fbpx

De Ziua Apei, Salvati Delta si Ecopolis reamintesc autoritatilor ca le revine principala responsabilitate pentru pastrarea curata a apelor

De Ziua Mondiala a Apei, Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) si Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis atrag atentia asupra pericolelor tot mai mari care ameninta aceasta resursa pretioasa: poluarea marilor orase lipsite de statii de epurare, substantele chimice folosite tot mai mult in agricultura si industrie, lucrarile absurde de modificare a raurilor de munte cu scopul construirii de microhidrocentrale, marile interventii tehnologice care se pregatesc in vederea regularizarii albiei ultimului fluviu salbatic al Europei: Dunarea.

Sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei, pe 22 martie, trebuie sa insemne aducerea in atentia opiniei publice a necesitatii protejarii cantitative si calitative a apelor. Un subiect important reprezinta responsabilitatile pe care le avem in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor de apa, fie ca suntem autoritati publice, firme private sau cetateni.

In acest sens, SDD si Ecopolis amintesc ca Romania se afla la coada clasamentului tarilor UE atat la capitolul resurse de apa (doar 40 mld. m3 sunt utilizabili in mod real, cantitatea de apa pe cap de locuitor fiind de doar 1,894 m3/an/locuitor), cat si in ceea ce priveste epurarea apelor menajere, majoritatea localitatilor fiind lipsite de aceste sisteme esentiale pentru sanatatea apelor de suprafata. Posibila revigorare a agriculturii si cresterea gradului de racordare a populatiei la reteaua publica fac foarte posibila o crestere a consumului de apa. In acest context, Romania trebuie sa faca eforturi nu numai pentru a asigura servicii care sa se ridice la standardele moderne de calitate, ci si pentru a elimina ineficientele sistemelor de apa si canalizare.

Citeste si:  Brandul Nico

Apele de adancime nu o duc nici ele prea bine. Substantele chimice (detergenti, metale grele, nitrati, fluoriti si alte ingrasaminte chimice) rezultati ca urmare a folosirii in agricultura sau industrie au otravit iremediabil mare parte din panza freatica. Aceasta situatie a devenit dramatica mai ales in zonele rurale unde nu exista acces la retele de apa potabila, iar locuitorii satelor sunt nevoiti sa foloseasca apa imbuteliata, de 250 de ori mai scumpa decat apa de la robinet si cu un impact ecologic de 300 ori mai mare.

Raurile de munte sunt amenintate de excavatoare. In ultimul an, mai multe lucrari de amenajare a microhidrocentralelor (MCH) in muntii Carpati pun sub semnul intrebarii capacitatea autoritatilor de profil (Garda Nationala de Mediu, APM-uri, custozi de arii protejate) de a reactiona in sprijinul sanatatii apei. Cu scopul producerii de energie regenerabila, lucrarile de amenajare a MCH ajung in situatia absurda de a distruge ultimile cursuri de apa care au ramas neatinse de mana omului.

Dunarii i se pregateste un sarcofag din beton. Sub influenta marilor transportatori, autoritatile romane, sprijinite de Comisia Europeana, pregatesc interventii multiple in vederea largirii albiei ultimului fluviu salbatic al Europei. Este vizat cursul inferior, care va afecta iremediabil biodiversitatea si viata din Delta Dunarii.

Citeste si:  Ce faci cand seful o ia razna

Tinand seama ca Romania se confrunta cu o sete de energie fara precedent, recomandarea Asociatiei Salvati Dunarea si Delta este ca aceste investitii sa se intample cu mare grja pentru mediu, mai ales avand experienta distrugerii raurilor din Fagaras de catre „investitori verzi” – clienti politici – cu acordul autoritatilor de mediu iresponsabile. Pentru a proteja Dunarea, este necesara instalarea de urgenta a statiilor de epurare a apelor reziduale din marile orase si renaturarea Luncii Dunarii. spune Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Romanii nu se pot bucura de dreptul fundamental la apa curata. Conform studiului Ecopolis, in Bucuresti, trei din zece probe au iesit neconforme standardelor de apa potabila. In alte orase din tara situatia este chiar mai grava, iar acest fapt pune in pericol sanatatea oamenilor. spune Costel Popa, presedintele Centrului pentru Politici Publice Ecopolis.

Despre Asociatia Salvati Dunarea si Delta

Asociatia Salvati Dunarea si Delta (ASDD) este o organizatie neguvernamentala de protectia mediului, care s-a impus in cei opt ani de activitate prin actiuni sustinute de advocacy pe probleme ecologice si a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. De asemenea, asociatia are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, avand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltare comunitara locala, managementul deseurilor, economie sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare si constientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)

Citeste si:  Mesaje de "La multi ani"!

Despre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizatie non-guvernamentala infiintata in 2009 cu scopul promovarii principiilor dezvoltarii durabile la nivelul politicilor publice din Romania. Raportat la problemele de mediu din tara noastra, Ecopolis isi propune sa intervina cat se poate de concret, dezvoltand si promovand politici publice raspuns la problemele structurale cu care ne confruntam. Directiile de actiune asumate, pe termen lung, de Ecopolis sunt: Cercetare pe probleme de mediu; educatie si participare civica ecologica, respectiv watch dog si advocacy. Prin seria de studii Ecopolis isi propune sa analizeze evolutiile dintr-o serie de domenii cu un impact major asupra dezvoltarii durabile. Concluziile acestor studii fac obiectul unor campanii de popularizare menite sa stimuleze gradul de informare si deschiderea populatiei catre acele politici publice cu impact pozitiv asupra mediului pe de o parte si sa asigure preluarea politicilor conturate de expertii de mediul la nivelul deciziilor luate de autoritati. (www.ecopolis.org.ro)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.