fbpx

Dependenta de reality show-urile TV este incurabila si poate duce la sinucidere

Psihiatrii afirmă că au identificat o nouă afecÅ£iune de natură psihică, incurabilă deocamdată, a cărei formă de manifestare – teama bolnavilor că iÅŸi trăiesc vieÅ£ile în cadrul unui reality show TV, din care nu mai pot ieÅŸi – poate duce la sinucidere, informează presa britanică.

Doi psihiatri canadieni au numit această afecÅ£iune sindromul Truman, după celebrul film „Truman Show”, din 1998, în care personajul principal, interpretat de Jim Carrey, realizează că viaÅ£a lui este de fapt un reality show, aflată permanent în atenÅ£ia camerelor, ÅŸi că toÅ£i cunoscuÅ£ii lui – familie, prieteni – nu fac decât să joace roluri.

Apariţia bolii este favorizată de utilizarea reţelelor sociale de pe internet, cum ar fi Facebook, şi a site-urilor de video sharing. Acestea sunt, în opinia cercetătorilor, pretexte ideale pentru cei cu un psihic mai labil de a-şi expune fanteziile sau pasiunile personale unui public extrem de larg. Altfel spus, ei simt că devin celebri peste noapte şi sunt supuşi unei presiuni psihice.

Citeste si:  Lenjerie intima. O istorie. Cum au aparut sutienele, chilotii si alte nebunii

Principala problemă cu care se confruntă bolnavii este că nu mai au încredere în nimeni, considerând chiar că ÅŸi apropiaÅ£ii au fost înlocuiÅ£i de actori impostori. Un exemplu al manifestărilor cauzate de sindromul Truman, relatat de specialiÅŸti, este cel al unui tată a cărui fiică ameninÅ£a cu sinuciderea, întrucât era convinsă că aceasta era singura cale de a fi eliminată din spectacol. Cazurile de acest gen sunt dificil de tratat, atâta timp cât bolnavii iÅŸi „concediază” psihiatrii, pretextând că aceÅŸtia sunt doar actori, simpli colegi de platou, după cum mărturiseÅŸte, din propria experienţă, directorul unui spital din New York.

ExistenÅ£a dovedită a unui sindrom Truman a determinat o împărÅ£ire a opiniilor experÅ£ilor. Unii consideră că formele de manifestare a bolii nu sunt cu nimic diferite de unele tipuri „clasice” de paranoia, în timp ce alÅ£ii susÅ£in că, în ciuda simptomele asemănătoare, sindromul Truman este cauzat, în mare parte, de presiunile psihice pe care internetul ÅŸi emisiunile de tip reality le pun asupra unui număr mare indivizi.

Citeste si:  Concert MEGADETH: reguli de acces, program si recomandari

„Faptul că oricine, indiferent de aptitudini, poate deveni instantaneu celebru este un lucru extrem de provocator pentru unii, dar poate duce, în cazul celor mai vulnerabili, la acest sindrom. Categoria cea mai predispusă în a dezvolta această afecÅ£iune este cea a persoanelor cu probleme de socializare”, spune dr. Ian Gold, unul dintre cei doi psihiatri care au „botezat” noua afecÅ£iune.

Pâna acum, în evidenţele medicale au fost înregistraţi peste 70 de bolnavi diagnosticaţi cu sindromul Truman.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.