fbpx

De unde provine „Codul bunelor maniere”?

Foarte buna aceasta intrebare… de unde provine acest cod si mai ales cum ne influenteaza codul bunelor maniere viata?
Cred ca putem spune ca ne influenteaza atat de mult incat fara bunele maniere, viata noastra ar trece de la normala la haotica si lipsita de luciditate.

Comunicarea dintre oameni si evolutia pe scara sociala ne-au „obligat” sa folosim bunele maniere in fiecare imprejurare si in orice moment al vietii noastre.
Confucius spunea ca „virtutea nu reprezinta nimic daca nu se naste din curtoazie, din inima.”
Acest lucru denota faptul ca bunele maniere tin de frumusetea caracterului uman si de moralitatea sa, nu doar respectand niste reguli care s-au impus si codificat de-a lungul timpului.

Citeste si:  Lansarea revistei Martor 19/2014 30 ianuarie 2015, ora 18.30, la Libraria Bastilia

Odata cu evolutia pe scara sociala, codul bunelor maniere s-a impus in majoritatea domeniilor esentiale vietii: relatiile dintre sexe si clase, vestimentatie si hrana, corespondenta si tot ce tine de activitatea sociala.

Se pare ca bazele codului bunelor maniere, asa cum ne este cunoscut in zilele noastre, isi are originea in Antichitate, cand oamenii puneau un accent deosebit pe miscarile corpului, prin care isi puteau exprima perfectiunea si caracterul.

Daca in trecut codul bunelor maniere era o modalitate de a condamna o persoana, in zilele noastre a devenit un mijloc de comunicare cu ceilalti, un mod de a manifesta simpatii si antipatii, fara a deranja pe nimeni si fara agresivitate.

Manierele au fost intotdeauna in stransa legatura cu politetea, cu respectarea aproapelui, care actioneaza ca un ajutor daca vrei sa traim in relatii bune cu cei din jur.
Daca in trecut codul bunelor maniere actiona la nivel fizic, in prezent el actioneaza in plan spiritiual si material, punand accent pe pasiune si umanitate.

Citeste si:  Tehnologia imbunatateste afacerea

Daca facem un sumar, codul bunelor maniere este alcatuit dintr-o multime de conventii, care au ca scop comun convietuirea in pace, fara a-l deranja pe cel de langa tine, ba din contra, sa-l faci sa se simta bine.

Normele de buna purtare de astazi provin din perioada secolelor XVII – XVIII ale curtilor regale franceze.

Cei care se opuneau regulilor de buna purtarea erau etichetati si exclusi din anumite societati, lucru care a ramas valabil si in zilele noastre.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.