De ce sunt specialistii IT cei mai cautati candidati

De multe ori in intalnirile cu colegii din resurse umane, am auzit vorbindu-se despre specialistii IT ca despre o specie aparte de candidati, ca despre oameni parca veniti de pe alta planeta, care sunt guvernati de alte reguli de recrutare si cu care e necesara abordarea unui limbaj special.

Pe undeva, explicatia rezida in aceea ca IT&C-ul este un domeniu relativ nou, tehnic, beneficiaza de un limbaj specializat ce creeaza in jurul candidatilor o retea fina si invizibila de respect si genialitate. Pe de alta parte insa, candidatii din IT sunt tineri si de multe ori la inceput de cariera, flexibili, deschisi si inteligenti, cu care se poate dialoga de cele mai multe ori foarte usor.

Citeste si:  Puls – despre dragoste, dialog, mutenie si simturi

Motivul pentru care am inceput acest articol a fost insa acela de a identifica elementele care fac din specialistii IT o „specie” aparte de candidati.

In primul rand, specialistii IT sunt in acesti ultimi doi ani o „specie” rara, din ce in ce mai rara. Cererea pietei de munca de specialisti IT fac din ei cea mai vanata categorie de candidati. Trebuie tinut seama insa ca aceasta nevoie foarte mare de specialisti IT se localizeaza numai in aglomeratiile urbane si comerciale, acolo unde se concentreaza forta companiilor. In orasele de provincie, cererea si nevoia de specialisti IT sunt proportionale. Se poate spune deci ca specialistii IT sunt prin excelenta lucratori urbani.

In al doilea rand, specialistii IT sunt niste oameni care descifreaza si vorbesc un limbaj pe care noi, profanii, ajungem doar sa il solicitam din ce in ce mai mult si sa incercam sa ne familiarizam cu termenii cei mai uzuali. Desi specialistii IT sunt traditional priviti drept niste persoane inchise, introvertite, antisociale, profilul profesional ii recomanda din ce in ce mai mult catre deschiderea catre cei cu care lucreaza – toti avem nevoie de solutiile si explicatiile lor. Se poate spune deci ca domeniul IT creste din ce in ce mai multe persoane sociale, deschise catre colegi, oameni cu solutii inovatoare, potrivite, eficiente si rare.

Citeste si:  Horoscopul Lunii Aprilie 2018

In al treilea rand, specialistii IT sunt oameni in care se investeste mult. Ei sunt cautati pentru ca au o pregatire speciala in sistemul de invatamant, au prioritate la cursuri si specializari costisitoare platite de angajatori, au cele mai noi si complexe dotari. Specialistii IT sunt expusi la cele mai noi tehnologii si sisteme de informatii. Se poate spune deci ca specialistii IT sunt dintre cei mai informati, tehnologizati si instruiti angajati dintr-o comanie.

Citeste si:  Cum sa iti faci sefii sa creada ca muncesti - indreptar in 8 pasi simpli

Concluzionand… cum sa nu se acorde o valoare speciala in recrutare acelora care beneficiaza de cele mai noi tehnologii urbane, de sume enorme investite de angajatorii anteriori in instruirea lor si de atentia si aprecierea tuturor angajatilor dintr-o companie, cum sa nu se acorde valoare crescuta acestei „specii” aparte?


2 Comentarii
  1. Specialistii HR sunt genul de persoane foarte deschise, ce pot oricand vorbii despre orice subiect, avand o parare despre orice.
    Putem spune ca ei sunt practic niste judecatori sociali ai timpurilor noastre, cunoscand fabulos de bine viata si limbajul introvertit al tuturor speciilor de persoane, incluzand specialistii IT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.