Chinezii se pregatesc sa intre in Anul Boului

Sute de milioane de chinezi se pregăteau duminică să întâmpine Anul Boului, adunându-se în târgurile de pe lângă templuri, pregătind artificii şi îndreptându-se spre gări şi staţii de autobuze pentru a ajunge acasă, relatează Reuters.

La Beijing şi în capitala comercială Shanghai, străzile în mod obişnuit aglomerate erau goale şi nu se auzea decât câte o pocnitoare din când în când. Pe măsură ce se va apropia miezul nopţii, zgomotele din cele două oraşe vor aminti mai degrabă de o zonă de război, chinezii fiind foarte pasionaţi de artificii. Ei cred că artificiile sperie spiritele rele şi îl atrag pe zeul bunăstării pe treptele caselor oamenilor în ziua Anului Nou, care anul acesta cade luni, potrivit calendarului lunar chinezesc.

Premierul Wen Jiabao, care în anii trecuÅ£i ÅŸi-a petrecut Anul Nou cu diverse categorii sociale, de la mineri la bolnavi de SIDA, i-a vizitat pe supravieÅ£uitorii cutremurului devastator din mai din Sichuan, în care au murit peste 80.000 de oameni. „Au trecut opt luni de la cutremur ÅŸi sunt foarte fericit să văd că v-aÅ£i reconstruit toÅ£i casele”, le-a spus premierul supravieÅ£uitorilor din Beichuan, unde a fost localizat epicentrul cutremurului.

Citeste si:  Ce intrebari punem la un interviu

La Templul Pământului din Beijing, oamenii se înghesuiau la un târg cu de toate, de la spectacole de break-dance, la reproduceri ale sacrificiilor imperiale.

„Mi-am adus părinÅ£ii aici ca să se bucure de puÅ£ină cultură tradiÅ£ională. Ca orice altcineva, sper că viaÅ£a va fi un pic mai bună anul acesta decât anul trecut”, a povestit avocata Angela Zhu, în vârstă de 29 de ani, care colinda târgul cu părinÅ£ii. „Sărbătoarea ne dă ÅŸansa să evadăm din viaÅ£a noastră de zi cu zi ÅŸi să ne bucurăm de speranţă pentru viitor”, a mai spus ea.

Liu Bing, un director de comunicare de 26 de ani a spus că întâmpină noul an cu optimism. „Anul trecut a fost foarte plin pentru China. Am avut cutremurul care a arătat că putem să fim solidari unii cu alÅ£ii ÅŸi am avut o olimpiadă plină de succes. Cred că anul acesta vom vedea China continuând să se ridice ÅŸi să devină mai importantă”, a adăugat el.

Ministerul Transporturilor a anunţat că numai sâmbătă s-au efectuat peste 63 de milioane de călătorii, oamenii ducându-se în număr mare acasă. Unii nu au altă vacanţă decât aceasta tot anul.

Citeste si:  Bookfest 2008

Chiar dacă efectele crizei economice globale încep să se facă simţite asupra celei mai aglomerate ţări din lume, mulţi au ales să îşi petreacă vacanţa de Anul Nou în străinătate, ajutaţi în parte de moneda locală puternică, potrivit presei de stat. La Shanghai, cererea pentru vacanţe în Europa şi Australia de Anul Nou Lunar a crescut, deşi cifrele pentru turismul intern nu sunt la fel de roz, transmite agenţia oficială China Noua.

„Numărul celor care călătoresc în Å£ară este doar un sfert din cel de anul trecut”, a declarat Lu Min, agent de turism. „Aceasta demonstrează că problemele economice nu i-au afectat pe cei cu venituri mari, ci pe aceea cu venituri medii sau mici”, a explicat el.

Mulţi chinezi mănâncă de Anul Nou găluşti, care simbolizează bunăstarea pentru că se apropie ca formă de bănuţii tradiţionali din aur şi argint.

Există numeroase superstiÅ£ii. Dacă plângi de Anul Nou, înseamnă că vei plânge tot anul, în timp ce spălatul pe cap în aceeaÅŸi zi este asimilat cu alungarea norocului. Cuvântul chinezesc pentru „patru” este evitat pentru că seamănă cu „moarte”, iar folosirea cuÅ£itelor ÅŸi foarfecelor este evitată, pentru că aduce ghinion.

Citeste si:  Carpathian Adventure 2008

Astrologii chinezi ÅŸi maeÅŸtrii Feng Shui prezic că lumea se poate aÅŸtepta la un an al păcii ÅŸi calmului, dar până la o îmbunătăţire a situaÅ£iei economiei mondiale drumul va fi lung. După un an al CocoÅŸului marcat de o criză fără precedent din anii ’30, anul Boului se prezintă ca unul mult mai puÅ£in agitat.

Calendarul chinez se bazează pe cicluri de câte 60 de ani, iar noul an ar putea, spune astrologii, să dea semnalul pentru o nouă ordine mondială, aşa cum s-a întâmplat în 1949, când Mao Tse-dung a instalat regimul comunist chinez.

Anul Boului va fi favorabil meseriilor care au legătură cu lemnul (hârtia, media, divertismentul, energia, moda, transportul aerian) şi ar putea aduce succese în lupta împotriva încălzirii climatice.

Mak Ling-ling, o celebră astroloagă şi maestră feng shui, prevede şi mai multe dificultăţi economice, mai ales în Occident. Totuşi, dacă cei mai puternici vor suferi, indivizii care ies mai puţin în evidenţă ar putea, spunea ea, să tragă o carte câştigătoare prin ideile lor originale şi prin iniţiativă.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.