fbpx

Copiii strazii romani la festivalul de la Venetia

Copiii străzii din România reprezintă subiectul filmului „Pa-ra-da” ÅŸi ilustrează o anumită faÅ£adă a capitalei româneÅŸti din anii 90, iar, în acest an, a intrat în compeÅ£ia festivalului internaÅ£ional de film de la VeneÅ£ia, pe lista secÅ£iunii „Orizzonti”.

Filmul, regizat de Marco Pontecorvo, spune povestea lui Miloud, un clovn de stradă de origine franco-algeriană, care a ajuns în capitala României din 1992, la trei ani după prăbuşirea regimului dictatorial ceauşist. Aici intră în contact cu copii fugiţi din orfelinate şi din familii sărace care trăiesc în canale şi se hotărăşte să facă ceva pentru aceştia, potrivit site-ului www.filmscoop.it.

Pelicula este o coproducţie Italia, Franţa, România şi are durata de 1 ora şi 40 de minute, iar debutul pe marile ecrane va avea loc în Italia din septembrie 2008.

În România există şi o fundaţie cu acelaşi nume, Parada, un ONG înfiinţat în 1996, care are ca scop susţinerea copiilor străzii, a tinerilor şi a familiilor prin serviciile de integrare socială, educativă şi socio-profesională.

Pe site-ul oficial al Festivalului de la Veneţia s-au afişat marţi, 29 iulie, listele filmelor care au intrat în concurs la cele 7 secţiuni din acest an.

Potrivit site-ului telegraph.co.uk, printre filmele care vor concura pentru Leul de Aur se numără „The Wrestler” al lui Darren Aronofsky, „The Burning Plain” al lui Guillermo Arriaga, în care joacă Charlize Theron ÅŸi Kim Basinger, „Rachel Getting Married” al lui Jonathan Demme ÅŸi ultima animaÅ£ie a lui Hayao Miyazaki, „Ponyo on the Cliff”.

Pe lista filmelor de la secÅ£iunea „Out of the Competition” se găsesc ÅŸi „Burn After Reading”, ultima peliculă a fraÅ£ilor Coen, care va deschide festivalul, ÅŸi o versiune a filmului „La rabbia” a regizorului italian Pier Paolo Passolini.

Citeste si:  Revelion printre castele bavareze

La secÅ£iunea „Orizzonti”, unde este înscris ÅŸi filmul „Pa-ra-da”, secÅ£iune pentru care sunt selectate acele pelicule reprezentative pentru noile tedinÅ£e în cinematografie, lista cuprinde producÅ£ii din SUA, FranÅ£a, Filipine, Rusia, Mexic, India ÅŸi altele.

Lista pentru Corto Cortissimo, secÅ£iunea de filme scurte cu durata mai mică de 30 de minute, nu a fost încă anunÅ£ată. Mai există ÅŸi o secÅ£iune intitulată „These Phantoms: Italian Cinema Rediscovered (1946-1975)”, în cadrul căreia vor fi prezentate filme italiene pierdute ÅŸi recuperate.

Juriul pentru această competiţie este format din producătorul Win Wenders, scriitorul Juriy Arabov, actriţa Valeria Golino, artistul vizual Douglas Gordon, producătorul american John Landis, regizorul Johnnie To şi regizorul argentinian Lucrecia Martel.

Leul de Aur va fi prezentat în ultima zi a festivalului. Premiul de anul trecut a fost oferit regizorului taiwanez Ang Lee pentru thrillerul „Lust, Caution”.

Citeste si:  Noua procedura de divort in anul 2011

Cea de a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, organizat de Bienala de la Veneţia, va avea loc între 27 august şi 6 septembrie.

După ce anul trecut Festivalul de Film de la Veneţia s-a axat pe producţii americane şi britanice, care au reprezentat aproape jumătate din filmele incluse în competiţie, selecţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a celui mai vechi festival de film nu cuprinde decât cinci filme în limba engleză.

Directorul festivalului, Marco Mueller, a explicat slaba prezenţă a Hollywood-ului în acest an la Veneţia, prin faptul că greva scenariştilor, de 14 săptămâni, încheiată în februarie, a întârziat lansarea mai multor filme, care nu au mai putut fi înscrise în concurs, relatează Reuters.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.