Cormac McCarthy, distins cu premiul PEN/Saul Bellow, pentru intreaga opera literara

Scriitorul Cormac McCarthy, autorul cărÅ£ii „No Country for Old Men” („Nu există Å£ară pentru bătrâni”, Humanitas) a fost distins cu prestigiosul premiul PEN/Saul Bellow, pentru contribuÅ£iile aduse literaturii americane, anunţă organizatorii.

McCarthy este deÅ£inătorul premiului Pulitzer din 2007, care i-a fost acordat pentru nuvela apocaliptică „The Road” („Drumul”, în curs de apariÅ£ie la editura Humanitas) ÅŸi al National Book Award, pentru „All the Pretty Horses”. Romanul „The Road” a fost premiat ÅŸi cu premiul pentru ficÅ£iune James Tait Black Memorial 2008, cel mai vechi premiu literar din Marea Britanie, decernat de Universitatea din Edinburgh ÅŸi transpus pe marile ecrane, cu Viggo Mortensen ÅŸi Charlize Theron în distribuÅ£ie.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 14-17 iulie

Romanul „No Country for Old Men” a fost ecranizat în 2007, în regia fraÅ£ilor Joel ÅŸi Ethan Coen, iar pelicula a fost distinsă cu patru Oscaruri, inclusiv pentru cel mai bun film. Cartea pune în scenă o adevărată aventură texană, prin care McCarthy explorează temele vinovăţiei, responsabilităţii ÅŸi ambiguităţii morale.

Steve Coll, fost editor ÅŸef la Washington Post, a primit distincÅ£ia PEN pentru non-ficÅ£iune, acordată cărÅ£ii „The Bin Ladens”. Coll s-a regăsit pe lista finaliÅŸtilor la National Book Critics Circle Award ÅŸi la secÅ£iunea biografie a premiului Pulitzer 2009

Citeste si:  Marea petrecere a toamnei se intoarce! BALKANIK! FESTIVAL!

Născut în 1933, Cormac McCarthy a debutat cu nuvela „The Orchard Keeper”, în 1965. A fost înrolat în U.S. Air Force, iar în 1976 s-a mutat în El Paso, Texas, apoi în Santa Fe, New Mexico. Stilul biblic ÅŸi tema morÅ£ii l-au consacrat ca voce a literaturii contemporane, comparat deseori cu William Faulkner ÅŸi Philip Roth.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum te prezinti la blind date!

Premiul PEN/Saul Bellow distinge un autor american contemporan, a cărui operă, în limba engleză, aduce contribuţii literaturii. Premiul este însoţit de o recompensă financiară în valoare de 25.000 de dolari. Anul acesta, din juriu au făcut parte Claudia Roth Pierpont, Benjamin Taylor şi Philip Roth. Roth este, de altfel, primul scriitor distins cu PEN/Saul Bellow în 2007.

Premiul se acordă o dată la doi ani şi este sponsorizat de filantropul Evelyn Stefansson Nef.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.