Cum iti alegi prietenii la locul de munca?

Ca om de resurse umane, am avut de multe ori sarcina sa supraveghez etapele care trebuie parcurse pentru ca un proaspat angajat sa fie asimilat de echipa si sa se simta integrat. De obicei, odata ce formele de angajare sunt incheiate, este momentul sa pun intrebarea ‘Cum intentionezi sa te faci placut noilor tai colegi? Ce metode vei folosi pentru a te imprieteni cat mai repede cu ei?’ Toti se cunosc intre ei. Este greu sa iti dai seama ‘din prima’ despre felul de a fi al fiecaruia in parte, despre masura mai mica sau mai mare in care ai putea lega bune raporturi de munca si poate si de prietenie. Raspunsul legat de felul in care un nou angajat opteaza sa se incadreze in echipa a fost de multe ori amuzant sau oricum inventiv si mi-a dat de inteles ca este o precupare importanta a noilor angajati.

Unii mi-au spus ca vor apela la bancuri pentru a se face placuti si acceptati de noii colegi. Criteriul principal prin care vor alege pe cei/cele cu care se vor imprieteni va fi cine rade la bancurile lor preferate. Odata ce ii amuza aceleasi subiecte inseamna ca sunt si potriviti, acesta fiind semn clar al faptului ca se vor intelege foarte bine.

Citeste si:  Mama Zina isi face film

Altii mi-au nominalizat pauza de tigara ca fiind cea mai eficienta cale de a alege in cunostinta de cauza viitorii amici. In plus, pauza de tigara ii va ajuta si sa afle lucruri formale sau informale despre desfasurarea activitatilor din firma.
In fine, altii mi-au spus chiar ca vor petrece o perioada destul de lunga pentru a depista persoanele potrivite pentru o relatie mai stransa si vor face un fel de selectie de candidati potriviti. Astfel, ei planuiau sa vorbeasca pe rand cu toti colegii, iar la final sa ii aleaga pe cei cu care au avut cele mai multe subiecte comune.

Orice metoda ai alege, inventata si patentata de tine sau verificata de altii, exista mereu cateva indicii care te pot ajuta sa iti dai seama cu cine ai putea sa legi o relatie mai stransa si cu cine nu se arata semne compatibile. Am incercat sa identificam elemente care sa ne ajute sa extragem anumite informatii chiar din momentul in care facem cunostinta cu noii nostri colegi. Sunt elemente simple ce tin de limbajul non-verbal, dar pe care trebuie sa le descifram corect si sa le folosim in cunostinta de cauza. In plus, putem oricand sa ne impunem noua insine sa preluam acest elemente de limbaj non-verbal in cazul in care ele nu ne sunt inca proprii.

Citeste si:  Initiativa

Strangerea de mana este definitorie pentru viitoarea relatie pe care o vei avea cu cel cu care tocmai faci cunostinta. Ea poate constitui un prim filtru prin care sa ii treci pe noii tai colegi. O strangere de mana corecta este o strangere ferma, cu toata palma, cu degetele usor desfacute, relaxate, dar energice. O strangere de mana facuta doar cu varfurile degetelor, sau foarte moale, sau foarte umeda, sau care iti produce instinctiv o stare de disconfort psihic, pot sa insemne, dupa caz, reticenta si superioritate, anumite carente de personalitate, respectiv tulburari de comportament.

Privirea este un alt semn ce ar putea sa defineasca relatia dintre tine si noul tau coleg. Privirea normala a unei persoane deschise, comunicative, sincere, este una care face in proportie de minim 60 la suta contact cu privirea interlocutorului. Ochii plecati in mod costant ar putea fi semnul ca te afli in prezenta unei persoane submisive social, ascunse, interiorizate. Dimpotriva, o persoana cu un contact vizual direct care iti fixeaza privirea in mod deranjant poate sa fie o persoana agresiva, excesiv de ambitioasa si de indarjita.

Citeste si:  Premiile Nationale de Poezie "Mihai Eminescu"

Rostirea numelui tau si al numelui sau este un bun moment sa mai faci o alta nota mentala referitoare la persoana din fata ta. Cand cel din fata ta se prezinta, fii atenta la felul in care o face. Intre viitori colegi, fireasca ar fi prezentarea prenumelui si atat. Doar daca numele ar trebui sa spuna ceva, atunci e normal sa il mentioneze si pe acela. Inflexiunile din voce, tonul pot sa ne dezvaluie o persoana sigura pe ea sau timida, vesela sau trista, enervata sau relaxata. In ceea ce priveste felul in care noul coleg reactioneaza la numele tau poate spune o alta poveste. Ideal este ca, dupa ce tu iti spui numele, el sa il repete intrucat aceasta este cea mai simpla si mai eficienta metoda de a tine minte numele celui caruia ii strangi mana. Insa aceasta este o practica destul de rar intalnita din pacate, asa incat fii fericita cu un bun contact vizual, un zambet deschis si sincer (eu personal pur si simplu sunt cucerita de cei care zambesc atat cu gura, dar si cu ochii) si o strangere de mana corecta.


4 Comentarii
  1. Nu are rost sa-ti faci prieteni la locul de munca. Sa intretii relatii destinse si relaxate cu colegii este altceva, dar… prieteni? Cand apare competitia pentru o avansare se duce prietenia, iar daca ai apucat sa si povestesti \”prietenului\” amanunte personale, s-ar putea sa iti fie aruncate in fata cand te astepti mai putin

  2. ella remarc niste frustrari in comentariul tau. doar pentru ca nu te-ai imprietenit cu cine trebuie la job nu inseamna ca trebuie sa generalizezi in halul asta

  3. Realmente exista concurenta la job…mai putin sau mai mult vizibila insa…exista oameni de la care ai de invatat foarte multe lucruri bune…si sunt oameni de la care inveti lucruri mai putin bune…insa nu ai cum intr-un mediu gen open space sa nu-ti faci amici…nu neaparat prieteni…Zambetul, strangerea de mana, privirea, modul de comunicare este esential…insa nu poti lasa niste relatii…impersonale…Prima impresie de cele mai multe ori este gresita…Sfat: incercati sa vedeti undeva mai departe de aparente…undeva mai departe de cuvinte…undeva mai departe de voi…Jobul ar trebui ( ar fi necesar pentru voi) sa fie un mediu placut…nu unul plin de frustrari…angoase si mai ales de REFULARI!:) Pentru mine…mediul si ambianta e esentiala!;)

  4. Eu nu-mi fac prieteni la birou, nu pot sa am incredere in nimeni. Sunt inconjurat de cativa barbati si mii de femei. Eu in femei nu am incredere, nu le pot privi ca niste prietene, sunt cam cu doua fetze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.