Cum faci ca timpul tau liber sa fie numai al tau

Programul infernal pe care il avem cu totii in fiecare zi ne limiteaza de multe ori posibilitatea de a face cu adevarat lucruri care ne plac, lasind timp doar pentru datorii, sarcini si obligatii. Dar mai devreme sau mai tarziu ne suntem datori noua insine sa gasim supapa de depresurizare potrivita, care consta in gasirea unui timp suficient de consistent pentru noi si pentru micile noastre placeri. In aceasta idee s-au scris carti si s-au facut studii care sa reechilibreze balanta timpului nostru. Este necesara respectarea catorva reguli simple care sa ne ajute sa ne imbunatatim managementul timpului si stabilirea prioritatilor, precum si sa ne creeze un sistem functional care sa inlature chestiunile cele mai mari consumatoare de timp.

Oricare ar fi programul tau si stilul tau de lucru, fa in asa fel incat sa stii mereu care-ti sunt prioritatile si care-ti este agenda pe ziua, luna sau anul in curs. Gandeste-te in prealabilul oricarei actiuni la ce proiecte vrei sa te „inhami”, ce program te avantajeaza si mai ales ce perspective de viitor are fiecare din aceste activitati. Pune in balanta sarcinile urgente, stringente impreuna cu durata lor pe de o parte si pe de alta parte activitatile „de umplutura” la care fiecare dintre noi e dator. Vei constata ca urgentele nu iti ocupa nici pe departe majoritatea timpului, ci mai degraba lucrurile pregatitoare (amenajari, telefoane, discutii inopinate cu diverse persoane) sunt cele pe care ar trebui sa le gestionezi cu cea mai mare atentie.

Citeste si:  Luminita Anghel - imaginea Garnier!

Ideal ar fi ca la inceputul fiecarei zile sau fiecarei perioade in care esti implicata in acelasi proiect, sa iti faci un plan foarte clar pe care sa incerci sa il respecti fara exceptie si pe care sa il folosesti mereu ca sistem propriu de valori generalizabil. Desigur ca schimbari de plan apar la tot pasul. Pe unele le valorizam mai mult, pe altele mai putin, dar atata timp cat avem o structura initiala dupa care sa ne ghidam, putem considera ca ne respectam pe noi si timpul nostru liber obtinut dupa aceste eforturi strategice.

Citeste si:  Oprescu vrea sa bage Bucurestiul in Cartea Recordurilor, de sarbatori

Iti poti supune si timpul tau liber aceluiasi tratament. Unele lucruri iti fac placere, altele si mai mare placere, din unele obtii beneficii pe termen lung, altele pe termen foarte scurt, pe unele le faci ca obligatii sociale, pe altele ca urmare a dorintei tale personale, etc.
Organizeaza-ti si activitatile din timpul tau liber (deci cele pe care le alegi) in functie de criterii de asemanare. De exemplu activitatile ce implica sport, pe cele ce implica frumusete, pe cele de cumparaturi, de plimbare, de stat pur si simplu. Combina-le si potenteaza-le unul prin altul. Poti de exemplu sa iti faci abonament la un centru de fitness aproape de centrul comercial in care iti faci cumparaturile. Timpul salvat ii va face loc unei alte indeletniciri sau ii va lasa mai mult loc altei activitati pe care de obicei o vitregesti in programul tau.

Citeste si:  Scapa de datorii

Oricum ai alege sa te raportezi la viata profesionala pentru a face mai mult loc si activitatilor personale, nu scapa din atentie nici nevoia de performanta pe care ti-o cere jobul, nici faptul ca pentru a genera o astfel de performanta avem nevoie de cea mai buna forma fizica, psihica, mentala. Iar acest lucru il obtinem prin relaxare si prin folosirea momentelor libere in cel mai bun interes. Al nostru.


2 Comentarii
  1. of ce bine ca mai sunt oameni care spun asta: sa-ti tii timpul pentru tine. nu mai departe de cateva articole in urma aici la voi pe Flu posta cineva un comentariu despre cat de muncitori trebuie sa fim. pai munca-i munca si timpul liber e timpul liber

  2. Cristina, nu vrei sa lucrezi pe resurse umane si la noi in firma? astia ai mei n-au auzit de relaxare si alte de-astea… sa le dau un link catre articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.