fbpx

Cumparam sau confectionam martisoare?

Please select a featured image for your post

In fiecare an in preajma zilelor de inceput de primavara mai toate strazile se umplu cu tot soiul de vanzatori ambulanti care alta treaba n-au avut toata iarna decat sa confectioneze martisoare. Nimic mai nobil, ar spune unii, caci a munci nu e nici pe departe un lucru de condamnat. Ce ne facem insa cu toata transformarea simbolului odinioara gingas intr-o adevarata unealta de incurajat kitch-ul si mai ales de facut bani? Ei bine, pentru cei care inca nu au pierdut de tot simtul traditional, printre frunzulite aurite si potcoave roz, solutia e una destul de simpla – sa ne facem singuri martisoarele. Intre a cumpara si a confectiona martisoare insa se afla o mare dilema, caci ambele prezinta avantajele si dezavantajele ei. Daca ne pornim dis de dimineata in saptamanile acestea la cumparaturi, vom descoperi cu stupoare ca in locuri de-a dreptul neasteptate vom fi intampinati de vanzatori si de martisoare. De pilda, vom putea trage cu ochiul la cateva modele stand cuminiti in statia de autobuz, trecand pe langa un magazin oarecare, sau chiar daca ne plimbam prin parc. Mai mult, supermarket-urile au tendinta ciudata de a se tranforma ele insele in niste imense obiecte numai bune de atasat in piept, caci se impodobesc cu atata alb si rosu incat nu mai stii in ce directie sa apuci spre iesire. Iata asadar ca o simpla plimbare prin oras te va indemna sa cauti macar, daca nu chiar sa si cumperi mici obiecte cu care speri sa bucuri persoanele dragi in zi de martisor. Daca insa ajungi acasa si iti dai seama ca de fapt alegerea nu a fost tocmai una potrivita, ce faci? Dai fuga din nou la colt, mai scoti cativa banuti din portofel si mai cumperi cateva. Si tot asa pana te trezesti ca ai casa plina de obiecte care nici macar nu te reprezinta. Desigur, poti cumpara si martisoare care sa fie de-a dreptul impresionate, insa oare toti ne permitem sa facem asta? De cele mai multe ori ne lasam prada pretului mic si calitatii pe masura, pentru a scapa “ieftin” cu un obicei care in cele din urma ajunge sa nu ne mai faca placere, ci sa il resimtim ca pe o obligatie.
Citeste si:  Dezastru la inaugurare
Daca insa suntem niste romantici incurabili si vrem ca ziua de 1 martie sa fie intr-adevar speciala pentru cei carora le oferim martisoare, atunci putem lesne opta pentru a ne confectiona singuri micile obiecte. Desigur, indeletinicrea se potriveste mai bine cu activitatile copiilor, dar oare n-ar fi bine ca in prag de primavara sa intinerim putin? Pentru niste martisoare cu adevarat reusite nu avem nevoie, culmea, de prea multe lucruri.
Citeste si:  Festivalul de publicitate neconvenÅ£ională ADfel aÅŸteaptă 2.500 de vizitatori
In primul rand, atele rosii si albe, caci la urma urmei firul e cel care conteaza si nu ce e atarnat de el; apoi, n-ar strica si niste floricele uscate, pe care le putem colectiona inca de toamna sau pur si simplu lua de la un magazine de profil, niste lipici si hartie colorate, poate cateva tuburi de vopsea pentru pictura si multa inspiratie. Avand in vedere ca indeletinicirea nu are ca scop decat bucuria si gestul in sine de a oferi un martisor, atunci nu are rost sa va faceti probleme pentru calitatea lucrarilor care vor rezulta. Atata timp cat ingredientul cel mai important, farama de suflet, e pus in constructie, atunci nimic nu va face ca simbolul sa fie mai adevarat.
Citeste si:  Horoscop de criza
Fara a fi inamici ai consumerismului astfel, putem uneori sa ne desprindem de tot ceea ce ne incojoara si ne indeamna la clisee. Intre a cumpara si a confectiona martisoare desigur alegerea este clara. Atata timp cat in sfrasit vine primavara, tot ce conteaza e sa o intampinam cu o stare de bine.

Un comentariu
  1. confectionam zic eu..sunt foarte dragute cele home made, iar cei ce le primesc se simt mai speciali 🙂 imi plac foarte mult floricele din hartie creponata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.