Cea mai lunga eclipsa totala de soare a secolului a cufundat Asia in intuneric

Cea mai lungă eclipsă totală de soare din secolul al XXI-lea a cufundat miercuri seara în întuneric cea mai mare parte a Asiei, generând entuziasmul a sute de milioane de persoane în China şi India, relatează AFP.

Două miliarde de oameni au putut, teoretic, urmări eclipsa totală de soare, potrivit astrofizicienilor, un record în istoria omenirii.

O eclipsă parţială a fost vizibilă începând cu ora României 3.30, din Oceanul Indian în largul coastelor de vest ale Indiei. Eclipsa a devenit totală în statul Gujarat, la ora României 3.53, iar apoi a fost vizibilă pe un culoar de 15.000 de kilometri lungime şi 258 de kilometri lăţime, traversând de la vest la est India, Nepalul, Bhutanul, Bangladeshul, Myanmar, China, insulele sudice japoneze Ryukyu şi până în Oceaul Pacific.

Soarele a fost complet acoperit de Lună timp de şase minute şi 39 de secunde, într-o zonă puţin locuită din Pacific, un record care va fi depăşit abia în anul 2132. Întunericul a durat între trei şi patru minute în India şi aproximativ cinci în China. La Shanghai, vremea înnorată a stricat puţin spectacolul.

Citeste si:  Vara la TaraFashion

În nordul Indiei, un milion şi jumătate de pelerini hinduşi au mers în oraşul sfânt Kurukshetra pentru a se scălda în timpul eclipsei în ape purificate, despre care se spune că eliberează sufletele.

Alte zeci de mii de persoane au urmărit fenomenul în oraşul sfânt hindus Varanasi, pe malul fluviului Gange. Condusă de preoţi hinduşi, mulţimea a salutat reapariţia soarelui ridicând braţele spre cer, iar apoi oamenii au intrat în apă.

ÃŽntr-un sat din nordul ţării musulmane Bangladesh, zeci de mii de persoane s-au adunat pe un stadion ÅŸi „au început să plângă ÅŸi să tremure de teamă când soarele a dispărut, iar apoi au aplaudat când a reapărut”, a povestit funcÅ£ionarul Banamali Bhoumik.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 31 august - 6 septembrie

ÃŽn India ÅŸi China, basmele ÅŸi legendele afirmă că eclipsele sunt semne bune, dar prevestesc ÅŸi evenimente nefaste. Cea de miercuri este „un moment foarte periculos pentru Univers”, a avertizat Raj Kumar Sharma, un astrolog vedic din Bombay.

Indiencele însărcinate care îşi programaseră cezariene pentru ziua de miercuri au amânat operaţia, a anunţat spitalul Fortis din New Delhi.

În China imperială, eclipsele anunţau catastrofe naturale sau moartea împăratului, iar aceste superstiţii nu au dispărut. În schimb, eclipsa de soare a fost foarte profitabilă pentru comerţ şi turism.

La Shanghai, unde eclipsa a întunecat cerul în jurul orei României 4.35, „imaginea era incredibilă”, a declarat entuziasmat un student american, Derek Burdette. MulÅ£imi masive de turiÅŸti au invadat oraÅŸul, unde hotelul Hyatt a servit un mic dejun special de eclipsă. „AÅŸa ceva se întâmplă numai o dată la 300 de ani”, a declarat purtătoarea de cuvânt a hotelului, Meg Zhang.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce pericole te pasc la job in martie!

La celălalt capăt al Asiei, la Bombay, astronomii amatori care s-au strâns la planetarium au fost nevoiţi să schimbe ochelarii speciali de eclipsă cu umbrele sau impermeabile, din cauza ploii.

ÃŽn India, o agenÅ£ie de voiaj a lansat un Beoing 737-700 de la New Delhi înainte de răsărit, pentru a „intercepta” ÅŸi urmări întreaga eclipsă totală de la o altitudine de 12.500 de metri. Åži oamenii de ÅŸtiinţă au urmărit eclipsa din avioane ale armatei.


2 Comentarii
  1. imediat dupa eclipsa din 99 m-am maritat.
    acum inaintea eclipsei de anul acesta am divortat.
    oare eclipsa din 2010 ce-o sa-mi aduca? am inteles ca aia o sa fie mai mica, nespesctaculoasa si vizibila doar intr-o zona mai restransa.

    nu stiu daca are vreo legatura, insa ieri am zacut ca o leguma , mi-a fost rau, dureri de cap si o stare de somnolenta si oboseala cum n-am mai avut. o fi vreo legatura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.