Concediul pentru cresterea copilului in 2012

Persoanele eligibile conform OUG 111/2010 beneficiaza de unul dintre urmatoarele drepturi
A. concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei;

B. concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

Noua formula de acordare a indemnizatiei pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011 prevede reglementarea de masuri optionale la dispozitia parintilor, pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani sau pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Citeste si:  Nominalizarile celei de-a 10-a editii a Premiilor Gopo

A. Parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an.
Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

Va beneficia de un stimulent de insertie pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei, daca parintele se intoarce la activitatea profesionala pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an (in acest caz, stimulentul se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani). Parintele trebuie sa se intoarca la serviciu „inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an”, adica nu in ziua in care copilul face 1 an si nici dupa aceasta data.

Citeste si:  Celebritati care folosesc ulei de argan

In situatia in care parintele nu se intoarce la serviciu, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani.

Exemplu: Copilul implineste 1 an pe 10 ianuarie 2012. Parintele se intoarce la munca pe 9 ianuarie. Asta inseamna ca are dosarul pregatit din timp, ii mai ramane doar sa inceapa munca. Termenul de intoarcere la serviciu este un termen prestabilit indirect prin ordonanta.

Citeste si:  Vama Veche review. Noi nu ne vindem tara, nu cum trebuie

B. Parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani.
Parintele va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei. In cazul acestei optiuni stimulentul de insertie nu se acorda.

Material oferit de Casa de avocatura Coltuc.


Un comentariu
  1. Va semnati ca fiind avocat dar nu ati facut altceva decat sa dati copy- paste din 111…ca sa nu mai zic ca titlul e stupid cic 2012 e la fel ca cic 2011. mai bine le spuneati oamenilor cand sa isi depuna dosarul ca primeasca de cand au dreptul si nu cu data depunerii dosarului sau alte chichite din lege pe care nu le stie toata lumea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.