Cluj-Napoca: armonie perfecta intre trecut si prezent

Daca in vacanta aceasta ati decis sa ramaneti in Romania si sa calatoriti putin prin tara, Clujul este o destinatie foarte potrivita. Fie ca locuiti in provincie si sunteti obisnuiti cu arhitectura joasa si utilitara, fie ca sunteti bucuresteni si ritmul alert al orasului v-a intrat in sange, veti observa imediat ce ati intrat in Cluj ca lucrurile stau cu totul altfel. Nu veti regasi aici furnicarul zgomotos al capitalei si nici aerul provincial cu care v-au obisnuit alte orase mai mici. Plin de cladiri vechi, renovate in cea mai mare parte, batranul Cluj isi asteapta vizitatorii, oferindu-le nu doar incantatoare strazi inguste si monumente medievale conservate impecabil, ci si terase, baruri si cluburi moderne. Daca ziua acest oras cosmopolit are parfumul vechilor orase medievale, seara fata lui se schimba, tinerii colindind in sus si in jos strazile principale in cautarea locurilor de distractie sau a magazinelor care sunt deschise pana tarziu.

Citeste si:  Sfaturi pentru femeile din top

O vizita la Cluj poate fi o oportunitate si in ceea ce priveste shopping-ul. Cand spun asta nu ma refer doar la numeroasele magazine pline cu ultimele noutati in materie de moda, ci si la anticariatele si la galeriile de arta care isi asteapta cumparatorii.

In cazul in care va plictisiti de cumparaturi si de plimbari pe strazi inguste si pietruite, trebuie sa stiti ca puteti vizita foarte multe locuri care va vor incanta. Este vorba despre:

– gradina botanica Cluj-Napoca, una din cele mai frumoase si mai complexe din sud-estul Europei, care a fost infiintata in anul 1920 si se intinde pe pe 14 ha;
– fortificatia si biserica ortodoxa Manastur ale caror inceputuri dateaza din secolul al IX-lea;
– Biserica Sfantul Mihail din centrul orasului, unul dintre cele mai frumoase monumente in stil gotic ale Transilvaniei, care gazduieste o superba bolta stelata, vitralii si sculpturi ce se impun prin frumusete si maretie;
– vestita Manastire a Franciscanilor ce dateaza din secolul al XV-lea si este ridicata cu ajutorul lui Iancu de Hunedoara;
– Biserica reformata, construita cu sprijinul lui Matei Corvin, considerata un monument unic nu numai din cauza vechimii ci si datorita dimensiunilor sale, ea fiind una dintre cele mai mari biserici din sud estul Europei.

Citeste si:  Saptamana PSI pentru parinti: 23 februarie - 1 martie, 2015

Bineinteles exista si multe alte locuri a caror vizitare va va face sa va simtiti mai bogati si mai mandri de poporul din care faceti parte. Caci, de fapt, acesta este sentimentul care te cuprinde cand treci prin piata centrala pe langa un grup de formatiuni statuare stilizate care amintesc de sacrificiul martirilor revolutiei din 1989, pe langa Muzeul National de Istorie infiintat inca din 1859 si pe langa multe alte marturii arhitectonice care in ultima perioada au fost renovate si dau Clujului un aer de oras european in care vechiul si noul se impletesc in cel mai armonios mod cu putinta.

Citeste si:  Bonus 100 lei, Happy Hours si un Cadou!

Cei care sunt iubitori de peisaje montane si nu doresc sa isi petreaca timpul pretios al vacantei vizitind diverse obiective turistice urbane se pot bucura de momente de neuitat in muntii Gilau, Vladeasa si Trascau, renumiti pentru culmile lor spectaculoase si pentru cheile si defileele Turzii, Turului, Stanciului si Ariesului. Nu trebuie uitate nici lacurile de acumulare Fintinele, Tarnita si Floroiu, lacurile sarate de la Turda si Cojocna, iazurile din Campia Transilvaniei si numeroasele surse de apa minerala.

Poate ca v-am trezit interesul pentru aceasta zona magnifica din punct de vedere al asezarii geografice, dar si din acela al culturii cu care este impregnata si nu va ramane decat sa experimentati pe cont propriu ceea ce nu am putut reda in cuvinte.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.