fbpx

Ce se mai mananca in lume

Daca ai ajuns, ca turist, intr-o tara sau o regiune a globului si nu ai incercat mancarurile traditionale, se poate spune ca vacanta ta este ratata, atat de importanta este gastronomia, ca parte a unei culturi. In fiecare cultura, apar mancaruri pe care altii le-ar considera cel putin ciudate, daca nu chiar de-a dreptul dezgustatoare. Dezgustatoare pentru cei din afara, caci localnicii au crescut cu ele si nu le considera cu nimic deosebite. Asa cum noi nu vedem nimic in neregula intr-o farfurie cu piftie (o ciudatenie in alte parti ale globului), unele popoare mananca fara probleme serpi, broaste, oua clocite si multe alte „delicatese”.

Pentru noi, cele mai exotice mancaruri sunt cele specifice Asiei si Americii de Sud, doua continente total diferite de al nostru, prin cultura si obiceiuri.

Asa se face ca, in Indonezia, intr-o anumita piata faimoasa pentru ciudateniile ei, se vand lilieci. Aceste animale sunt considerate o delicatesa daca sunt afumate. Rezulta un soricel scheletic, maroniu, cu aripi lungi. Se pare ca ar avea gustul apropiat de cel al carnii de vita.

foto

Asa cum noi mancam hamsii crocante, stropite cu mujdei, pe faleza, la mare, in Filipine se pot cumpara de pe strada greieri prajiti si sarati, care sunt o gustare foarte populara printre localnici si printre turisti. Unii chiar cauta greieri impachetati special pentru a-i putea lua acasa. Se pare ca se mananca foarte mult si in baruri, probabil in loc de alune. Si tot filipinezii gusta o alta macare cel putin ciudata: carnea de caine. Ei nu cresc cainii ca animale de companie, ci asa cum crestem noi gainile: pentru a fi sacrificati si gatiti. Desi nu e prea placut sa vezi un cap de ciobanesc german ranjind din farfurie, se pare ca mancarea nu e chiar asa de rea. Bineinteles ca nici pisicile din Asia nu scapa mai usor. Sunt mancate si ele cu mare placere in China si Vietnam.

Citeste si:  Horoscopul lunii noiembrie

In afara de catei, vietnamezii mananca si oua de rata clocite, poate cea mai dezgustatoare mancare dintre toate. Sub numele de balut, se vand pe strada oua de rata fertilizate si lasate la clocit timp de cateva saptamani. Cureti coaja, iar in interior te asteapta pe langa un galbenus moale si un embrion mort, cu pene, cioc si oase.

foto

Iar daca ajungi in Japonia si ceri o portie de sashimi, s-ar putea sa fie din carne de cal. Este un fel de mancare foarte popular si se pare ca este si sanatos, pentru ca are mai putina grasime si mai multe proteine, fata de vita sau porc.

Citeste si:  8 tipuri de interviuri si cum sa le faci fata

In tara vecina, China, o alta delicatesa: meduze taiate in fasii subtiri, date cu sare si servite intr-un bol, ca aperitiv.

In Tailanda, greierii nu sunt singurele insecte servite ca gustare. Pe strada Koh San, vanzatorii ambulanti imbie turistii cu lacuste, viermi de matase, scorpioni, gandaci uriasi, toate prajite bine in ulei. Cambodgienii nu se incurca cu insecte atat de mici si trec direct la arahnide. In Skuon, un oras din apropierea capitalei Phon Phen, se vand pe strada tarantule prajite. Se pare ca obiceiul a aparut in vremea kmerilor rosii, cand mancarea era putina si oamenii au fost nevoiti sa gaseasca noi surse de hrana. Le-a placut atat de mult incat au continuat.

Destul cu Asia, trecem la America de Sud, continent la fel de ciudat, cel putin in privinta obiceiurilor alimentare.

In Nicaragua sunt considerate adevarate delicatese ouale crude de testoasa. Arata ca nici mingi de ping pong. Se gaureste putin coaja, se picura inauntru putin sos picant, apoi se soarbe tot continutul. Se pare ca gustul seamana oarecum cu cel al pestelui crud si nici macar nu este prea placut.

