Comori disparute (II)

Comoara faraonilor

Cand s-a descoperit mormantul lui Tutankamon, in 1922, arheologii au ramas uimiti de bogatia si splendoarea obiectelor care fusesera puse in mormantul faraonului. Erau atat de multe bijuterii incat arheologilor le-au luat ani intregi sa le inventarieze pe toate.

Si totusi, la sfarsitul secolului XIX, cand s-au descoperit mormintele celorlalti faraoni din Valea Regilor, camerele comorilor erau aproape goale. Se stie ca jefuitorii de morminte si-au facut de lucru de-a lungul secolelor, dar e nevoie de mai mult decat doi-trei hoti marunti ca sa goleasca complet camerele pline de bogatii. Deci, ce s-a intamplat cu bogatele comori ale faraonilor din Valea Regilor?

Unii istorici cred ca bogatiile au foat luate de preotii care s-au ocupat de re-inmormantari in timpul celei de-a douazecea dinastii egiptene. Heribor, cel care a uzurpat tronul dupa moartea lui Ramses XI, s-a ocupat personal de re-inmormantari, deci a avut ocazia sa-si aleaga tot ce isi dorea din morminte. Inca nu s-a gasit mormantul lui Heribor, dar multi cred ca atunci cand se va gasi, vor iesi la iveala toate comorile pierdute ale faraonilor.

Citeste si:  Ce sa spun eu dupa 40 de ani de Scorpions?

Arca Intelegerii

Pentru vechii israeliti, Arca Intelegerii era cel mai sfant lucru din lume. Se spunea ca acest cufar impodobit a fost creat de insusi Dumnezeu, care a folosit lemn de acacia, captusit pe ambele parti cu aur pur. La cele doua extremitati ale capacului, se aflau doua statui din aur reprezentand doi heruvimi cu capetele plecate si aripile desfacute, intorsi unul catre celalalt. Cufarul folosea drept loc de pastrare a relicvelor sacre, inclusiv cele doua tablite din piatra care contineau cele Zeci Porunci. Din punct de vedere istoric si religios, Arca era de nepretuit.

Citeste si:  Cum sa incepi ziua bine

Cufarul era tinut in Templul lui Solomon din Ierusalim, capitala Iudeei, dar in anul 600 I.Hr, orasul a fost asediat si cucerit de babilonieni. In timpul luptelor, au murit peste un milion de oameni, supravietuitorii cazand prizonieri. Peste 17 ani, cand israeliti s-au intors sa-si refaca orasul, Arca Intelegerii disparuse. Nici pana astazi nu s-a aflat ce s-a intamplat cu ea. Unii cred ca evreii au ascuns-o pentru a o proteja de babilonieni. Dar, daca este asa, de ce nu a fost scoasa la iveala atunci cand israelitii si-au recuperat orasul? Altii cred ca arca a fost distrusa de babilonieni sau ca a fost luata de Dumnezeu pentru a o proteja.

Aurul din San Miguel

Misiunea catolica San Miguel a fost secularizata in 1836, in timpul ocupatiei mexicane in California. Cum febra aurului era in toi, John Reed, cel care a cumparat cladirea, a transformat-o intr-o pensiune destinata cautatorilor de aur. Plata se facea numai in aur, asa ca in scurt timp Reed a strans o mica avere pe care o pastra ingropata undeva in jurul pensiunii.

Citeste si:  Reality show-urile violente sau cu conotaÅ£ie sexuala vor fi difuzate numai dupa ora 23.00

Intr-o noapte, pe cand el se lauda cu existenta aurului, conversatia a fost auzita de cativa pirati englezi, oaspeti ai pensiunii. Desi la inceput au parasit cladirea, se pare ca ei s-au intors pentru a lua aurul si in cautarea lui au ucis pe toti cei care se aflau in pensiune, inclusiv pe Reed si familia sa, in total 13 persoane. Insa comoara n-au gasit-o. Ce s-a intamplat cu ea nu stie nimeni. Unii cred ca ea nici nu a existat vreodata, altii spun ca inca mai este ascunsa undeva in jurul misiunii San Miguel, devenita astazi muzeu.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.