fbpx

Ce camasi de barbati se purtau pe vremuri

Primele camasi de barbati au aparut acum circa 5.000 de ani in Egipt – nu se stie insa daca erau purtate si in viata de zi cu zi, sau reprezentau doar un vesmant funerar pentru elitele timpului. Acestea aveau umerii si manecile plisate si erau cambrate pe corp. Ulterior, camasa a devenit piesa de lenjerie intima si era populara mai degraba in randul clasei de jos – servitori, ciobani sau puscariasi. Exista referiri al adresa unor camasi de barbati in opere literare – cum ar fi „Decameronul ” lui Boccaccio – sau artistice – Caravaggio isi imbraca frecvent personajele in camasa.

In secolul 17, croitorii elitelor au inceput sa lucreze camasi de barbati, acordand atentie in primul rand gulerului care, pentru prima data, iesea la suprafata de sub veste sau jachete fine. Unele orase au devenit faimoase pentru productia de camasi barbatesti: este cazul Venetiei, unde, pentru nunta uneia din reprezentantele nobilimii italiene, Lucieta Gradenigo, s-a croit „o camasa de aur”.

Citeste si:  Castiga bani online

In secolul 18, camasa a devenit cel mai trendy articol de imbracaminte: croitorii se luptau in a le prezenta clientilor camasi care mai de care mai deosebite, din materiale rare. Cele mai raspandite aveau mansete impodobite cu filigrane sau cu mici pietre semipretioase, si guler deschis. Erau atat de frumos lucrate incat multe sotii se imbracau in camasile barbatilor, considerandu-le la fel de frumoase ca o rochie.

Citeste si:  Rosia Montana. Memoria obiectelor O invitatie la Rosia Montana printre obiecte purtatoare ale memoriei celor care au locuit acele parti ale Muntilor Apuseni

Apoi a venit Revolutia Industriala, cu impact major asupra sectorului textilelor: acum, majoritatea modelelor de camasi de barbati erau produse pe banda rulanta, cu materiale si culori diferite. Chiar si in aceasta perioada, insa, existau perceptii diferite asupra acestui articol vestimentar: in unele parti ale lumii, oamenii considerau ca doar regii puteau purta camasa, in altele, se fereau de aceasta bluza, pe motiv ca era vulgara si indecenta.

Adevarata popularizare a venit via Hollywood, cinematograful expunand tot felul de camasi de barbati, in ocazii din cele mai diferite: de la cele albe, purtate de Rudolph Valentino, la cele „Oxford”, facute faimoase de Humphrey Bogart, si pana la camasile purtate de John Wayne in lupta calare cu banditii din filmele western.

Citeste si:  Fa o schimbare: o tunsoare sau mai bine un job nou

Astazi, exista camasi barbatesti slim sau largi, casual sau elegante, de iarna sau de vara. Niciunde in lume ele nu mai reprezinta un obiect al oprobriului public. Dimpotriva, camasa poate fi acum purtata cu orice ocazie – de la competitii sportive la serate exclusiviste – fie intr-o combinatie simpla cu pantaloni, fie la costum. Printre materialele din care sunt realizate se numara bumbacul, matasea, poliesterul sau vascoza.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.