In sudul Statelor Unite, probabil sub influenta tarilor sud-americane se vand, mai ales la balciuri, un fel de acadele din carne de crocodil. O bucata de carne gatita si condimentata se infige intr-un bat si se serveste clientilor. Se spune ca are gustul carnii de porc in sange.

Citeste si:  Azerbaidjan: relicve preistorice si cladiri avangardiste

Mexicanii sunt si ei foarte atasati de insectele din farfurie. Chapulines este numele unui fel de mancare facut din lacuste. Cei care le-au gustat spun ca nu sunt chiar atat de rele si ca ar semana, la gust, cu niste hamsii foarte, foarte sarate.

foto

Si nu numai in farfurie se gasesc insectele, ci si in sticla cu bautura. Unii producatori de tequila pun in sticle cate un vierme care traieste pe copacul de guava. Chiar exista o marca de tequila care se numeste „Dos gusanos”, pentru ca in fiecare sticla se afla cate doi viermisori. Iar pentru cei carora le place tequila, dar nu vor sa faca excese, exista acadele cu aroma acestei bauturi si cu un viermisor prins inauntru.

Si pentru ca a venit vorba de bauturi, revenim in Asia unde se fac tot felul de vinuri ciudate, din serpi, pisici, caini, soareci si alte animale nevinovate. Animalul mort se curata si se introduce, impreuna cu apa, in sticla, unde se fermenteaza. Daca nu au la indemana asemenea mamifere, eschimosii folosesc si ei ce gasesc. Asa se face ca ei beau vin de pescarus. Tursitii spun ca are gust de benzina.

foto

6 Comentarii
  1. @ ALINA

    vorbesti prostii draga, manaci…. kkt ….

    asa cum si noi mancam porc si pui si vaca, asa la ei ,e cainele pisica si greierele

    e vorba de CULTURA !

    afara de faptul ca estrogenul face ravagii in tine …..cu ce drept zici tu despre cultura altora, ca e de nebuni ?!

    Cand China domina Asia, noi (astia europeenii) inca mancam kkt ! (la propriu)

    deci ciocu mic si inapoi la Tampax

  2. Recunosc ca oricat de mare mi-ar fi curiozitatea (si, credeti-ma, am o mare slabiciune pentru artele culinare ale altor natii), nu cred ca as reusi sa mananc caine, pisica sau sobolan.
    Greieri, tarantule cred ca da.
    In rest, n-am niciun fel de problema cu carnea de cal, e chiar foarte buna, nici cu fructele de mare, cu puii de balta si cu melcii (yummmiiii).

  3. Cineva spunea \”ca tot ce misca se poate manca\”…eu sunt de acord cu teoria asta chiar daca eu nu as manca tot ce misca…pe unde am umblat prin lume si eu am vazut multe \”nebunii\” in gastronomia locala a fiecarei tari…cel mai crunt ptr. mine este in Peru unde se mananca porcusori de Guineea…eu am unul acasa si este foarte simpatic, nu-mi imaginez cum cineva ar putea sa-l manance :)))

  4. Nu inteleg de ce trebuie sa existe delicatese culinare ca : catei, pisici,cai, porcusori de guineea etc care totusi au un suflet cand pe pamant exista atata mancare, legume, fructe.si cei care tot vor carne :porc, vita, pui ,peste.
    Mi se pare o nebunie sa cresti catei si pisici si cai si sa ii mananci.
    Cred ca atunci cand deja va deveni o obisnuinta si nu se va mai considera un taboo sa mananci asemenea vietati nevinovate care invata sa iubeasca, sa iti fie prieten, sa te protejeze sau sa te ajute la muncile campului, atunci se va trece la urmatoarea etapa…..vor ajunge sa creasca oamenii ca sa ajunga delicatesa culinara…carnea de om…poate asta va fi in varful topurilor….e trist….ceea ce am citit in acest material…..

Lasă un răspuns la selda Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.