Cum ii spunem sefului ca.. (partea I)

Please select a featured image for your post

Avand in vedere ca majoritatea dintre noi petrecem mai mult timp la serviciu decat acasa, tindem sa devenim familiari cu job-ul nostru, locul unde mergem zi de zi, uneori si in weekend: ne bem cafeaua cu placere la job, avem prieteni printre colegi, organizam team-buildinguri etc. Dar exista un om fata de care, indiferent la cate petreceri ale firmei ati participat impreuna, exista o anumita jena in a-i comunica chiar orice: SEFUL TAU!
Dar, cum unele lucuri trebuiesc spuse, iata cateva sfaturi pentru a face fata chiar si celor mai bizare situatii.

Dupa o “noapte furtunoasa”
Desi petrecerile organizate de firma incep foarte decent, cu un toast si toti angajatii stau la mese si isi savureaza aperitivele, majoritatea nu se si sfarsesc asa. Daca ti s-a intamplat sa bei putin peste masura si colegii ti-au povestit ziua urmatoare ca ai dansat can-can in fata sefului, ca i-ai spus ca e simpatic pentru un batranel chelios sau mai rau, ca nu il placi deloc, este momentul sa dregi situatia. Cel mai indicat mod de a trece cu fruntea sus prin asta e sa vorbiti fata in fata, lasand deoparte rusinea. Nu trimite mail-uri cu scuze, sms-uri sau scrisori, pur si simplu cere o intrevedere cu seful si cu fruntea sus explica-i ca iti ceri scuze pentru seara precedenta, ca pe fondul oboselii si al atmosferei destinse te-a luat valul, dar ca nu se va mai intampla. Incearca sa faci discutia cat mai scurta si fara drept la replica. Pentru simplu fapt ca iti ceri scuze, nu trebuie sa te simti ca un copil dojenit de doamna invatatoare.

Citeste si:  Saptamana Filmului Maghiar la Bucuresti: 10-16 noiembrie 2014
Relatia cu colegul de departament
Cum dragostea e oarba, surda si nu tine cont de nimic, cu atat mai putin de companii si departamente, ti s-a intamplat sa te indragostesti de colegul de birou. Tot tu va trebui sa ii spui sefului despre asta, indiferent cat de neplacut ar fi, pentru ca mai devreme sau mai tarziu tot se va afla si e mai bine sa auda de la tine. Inainte de a-i spune asta, analizeaza politica firmei – sunt acceptate cuplurile? (unele companii nu accepta angajati care au o relatie intima), analizeaza in ce masura job-ul tau va avea de suferit (poti fi mutata in alt departament sau ti se poate cere o detasare, in cadrul firmelor multinationale) si mai ales analizeaza cat de serioasa este noua relatie. Daca consideri ca este doar o pasiune trecatoare, intreaba-te daca merita sa iti sacrifici job-ul pentru ea.
Citeste si:  Caravana Metropolis – un ecran gigant de cinema in oras!
Daca te-ai decis ca trebuie sa ii spui sefului, indiferent de consecinte, o atitudine directa va fi cea mai potrivita. Spune-i ca tu si colegul x aveti o relatie, ca ati dorit sa ii spuneti voi inainte de a afla de la altii, ca esti pregatita sa iti asumi eventualele consecinte, DESI esti sigura ca relatia voastra nu va afecta in nici un fel performantele voastre profesionale.

Citeste si:  Atinge perfectiunea
Vrei un salariu mai mare
Desi am discutat despre tema aceasta intr-un alt articol, ramane una dintre cele mai stanjenitoare discutii pe care o avem cu seful. Dar atitudinea pozitiva si increderea in sine vor face minuni! Trebuie doar sa prezinti situatia in date concrete: am facut x, am ajutat la y etc. Atunci cand seful este corect si obiectiv, iti va recunoaste meritele si vei primi ceea ce meriti sau aproape ceea ce meriti. Daca nu reusesti sa obtii cresterea salariala in bani pe care ti-ai propus-o, incearca sa obtii alte beneficii care ti-ar putea fi de folos: abonament gratuit la telefon, decontarea drumului pana la job, bonuri de masa, tichete cadou sau chiar mai multe zile libere. De multe ori, faptul ca nu iti vor da mai multi bani nu este un act de rea vointa, ci o consecinta a situatiei firmei. Tu decizi daca te multumesti cu putin sau pleci mai departe.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.