fbpx

Descopera bucataria si cultura orientala la FESTIVALUL TURCESC

Intre 17 si 19 mai, a.c., in Parcul Herastrau (intrarea Charles de Gaulle), pentru toti iubitorii de bucatarie, arta si cultura orientala, se desfasoara Festivalul Turcesc, eveniment organizat de Fundatia Tuna si sustinut de Primaria Generala a Capitalei.

Pe parcusul celor trei zile, Festivalul Turcesc va avea loc intre orele 10:00 si 20:00 si va aduce in centrul atentiei atat mestesugurile, dansurile si cantecele Anatoliei, cat si renumita bucatarie turceasca. Cultura gastronomica turceasca va fi ilustrata printr-o expozitie culinara care cuprinde peste 15 standuri cu bunatati de toate felurile.

Amatorii de mancaruri din „tara de pe doua continente” vor putea gusta atat produse de patiserie traditionala (gozleme – specialitate pe baza de spanac si branza feta, borek– aluat umplut cu carne tocata si presarat cu seminte de susan, pogace – specialitati cu smantana si branza feta, etc.), cat si renumitele dulciuri specifice Turciei, cum ar fi baclavale, sarailii sau chiar cozonac turcesc (cu rahat, alune si coaja de portocala sau lamaie).

foto

Meniul lui Suleyman Magnificul poate fi degustat la Festivalul Turcesc

Pe parcursul celor trei zile de desfatare culinara, fanii telenovelelor turcesti si cei pasionati de istoria Constantinopolului pot gusta din mancarurile preferate ale sultanului Suleyman Magnificul. Din „meniul sultanului” nu vor lipsi preparate ca asure (budinca lui Noe, preparata din fructe uscate, coaja de lamaie, nuci, naut, fistic, alune, migdale orez si grau) si serbet (bautura racoritoare pe baza de sucuri din diferite fructe)
Pe langa bunatatile preferate de sultan, dintre delicatesele cu arome orientale nu vor lipsi aperitive delicioase cum ar fi: kuru dolma (ardei si vinete uscate si umplute ulterior fie cu carne, orez si legume, fie numai cu legume, seminte de dovleac si floarea soarelui si nuci) sau kofte (chiftele din carne de vita sau din legume).

Citeste si:  Balul Bobocilor 2008 "Gheorghe Lazar"

foto

Sarmalele cu carne si orez, preparate in frunze de vita de vie si varza sau in frunze de sfecla se vor numara printre „vedetele” Festivalului Turcesc. Contrar traditiilor culinare romanesti, sarmalele sunt specifice bucatariei Imperiului Otoman, cuvantul „sarma” avand, in turca, intelesul de „infasurat”.

Pasionatii de paste vor avea si ei ce gusta la Festivalul Turcesc si anume galustele manti, care contin carne tocata de vita sau miel si care se servesc cu iaurt si sos de ardei capia.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 9-15 februarie

Ceaiul si cafeaua turceasca vor fi si ele prezente la standurile cu produse de gastronomie.

Bucataria traditionala, asezonata de ateliere de arta vizuala
Aflat la cea de-a 2-a editie, Festivalul Turcesc se deschide pentru toti amatorii de arta culinara si arte vizuale.

Evenimentul va cuprinde, pe langa preparate culinare traditionale, si o serie de ateliere de creatie artistica specifica culturii Imperiului Otoman. Cei pasionati de arta orientala vor avea ocazia sa admire si sa achizitioneze mestesuguri realizate de artisti amantori si profesionisti din Romania si Turcia.

Vizitatorii sunt invitati sa invete de la artisti plastici veniti din Turcia, special pentru acest eveniment, secretele artelor orientale in cadrul atelierelor: de caligrafie, de miniaturi, de aurit (tezhip) si de ebru (renumita arta turceasca care presupune pictatul pe apa urmata de marmorarea hartiei). Pe langa atelierele pe care le vor tine in Parcul Herastrau, artisii turci isi vor expune propriile creatii in cadrul unor mini-expozitii organizate la standul fiecaruia dintre ei.

foto

Festivalul Turcesc va anima zona Parc Herastrau – intrararea Charles de Gaulle si prin activitati amuzante si relaxante destinate copiilor: face painting, modelaj de baloane, spectacole si concerte pentru copii.

Citeste si:  Anamaria Prodan si metroul fermecat

Fiecare ora a festivalului, cu spectacolul ei
Pe toata perioada Festivalului, in fiecare ora, vor avea loc concerte sustinute de formatii de muzica vocal-instrumentala turceasca, dar si spectacole de dans traditional. Editia 2013 a Festivalului Turcesc va cuprinde si concerte ale fanfarei militare ale „mehter”, fanfara militara otomana formata din 35 de interpreti. Mehter va sustine in fiecare zi a festivalului cate trei reprezentatii, avand in repertoriu cele mai cunoscute cantece otomane de lupta.

Printre dansurile traditionale turcesti care se vor desfasura pe scena festivalului se numara si spectaculos dans al dervisilor rotitori.

Astfel, spectacolele inedite de muzica si dans, interpretate de tineri artisti din Romania si Turcia, vor avea loc in fiecare seara a Festivalului Turcesc, intre 17 si 19 mai, cu incepere de la ora 19:00.

Festivalul Turcesc, sustinut de Primaria Generala a Capitalei, incearca sa aduca in prim-plan bogatia potentiala a multiculturalitatii si sa contribuie la intensificarea relatiilor de prietenie dintre cele doua tari, Romania si Turcia.
Intrarea la eveniment este libera.