Castig mai bine decat EL!!!

Competitia dintre femei si barbati la nivel profesional se traduce prin doua notiuni de baza de la care pleaca intregul spectru de probleme: succesul si castigul. Este adevarat ca de cele mai multe ori unul il defineste pe celalalt, insa voi insista sa le tratam separat pentru ca numai impreuna formeaza imaginea completa a ‘conflictului’.

Scenariu:
1. El si ea lucreaza impreuna sau in medii profesionale apropiate fizic (in acelasi birou, aceeasi cladire) sau ca domeniu. Cunosc aceleasi persoane, au colegi comuni, sefi comuni, poate sunt ei insisi intr-o relatie de subordonare ea-sef, el-subordonat. Una peste alta, ea castiga mai mult decat el, substantial mai mult.

2. El si ea lucreaza in domenii diferite, dar sunt la un nivel de pregatire si experienta asemanator, au aproximativ acelasi venit, dar ea are mai mult succes. Succesul se poate masura in numarul contractelor de exemplu, in recunoasterea in domeniu, in proiecte de mai mare valoare sau anvergura, etc.

Citeste si:  Kiev (capitala Ucrainei)

In oricare dintre scenariile alese, el ar putea sa nu prezinte initial nici un simptom de invidie, gelozie si nici macar nu pare sa se sinchiseasca de diferenta aceasta fata de partenera lui. Pe parcurs insa, odata cu evenimentele care se aduna, apar discutii in cuplu, frustrari si tensiuni sau chiar conflicte deschise la birou si acasa. Daca te gasesti sau crezi ca urmeaza sa fii intr-o situatie similara trebuie sa fii extrem de atenta in primul si in primul rand cu orgoliul barbatului. Acesta este aspectul cel mai sensibil afectat de banii si succesul tau. Poate imi veti argumenta ceva de genul: ‘Iubitul meu nu e asa, se bucura sincer de succesul meu, ma sustine si ma incurajeaza, chiar daca am mai multi bani si succes decat el. Daca as observa ca acest lucru se schimba si devine barbatul din scenariile de mai sus, l-as parasi imediat.’ Sunt de acord. Cele mai multe dintre noi nu ne confruntam cu aceste probleme pentru ca aceste invidii au nuante, de la partener la partener. Insa sunt putini barbatii care isi depasesc natura lor de protectori ai familiei, vanatori, principali provideri de bani si venit in casa. Intr-o confruntare directa nici unul dintre barbati nu ar accepta prezenta lui intr-un scenariu asemanantor cu cele de mai sus. Insa natura lor este diferita si mai devreme sau mai tarziu tu vei fi cea care va refuza contracte sau ii va ascunde adevaratul salariu, ceea ce poate deveni foarte frustrant.

Citeste si:  Istorie la Marele Zid Chinezesc

In cazul in care ai langa tine un barbat puternic si care te iubeste, poti insa sa ii respecti aceasta natura si sa abordezi cu delicatete acest subiect. In plus, perfect la indemana iti este sa faci o diferenta foarte clara intre viata profesionala si viata voastra de cuplu. Mai precis, la birou sa ii fii sefa sau sa castigi mai bine ca el, acasa sa ii fi iubita, sotie, partener egal de cuplu. In societatea noastra este dificil pentru o femeie de cariera sa isi pastreze viata de familie implinita, iar unul dintre motive este chiar cel abordat astazi. Tenacitatea si ambitia de la birou insa nu au ce cauta acasa nici daca nu esti in situatia amintita, cu atat mai mult daca esti. Viata personala se refera la destindere, la relaxare si activitati comune in care nu incap orgoliile profesionale. Fiecare dintre noi isi gestioneaza atat viata personala cat si pe cea profesionala asa cum crede ca e mai bine, insa ceea ce este cel mai important si nu voi conteni sa subliniez este sa le gestionam separat. Viata noastra ar trebui sa fie o combina frigorifica cu doua motoare: functioneaza ca un intreg, dar se alimenteaza si se intretin separat.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 4 - 7 ianuarie

6 Comentarii
 1. Barbatii sunt ingrozitor de frustrati daca femeia castiga mai bine decat el. nu inteleg de ce pentru ca pentru noi nu este o problema, asa ca nu stiu de ce ar fi pentru ei. Doar pe ei ii deranjaza

 2. pe ei ii deranjeaza dar efectele le simtim noi. incep sa fie frustrati, gelosi, cauta motiv de scandal doar pentru ca se simt – fara sa aiba niciun motiv – mai putin importanti decat tine

 3. s-au schimbat multe, barbatii nu mai tin asa de tare sa fie providerii casei, pot suporta f bine si situatia inversa. Am o prietena care lucreaza in PR si castiga o tona de bani iar sotul ei este profesor la un liceu si stim cu totii cat castiga cei din invatamant. Cei doi se inteleg minujnat , sunt casatoriti de 10 ani, si n-au avut vreodata dispute pe tema banilor (suntem prieteni apropiati).
  Deci vedeti ca exista cazuri si cazuri, dar din ce in ce mai des, faptul ca tu castigi mai mult ca el nu este o problema majora !

 4. noi fetele aruncam cu banii in stanga si in dreapta fara sa ne gandim de multe ori cat de greu se castiga. femeile care muncesc de dimineata pana seara o fac pentru familie, pentru copii, ca ei sa aiba tot ce le trebuie, si asta e preocuparea lor principala, nu ultima coafura la moda care te costa o groaza de bani si iti aduce admiratie femera…

 5. Barbatul a descoperit ARMELE si a inventat VANATOAREA.
  Femeia a descoperit VANATOAREA si a inventat BLANURILE.
  Barbatul a descoperit CULORILE si a inventat PICTURA.
  Femeia a descoperit PICTURA si a inventat MAKE-UP-ul.
  Barbatul a descoperit LUMEA si a inventat CONVERSATIA.
  Femeia a descoperit CONVERSATIA si a inventat BARFA.
  Barbatul a descoperit JOCUL si a inventat CARTILE DE JOC.
  Femeia a descoperit CARTILE DE JOC si a inventat DATUL IN CARTI.
  Barbatul a decoperit PRIETENIA si a inventat DRAGOSTEA.
  Femeia a descoperit DRAGOSTEA si a inventat CASATORIA.
  Barbatul a descoperit FEMEIA si a inventat SEXUL.
  Femeia a descoperit SEXUL si a inventat DURERILE DE CAP.
  Barbatul a descoperit COMERTUL si a inventat BANII.
  Femeia a descoperit BANII….si atunci s-a dus naibii totul

 6. Cred ca sunt primul barbat care recunoaste ca adevarata situatia prezentata in topicul de mai sus.
  E al niabii de dificil sa accepti ca asta e situatia, si ca pana vei putea modifica ceva, poate dura destul de mult.La noi situatia s-a schimbat recent. Printr-o conjunctura fericita, sau nu, aici intervine egoismul…, \\\”perechea\\\” mea a ajuns mai nou sa castige mai mult decat castig eu. Este plecata la un curs de perfectionare unde are imprejur multi barbati. Cred ca asta si o \”posibila lipsa partiala de incredere\” alimenteaza certuri, discutii fara sens care in trecut nu se regaseau intre noi…
  Sa vad cum trec si peste asta….Have a nice life!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.