fbpx

Cum negociezi salariul?

Please select a featured image for your post

Iti aduci aminte cu drag, sau cu mai putin drag, de perioada in care puneai CV-uri in disperare si asteptai cu infrigurare sa fii chemata la interviuri. Minunea s-a produs si nu doar ca ai fost chemata la interviu, dar ti s-a propus si o oferta de job. O data ajunsa aici, urmeaza unul dintre cei mai importanti pasi ai angajarii tale – negocierea salariului. Trebuie sa stii ca nu e o chestiune de neglijat cu dimpotriva, trebuie sa ii acorzi toata atentia ta, dar urmand cateva dintre sfaturile noastre, situatia se va incheia favorabil pentru tine. Cerceteaza piata! Intereseaza-te in stanga si in dreapta la prieteni sau cunostinte care ocupa joburi similare cum sunt platite si coreleaza informatiile primate de la ei cu oferta facuta de viitorul tau angajator, dar nu uita sa iei in considerare si volumul de munca pe care va trebui sa il prestezi in schimbul sumei respective.
Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum stai cu dragostea in iunie!
Graba strica treaba! Nu uita ca in cadrul interviului de angajare se parcurg mai multi pasi, iar negocierea salariului este de obicei ultimul dintre acestia asa ca nu aduce vorba de salar pana cand nu o face angajatorul.
In plus, abia atunci vei avea o viziune clara asupra fisei postului si vei putea aprecia daca oferta facuta de angajator corespunde sau nu cerintelor tale. In plus, lasa angajatorul sa fie primul care spune o suma si apoi spune-i ca te astepti ca te astepti la o suma conform ofertei de pe piata si mai ales spune-i tu o cifra pe care o consideri acceptabila. De altfel, multi angajatori au o intrebare in acest sens in cadrul interviului sau fisei de angajare: „care este suma minima pentru care ati accepta jobul oferit de noi”. Cunoaste-ti valoarea! Chiar daca esti disperata sa iti gasesti un loc de munca, nu te hazarda sa accepti oferte salariale sub nivelul si capacitatile tale dar nici nu te supraestima. Incearca sa gasesti un echilibru intre capacitatile tale si salariul pe care il doresti si scoate in evidenta, in ochii angajatorului, toate atuu-rile si aptitudinile tale.
Citeste si:  Tokyo, capitala Soarelui Rasare
Incearca sa lasi deoparte salariul de la locul de munca anterior sau daca spui suma cu care ai fost platita, nu o fa cu scopul de a obtine mai multi bani, intrucat asta nu va da bine in ochii angajatorului. In cel mai bun caz spune ca iti doresti sa simti ca ai facut un progres in cariera si ca nu ai accepta sa lucrezi pentru un salar mai mic de la vechiul post de munca, ci pentru unul cel putin egal, dar intr-o companie care sa iti ofere si sanse reale de promovare.
Citeste si:  Avion, autocar sau masina personala?
Nu te teme de negociere! E ok, am inteles ca iti doresti jobul, dar asta nu inseamna ca trebuie sa accepti prima oferta salariala pe care angajatorul o face, cu atat mai mult daca aceasta nu corespunde cerintelor tale. Nu uita ca orice negociere implica un risc si tocmai pentru ca trebuie sa evaluezi daca riscul merita asumat, nu accepta oferta imediat chiar daca este tentanta, ci multumeste-i angajatorului pentru ea si spune-i ca ai nevoie de putin timp de gandire, ia in calcul toti factorii implicati in angajarea ta – salariul, beneficiile financiare sau de alta natura, volumul de munca pe care il vei presta inainte de a lua o decizie. Si daca tot a venit vorba de bonusuri, nu te focusa doar pe salar atunci cand negociezi cu angajatorul ci ia in considerare bonurile de masa, asigurarea, orele suplimentare, transportul decontat etc.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.