbracate in calugarite pana la tinute sumare si foarte sumare in vesmant, insa aparte prin modul in care sunt impodobite cu bijuterii in modele si culori foarte variate.

Citeste si:  Noaptea de Sanziene la Institutul Francez din Bucuresti (24 iunie)

Punctul de atractie al festivalului ramane dansul scolilor de samba pe Sambadrom, un bulevard special amenajat pentru acest eveniment. Incepand cu juniorii, pe o tematica bine stabilita si indelung exersata si in costume realizate cu multa maiestrie, parada este urmarita cu interes.

Click aici pentru galeria foto.

Evenimentul nu reprezinta doar un festival al dansului, ci si al portului, ce se distinge prin stralucire, culoare, iz de sarbatoare si fast.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.