fbpx

Ce intrebari punem la un interviu

Marea majoritate a candidatilor priveste interviul ca pe un test pe care trebuie sa-l treaca, raspunzand corect la toate intrebarile ce li se pun. La sfarsit, daca au reusit sa dea raspunsurile potrivite, se considera multumiti si merg acasa sperand sa fi dat lovitura.

Dar interviul este o discutie cu dublu sens. Este nu numai o modalitate de a arata ca esti omul potrivit pentru job-ul respectiv, ci si o modalitate de a a afla daca job-ul respectiv si compania care il ofera sunt potrivite pentru tine. In principiu, scopurile interviului pentru tine, ca si candidat, sunt : 1. acela de a-ti face reclama, de a-ti vinde calitatile si 2. acela de a evalua postul oferit si compania pentru a vedea daca este ceea ce cauti. Asadar, nu numai tu trebuie sa treci un test, ci si ei.

Drept urmare, nu ajunge sa raspunzi unor intrebari, trebuie sa pui intrebari la randul tau.

Unii angajatori prefera sa nu raspunda intrebarilor tale, din lipsa de timp si interes. Altii considera intrebarile tale ca pe o dovada ca esti cu adevarat interesata de postul respectiv, o dovada ca te-ai gandit la acest interviu si ca ti-ai facut „temele”.

Important este sa stii care sunt intrebarile potrivite. Nu pune intrebari al caror raspuns se gasesc pe site-ul companiei sau in presa. Va fi o dovada ca nu te-ai pregatit deloc pentru interviu si nu faci decat sa irosesti timpul angajatorului. Nu pune intrebari legate de salariu pana cand angajatorul nu aduce vorba de asa ceva.

Atunci, care sunt intrebarile pe care trebuie sa le pui ? Le vom imparti in mai multe categorii :

Citeste si:  Arhipelagul Maldive, un paradis tropical

Intrebari legate de postul pe care vrei sa il ocupi

Prin intermediul lor, arati ca esti cu adevarat interesata de job-ul oferit, dar nu atat de disperata incat ai accepta orice. Poti intreba :

• De ce este liber postul respectiv
• De cand exista postul in companie
• Cate persoane au ocupat acest post in ultimii 2 ani/5 ani, etc
• Care sunt provocarile pe care le-ai intampina daca ocupa postul respectiv

Astfel obtii informatii relevante legate nu numai de postul in sine, ci si de companie. Daca in ultimii 2 ani, 5 ani, etc. au trecut prin job-ul cu pricina 10 persoane, asta e un semn clar ca ceva nu e in regula. Pentru a te convinge, poti sa intrebi ce s-a intamplat cu cele 10 persoane. Au fost promovoate? Au fost concediate ? Si-au dat demisia? Afli astfel daca job-ul este un bun loc de plecare pentru a avansa rapid, este atat de stresant si frustrant incat nimeni nu ii face fata sau este atat de greu incat nimeni nu se descurca asa cum trebuie.

Intrebari legate de viitorul tau in companie

Este normal sa iti doresti sa avansezi sau sa acumulezi noi cunostinte prin intermediul unui loc de munca. Dar trebuie sa-i dai de inteles si angajatorului ca iti doresti asa ceva. Poti intreba :

• Care ar fi posibilitatile tale de promovare
• In cat timp ai putea sa fii promovata
• Daca vei beneficia de cursuri, seminarii, training-uri gratuite

Prin aceste intrebari, arati ca nu te multumesti cu ceea ce ti se ofera si iti doresti mai mult de la tine si de la compania respectiva, ca esti ambitioasa si vrei sa urci pe scara profesionala sau macar sa acumulezi noi abilitati.

Citeste si:  Statul peste program

Intrebari legate de ceea ce se asteapta de la tine

Poti sa intrebi :

• Care sunt calitatile pe care angajatorul le pretuieste cel mai mult la subordonatii sai.
• Cum ar trebui sa arate o zi de munca normala pe postul respectiv
• Cum s-au indeplinit in trecut sarcinile aferente postului si care sunt imbunatatirile pe care angajatorul si le-ar dori.

Aceste intrebari te ajuta sa-ti dovedesti nu numai interesul pentru postul respectiv, ci si dorinta de a te descurca, de a fi mai buna decat predecesorul tau. Arati ca doresti sa fii pe placul angajatorului si ca te intereseaza dorintele lui.

Intrebari legate de departamentul in care vei lucra

Mai mult ca sigur, postul pentru care candidezi nu este de sine statator, ci este parte a unui departament intreg in care va trebui sa te integrezi. Poti intreba :

• Care este reputatia celui departament in cadrul companiei.
• Care au fost scopurile acelui departament in ultimul an si daca a reusit sa le indeplineasca.
• Care vor fi scopurile departamentului in anul care urmeaza.

Prin aceste intrebari afli care este mediul in care vei lucra, cum este perceput de catre ceilalti colegi departamentul tau, deci cum vei fi perceputa si tu ca parte a acelui department. Arati ca vrei sa te integrezi intr-o echipa, sa te identifici cu departamentul in care vei lucra si ca vrei sa lucrezi doar cu cei mai buni.

Intrebari legate de avantajele pe care ti le ofera job-ul

Citeste si:  Calitatile unui bun arhitect

Dupa cum am spus, si compania trebuie sa treaca un test. Poti sa intrebi :

• De ce ar trebui sa accepti acest job.
• Ce l-a atras pe intervievator la compania respectiva si de ce continua sa lucreze acolo.
Prima intrebare este o metoda oarecum indirecta de a afla care sunt avantajele financiare ale job-ului, mai ales daca angajatorul nu a mentionat nimic in acest sens. Probabil ca nu-ti va divulga de pe acum salariul, dar daca se mentioneaza si partea financiara ca un aspect pozitiv al job-ului, probabil ca asa si este.

Cand vrei sa lucrezi intr-o companie, nimic nu te poate ajuta mai mult decat cineva care este deja angajat. Ai nevoie de o parere „din interior” si cine este mai potrivit sa ti-o ofere decat intervievatorul ? Daca el te intreaba despre actualul sau fostul loc de munca, de ce nu l-ai intreba si tu despre locul lui de munca, despre beneficiile pe care i le ofera.

Feed-back in legatura cu CV-ul tau, experienta ta, etc.

Poti intreba:

• Ce l-a atras pe angajator la CV-ul tau
• Ce parere are angajatorul despre experienta ta
• Care sunt, in opinia lui, punctele slabe ale CV-ului tau.

Este o modalitate de a primi un feed-back impartial de la un specialist. Chiar daca, pana la urma, nu primesti postul respectiv, macar stii care sunt punctele tale tari, pe care ar trebui sa pui accent data urmatoare, si care sunt punctele slabe pe care trebuie sa le remediezi. Astfel, chiar daca nu castigi locul de munca respectiv, castigi o experienta utila.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.