Cele 3 elemente motivationale: compania, colegii si banii

Motivele ce ne determina sa ne schimbam locul de munca sunt foarte diverse si subiective, tin de fiecare dintre noi, de obiectivele noastre profesionale si personale, de nevoia noastra de evolutie, de schimbare. Principalul motiv pentru care facem o schimbare profesionala este insa lipsa unuia sau altuia dintre elementele principale ale jobului de vis imaginat de noi. Acest job de vis exista si in realitate pentru cele mai norocoase dintre noi. De cele mai multe ori insa ne face sa il cautam permanent, iar pe unele dintre noi ne face chiar sa vrem sa schimbam prezentul nostru profesional, ne demotiveaza in legatura cu el, dar ne incurajeaza sa actionam in perspectiva. Ne schimbam locul de munca dintr-o nemultumire legata de statutul nostru profesional actual, dintr-o nevoie radicala de schimbare cum ar fi evolutia intr-un domeniu paralel cu cel actual sau din dorinta de a ne reorienta firul profesional catre un domeniu complet diferit de activitate.

Citeste si:  Finlanda, tara celor o mie de lacuri

Noul loc de munca va trebui sa corespunda cat mai mult ca structura cu cel la care am visat, sa includa toate sau cat mai multe din acele elemente importante pe care le urmarim. In cele mai frecvente cazuri elementele urmarite sunt: compania in care iti doresti sa te angajezi, mediul de lucru oferit, conditiile, colegii pe care ti-i doresti si pachetul salarial propus.

Cei mai multi dintre candidati urmaresc la noul loc de munca doar cateva elemente principale, iar acestea sunt, statistic, in ordine: compania, mediul de lucru (colegii de munca, atmosfera de lucru) si pachetul salarial.

Compania este principalul criteriu dupa care judecam un nou loc de munca. Imaginea de angajator pe care si-au creat-o companiile formeaza in piata adevarate curente „la moda”. In cele mai multe cazuri, imaginea special creata se bazeaza pe informatii adevarate, trasaturi specifice ale angajatorului. De multe ori insa, companiile „lucreaza” mult la imaginea creata, tocmai pentru a atrage candidati valorosi care sa le creasca nivelul in piata. Pe langa criteriul „companie”, la fel de importanta este pozitia pe care candidam. Este foarte important sa fie una cel putin de acelasi nivel managerial, profesional, cu cea pe care o detinem in prezent.

Citeste si:  Cei din lume fara nume. Politica pronatalista a regimului Ceausescu

Mediul de lucru si viitorii colegi sunt, statistic vorbind, al doilea criteriu in functie de care candidatii se orienteaza atunci cand isi cauta un nou loc de munca. In acest caz se aplica si mai mult discutia anterioara referitoare la imaginea de angajator pe care si-o creeaza companiile in piata. Si asta pentru ca altfel, din exterior, candidatii nu au cum sa stie care este mediul de lucru intern. Se creeaza insa cu ajutorul unor unelte de PR si marketing pur o imagine flatanta referitoare la fericirea angajatilor dintr-o anumita companie, la beneficiile profesionale pe care ei le primesc, la avantajele nete fata de alti angajatori, imagine care ii atrage pe candidati fara drept de apel, dar pe care o pot evalua doar post angajare.

Citeste si:  Mumia 3 – Mormantul Imparatului Dragon

Pachetul salarial este, paradoxal poate, ultimul dintre primele trei cele mai importante elemente motivationale in alegerea unui nou loc de munca. Poate credeti ca el este de-abia pe locul trei la modul declarativ la interviu, dar nerealist in fapt. Ei bine, va spun ca numarul candidatilor care pun alte elemente decisive inaintea banilor este unul crescut si in crestere. Companiile mari se intrec sa ofere avantaje mult mai importante decat cele materiale. Candidatii isi cauta din ce in ce mai subiectiv si emotional un loc de munca. De multe ori mi se pare ca isi aleg un job in acelasi fel in care isi aleg o locuinta. Se implica in decizie punind in primul rand factorul personal sa zicem, statutul pe care viitorul loc de munca i-l ofera (compania si postul) si confortul (mediul de lucru, colegii), inaintea aspectului financiar.


5 Comentarii
  1. nu-i adevarat. pentru mine conteaza in primul rand climatul din firma de exemplu. ce sa fac cu banii? sa ma duc la balamuc daca in firma totul e anapoda, mancatorie si tot tacamul?

  2. Ierarhia chiar este facuta atat pe baza experientei personale, cat si pe studii facute cu candidatii \”la iesire\”, adica atunci cand s-au hotarat sa paraseasca un job si sunt in cautarea unuia nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.