Conferintele de la Sosea: Maramuresul prin lentile americane

Muzeul National al Taranului Roman – cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, va continua si in 2012 ciclul sau de conferinte vizand dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor in cultura romana actuala. Conferintele se adreseaza publicului larg, in mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste si se organizeaza la Clubul Taranului.

Muzeul National al Taranului Roman va invita vineri, 12 octombrie 2012, de la ora 18.00, la conferinta sustinuta de fotografa americana Kathleen Laraia McLaughlin, Maramuresul prin lentile americane.

Citeste si:  Cum "negociezi" cu Pestii?

Fotografa Kathleen Laraia McLaughlin a venit pentru prima data in Maramures in 1999, cu o bursa Fulbright si a locuit timp de un an in satul Sarbi, la o familie de tarani. Fiind situat intr-o zona deluroasa, cu pamant sarac, satul nu a fost atins de colectivizare astfel incat taranii au putut sa-si continue practicile agricole traditionale si sa-si pastreze obiceiurile, chiar daca modernitatea batea la usa.

Kathleen Laraia McLaughlin, timp de un an cat a locuit in sat, a putut observa schimbarile care apareau treptat: de la instalarea cablului TV si diverse produse noi care apareau la magazin, pana la pavarea drumurilor.
In 2002, Kathleen Laraia McLaughlin s-a intors sa predea fotografia la Universitatea de Arta din Cluj-Napoca si astfel a putut sa observe incredibilele schimbari care s-au produs atat in oras, cat si in sat: numarul mare de masini, tractoare pe dealurile Maramuresului, apa curenta, internet café, telefoane mobile.

Citeste si:  Elie Wiesel il critica pe Papa pentru reabilitarea episcopului negationist

In urma acestor doi ani de cercetare in Maramures, Kathleen Laraia McLaughlin a publicat cartea The Color of Hay: The Peasants of Maramures.

Aflata in trecere prin Bucuresti, Kathleen Laraia McLaughlin va veni la Muzeul Taranului pentru a ne vorbi despre experienta sa maramureseana.

Moderator:
Ioana Popescu – etnolog

Despre celelalte editii ale Conferintelor de la Sosea puteti gasi texte, fotografii, inregistrari audio si loc de comentat, pe blog la: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte/

Citeste si:  Guvernanta corporativa

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.