Dance a playful body- exercitiul de sinceritate al actorului István Téglás

Spectacolul-perfomance Dance a playful body de Andreea Novac cu actorul István Téglás ca unic protagonist va avea loc joi, 27 februarie, ora 19:30 la Centrul National al Dansului Bucuresti, situat in Bulevardul Marasesti nr 80-82. Accesul in sala de spectacol se face in baza biletului de 25 de lei.

Dance a playful body a avut premiera in luna octombrie 2008, anul 2014 fiind cel de-al saptelea an in care spectacolul are loc.

Spectacolul Dance a playful body este o productie a Centrului de Cultura „George Apostu” din Bacau, prin Swiss Cultural Programme Romania.

Dance a playful body in viziunea actorului István Téglás este un exercitiu de sinceritate si il va juca atat timp cat il va simti autentic si valabil.

Citeste si:  Rosia Montana. Memoria obiectelor O invitatie la Rosia Montana printre obiecte purtatoare ale memoriei celor care au locuit acele parti ale Muntilor Apuseni

„Spectacolul Dance a playful body este in acelasi timp despre un trup cazut, ranit, aruncat, inert, fantasmatic, fragil, furios, dezorientat. Un trup care isi cauta (naiv, am spune) propriile viscere (scena vomei provocate), isi cerceteaza (cu mirata candoare) secretiile, se confrunta cu spatiul (cu podeaua pare chiar sa se ia la tranta), isi descopera elasticitatea (stranie intr-un fel). Totodata se ascunde si se exhiba. Dispare dupa o saltea sau se arata gol in posturi narcisiace. E un trup care are nevoie de perceptia/afectiunea unor spectatori. Ei ii dau oarecum forma/fiinta. Dar dincolo de acest joc al abstractiilor, e totusi vorba de un trup care are un ireductibil al sau. Privirea de caine batut, cu ochii umeziti, pierduta si intrebatoare, pe care o are la un moment dat (intr-o clipa de reumanizare) István Téglás presupune o carne cu personalitate. Ne intoarcem astfel la pomenita ambivalenta a corporalitatii: sarx si soma. Uneori teologia si coregrafia converg. Precum spiritul si trupul.” (Catalin Bogdan, ArtAct Magazine)

Citeste si:  Balanescu Quartet aduce omagiu Mariei Tanase la Balkanik Festival!

Andreea Novac l-a provocat pe Istvan Teglas sa mearga spre o zona destul de putin experimentata la noi: cea a dansului care apeleaza la experienta si tehnica actorului, si cea a teatrului ce poate fi incifrat in limbajul dansului. Intr-un interviu, Istvan Teglas imi povestea ca nu stie „daca este actor sau dansator”. Probabil ca o parte din raspuns este prelungita in acest spectacol, incadrat la categoria dans contemporan, despre care David Esrig povestea ca atunci cand l-a vazut a fost impresionat de „prezenta puternica a actorului”.

Citeste si:  Madonna va concerta pentru prima oara in Romania, in cadrul turneului mondial "Sticky and Sweet"

Dance a Playful Body „este un spectacol de dans, in aceeasi masura in care este si un exercitiu de actorie, fixat si clar articulat prin limbajul corporal.” (Cristiana Gavrila, Revista Teatrul Azi)


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.