Colectia Yves Saint Laurent, estimata la 300 de milioane de euro, scoasa la licitatie in februarie

Tabloul lui Picasso „Instruments de musique sur un gueridon”, estimat la 30 de milioane de euro ÅŸi sculptura „Madame LR” a lui BrâncuÅŸi, estimată la 20 de milioane de euro, care fac parte din colecÅ£ia Yves Saint Laurent, vor fi scoase la licitaÅ£ie, între 23 ÅŸi 25 februarie, la Paris, de Christie’s.

ColecÅ£ia de peste 700 de opere de artă care a aparÅ£inut creatorului de modă Yves Saint Laurent ÅŸi prietenului său Pierre Berge va fi scoasă la licitaÅ£ie în luna februarie, valoarea totală a acesteia fiind estimată la 300 de milioane de euro. SpecialiÅŸtii casei de licitaÅ£ii Christie’s anticipează însă că vor obÅ£ine un venit mult mai mare decât cel estimat în urma licitaÅ£iei care va dura trei zile la Grand Palais din Paris.

Citeste si:  O pasare de care nu ne pasa

Printre cele mai importante tablouri care vor fi licitate se numără „Instruments de de musique sur un gueridon” pictat de Pablo Picasso, estimat la o valoare cuprinsă între 25 ÅŸi 30 de milioane de euro, „La tasse de the” a pictorului Fernand Leger, estimat la 15 milioane de euro ÅŸi „Le montagne Sainte-Victoire vue des Lauvres”, pictat de Paul Cezanne, cu o valoare estimată la trei milioane de euro.

Picasso este reprezentat în această colecÅ£ie de mai multe tablouri, printre care ÅŸi „Homme dans un foteuil” (500 de mii de euro), „Poulet, verre, couteau, bouteille” (700 de mii de euro) ÅŸi „Homme a la guitare” (250 de mii de euro).

Alte tablouri celebre sunt „Le danseur” pictat de Henri Matisse, cu o valoare estimată la 6 milioane de euro, „Paysage d’Italie vu par une homme” pictat de Edgar Degas, estimat la 400 de mii de euro, „Jeune fille en chapeu d’ete” pictat de Eduard Manet, estimat la 700 de mii de euro ÅŸi „Marie reveuse et sa mere” al lui Edouard Vuillard, estimat la 3 milioane de euro.

Citeste si:  Respectul de sine

ÃŽn cadrul colecÅ£iei sunt 280 de sculpturi, printre care ÅŸi „Madame LR”, creată de marele sculptor român Constantin BrâncuÅŸi (1876-1957) între anii 1914-1917. Opera, care a părăsit atelierul lui BrâncuÅŸi la scurt timp după creaÅ£ie, nu a fost expusă niciodată. „Madame LR” a fost sculptată după ce BrâncuÅŸi a întâlnit-o la Paris pe Léonie Ricou – potrivit scrisorilor schimbate de cei doi, relaÅ£ia dintre ei nu a depăşit niciodată stadiul de amiciÅ£ie fondată pe imensa apreciere pe care Léonie o purta sculptorului. Piesa, un exemplu al primelor sculpturi în lemn făcute de BrâncuÅŸi, este lucrată în lemn de stejar ÅŸi are înălÅ£imea de 117 centimetri.

Citeste si:  Cea mai mare piscina din lume

Un alt obiect valoros din colecÅ£ia Yves Saint Laurent este o sticluţă de apă de toaletă numită „Belle haleine”, operă a lui Marcel Duchamp, estimată la 1,5 milioane de euro.

Colecţia celor doi francezi conţine tablouri importante, sculpturi, bijuterii, statuete de argint sau piese de mobilier. În jur de 50 dintre cele mai importante piese din cadrul colecţiei vor fi expuse la Londra, între 30 ianuarie şi 4 februarie, pentru a fi prezentate în premieră publicului european.

Celebrul creator de modă Yves Saint Laurent a murit la începutul lunii iunie, anul trecut.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.