Colegii, prietenii şi admiratorii îi aduc un ultim omagiu lui Ştefan Iordache la Teatrul Naţional

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ştefan Iordache, care a murit duminică dimineaţă, a ajuns luni noapte la Bucureşti, iar trupul său a fost depus în foaierul Teatrului Naţional, unde toţi cei care l-au respectat şi admirat îi aduc un ultim omagiu.

Familia şi prietenii apropiaţi împreună cu câţiva colegi ai actorului au ajuns marţi dimineaţă, în jurul orei 9.00, la Teatrul Naţional.

Printre aceştia s-au numărat Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Mitică Popescu, Rodica Mandache, Marius Stănescu, Maia Morgenstern şi Victor Rebengiuc, Alexandru Bindea, Mihai Dinvale, Manuela Hărăbor, Margareta Pâslaru, Ion Lucian şi Mircea Albulescu.

Sute de persoane care l-au îndrăgit pe actorul Ştefan Iordache au păşit marţi dimineaţă în foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti pentru a aduce maestrului un ultim omagiu.

Sicriul regretatului actor a fost acoperit de coroane de la actorii Teatrului Mic, de la studenţii de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, de la Cornel Todea şi de la alţi colegi şi apropiaţi ai maestrului.

Citeste si:  Milan Kundera a facut politie politica, afirma o revista ceha

Trupul neînsufleţit al actorului Ştefan Iordache va rămâne marţi în foaierul Teatrului Naţional până la ora 14.00, iar la ora 13.30 va avea loc o slujbă religioasă urmată de discursuri ale actorilor şi prieteni ai maestrului.

Ştefan Iordache a murit duminică dimineaţa, într-un spital din Viena, în urma unui stop cardio-respirator.

Åžtefan Iordache a jucat pe scena teatrului românesc 49 de ani, fiind creatorul unor mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. Åžtefan Iordache s-a născut la 3 februarie 1941 la Calafat ÅŸi a copilărit la BucureÅŸti. ÃŽn 1959 a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală ÅŸi Cinematografică ÅŸi a fost admis, după ce, în anul precedent, nu reuÅŸise să intre la Facultatea de Medicină ÅŸi practicase diverse meserii. A absolvit în 1963, la clasa lui Dinu Negreanu ÅŸi ÅŸi-a dat examenul de licenţă cu rolul principal din „Ascensiunea lui Arthuro Ui poate fi oprită”. Printre colegii săi de generaÅ£ie se află alÅ£i mari actori Irina Petrescu, Valentin Uritescu, Grigore GonÅ£a, Itta Marcu, Dionisie Vitcu ÅŸi Alexandrina Hallic.

Citeste si:  „Breaking the waves”, dupa Lars von Trier, dramatizat la teatrul "Radu Stanca" din Sibiu

Actorul a fost căsătorit timp de 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, profesorul universitar doctor Mihaela Tonitza-Iordache.

Åžtefan Iordache a debutat în 1963 la Studioul Casandra, cu rolul lui Arthuro Ui, în piesa „Ascensiunea lui Arthuro Ui poate fi oprită”. De la debut, Åžtefan Iordache a întruchipat mari personaje din dramaturgia universală ÅŸi naÅ£ională, în montări spectaculoase sub bagheta unor mari regizori români.

ÃŽn BucureÅŸti, a jucat pe scena teatrului „C. I. Nottara” până în 1977, apoi la Teatrul Mic până în 1990. A fost angajat al Teatrului NaÅ£ional din Craiova, unde s-a remarcat ÅŸi prin rolurile din „Titus Andronicus”, spectacolul montat de regizorul Silviu Purcărete, în 1992, care a marcat începutul ascensiunii internaÅ£ionale a teatrului craiovean.

Åžtefan Iordache a debutat în cinematografie în 1964, în „Străinul”. Au urmat rolurile din „DimineÅ£ile unui băiat cuminte” în 1966, „Bietul Ioanide” în 1979, „Pruncul, petrolul ÅŸi ardelenii” ÅŸi „De ce bat clopotele, Mitică?” în 1981, „Glissando”, în 1985, „Noiembrie, ultimul bal” în 1989, „Hotel de lux” în 1992, „Cel mai iubit dintre pământeni” în anul 1993, „Eu sunt Adam” în 1996, „Omul zilei” în 1997 ÅŸi „Faraonul” în anul 2004.

Citeste si:  Cine este imaginea TinaR?

Actorul a fost distins cu numeroase premii: Karlovy Vary 1964, pentru „Străinul”, ACIN 1978 pentru „EdiÅ£ie specială”, ACIN 1984 pentru „Glissando”, ACIN 1989 pentru „Noiembrie, ultimul bal”. Åžtefan Iordache a primit, în anul 2006, Premiul de Excelenţă al Festivalul InternaÅ£ional de Film Transilvania.

S-a remarcat ÅŸi prin colaborările pe care le-a avut cu soliÅŸti ai muzicii uÅŸoare. Åžtefan Iordache a înregistrat albume de muzică uÅŸoară împreună cu Sanda LadoÅŸi ÅŸi Elena Cârstea, dar ÅŸi romanÅ£e, interpretate împreună cu Gheorghe Dinică, Monica Anghel, Nelu PloieÅŸteanu ÅŸi Marius Mihalache. Cel mai recent album al său a fost lansat în 2007, „Magazinul de vise”, despre care spune că „este dedicat femeii, iubirii”.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.