Conferintele „Mircea Vulcanescu”: Mircea Vulcanescu in arhivele securitatii

Muzeul National al Taranului Roman si Editura Eikon va invita joi, 7 noiembrie 2013, de la ora 18.00, la lansarea volumului 5 din seria Nae Ionescu si discipolii sai in arhiva Securitatii, volum dedicat lui Mircea Vulcanescu si ingrijit de Dora Mezdrea.

Vor vorbi: Mariuca Vulcanescu, Dora Mezdrea, Ion Papuc, Marin Diaconu, Marius Vasileanu.
Moderator: Mihai Gheorghiu.

Pe o carte postala expediata din inchisoarea de la Aiud in 1947 putem citi cateva ganduri care transmit ceva din framantarea sufleteasca si spirituala pe care a trait-o Mircea Vulcanescu in inchisoare. „Inceputul a fost greu. Ca la judecata dintai, cand te infatisezi gol dinaintea lui Dumnezeu, intre ingeri si draci. A fost pe urma un (alt) ceas greu. M-am temut de singuratate… Paream pierdut in fundul lumii si purtat pe o aripa. Am plans, dar nu de necaz. Ci la gandul ce trist trebuie sa fi fost Ghetemanii sau Golgota… Am ramas in sfarsit cu mine insumi… Am stat de vorba cu mine despre evidenta, despre mine, despre natura, despre Dumnezeu… M-am simtit tulburator de lucid; dar spaimantator de liber…”

Citeste si:  Surprize la Noaptea Europeana a Muzeelor

O experienta carcerala cruda, nedreapta care nu ne face cinste nici noua, celor de astazi, cata vreme nu vom sterge acuza pe care i-au inventat-o comunistii, aceea de „criminal de razboi”.

„Nu vreau sa vorbesc aici despre lipsa de disponibilitate, in general, a societatii romane?ti fata de elitele sale exterminate. Ci vreau sa ma adresez constiintelor pe care, nu ma indoiesc, le avem inca, in justitia romaneasca. Si as vrea sa intreb: nu s-a gasit nici una, dintre aceste constiinte, care sa-si asume, fara gandul nici unui profit personal, sarcina, inalta si dureroasa, in acelasi timp, de a inlatura de pe fruntea acestui ins de elita al spiritualitatii romanesti formula: « Detinutul criminal de razboi Vulcanescu Mircea? » Nu va ingrijoreaza, nu va cutremura aceasta alaturare de cuvinte? Nu se va gasi nici de aici inainte?” Dora Mezdrea

Citeste si:  Iftimoaie tata

Intrarea este libera.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.