Despre team building, nevoi si efecte

Echipa este un element foarte important in atingerea obiectivelor stabilite la nivelul unei organizatii. Echipele se definesc prin aceea ca sunt constituite din grupuri relativ mici de oameni care se completeaza din punctul de vedere al abilitatilor profesionale si care lupta pentru aceleasi scopuri. Munca in echipa este cantata in toate mediile profesionale. Este practic imposibil sa deschizi o revista de business fara ca vreun guru in materie sa nu exalte beneficiile lucrului in echipa. Asta pentru ca echipele reusesc sa aduca in folosul comun personalitati, seturi de cunostinte, abilitati diferite si complementare.

Echipele au insa si puncte slabe, nu sunt intotdeauna eficiente 100%. Pot exista numeroase disfunctionalitati legate de „mentalitati” de grup de exemplu care duc la decizii gresite. Formarea unei echipe este o sarcina de management esentiala pentru ca implica aspecte legate de subiectivismul din fiecare din noi – incompatibilitati, situatii conflictuale, orgolii, etc. De aceea au fost dezvoltate instrumente aproape imbatabile de solidizare a echipelor de lucru, printre care cel cunoscut sub numele de team-building. Desi mot-a-mot termenul se traduce prin „construirea echipei”, se dovedeste ca este mai degraba vorba despre „consolidarea” ei.

Citeste si:  Debut regizoral: Vlad Zamfirescu a incheiat filmarile la primul sau lungmetraj, “Secretul Fericirii”

La noi exista o multime de companii specializate in metode de consolidare a echipelor. La aceste metode apeleaza in special companiile multinationale, insa din ce in ce mai multe organizatii inteleg si isi doresc beneficiile si avantajele unor echipe de lucru inchegate. Motivul pentru care s-a creat o astfel de nevoie e simplu: oamenii sunt formati de socitatea actuala sa lucreze cu oameni diferiti, in echipe diferite, urmarind scopuri diferite. Este oarecum nenatural sa te alaturi intr-un timp record unui grup de oameni, sa te intelegi bine cu ei din prima si sa se mai astepte si rezultate in cel mai scurt timp.

Citeste si:  Femeile in lume: divortul in China moderna

Ingredientele team-buildingului pe scurt: selectia participantilor, stabilirea obiectivelor, alocarea rolurilor in cadrul echipei, armonizarea personalitatilor din cadrul echipei, training de lucru impreuna, sustinere reciproca, utilizarea eficienta a resurselor detinute, comunicarea intre membrii echipei si lideri.

Procesul de team-building are ca obiective si pe acela de a identifica actualele puncte slabe, dar si actualele puncte tari pentru a imbunatati continuu rezultatele finale. Ca orice proces de dezvoltare si acesta defineste in primul rand datele actuale, urmand a fi modificate, imbunatatite si ulterior comparate cu rezultatele finale.

In Romania team-buildingul este la moda in companiile medii si mari ca numar de angajati si cifra de afaceri. In proces sunt angrenati angajatii de la cei mai noi sau pe cele mai mici pozitii pana la top management, scopul fiind acela de a unge cat mai bine rotitele comunicarii interumane atat pe orizontala cat si pe verticala.

Citeste si:  Stii sa flirtezi?

Activitatile alese in cadrul sesiunilor de team-building sunt dintre cele mai diverse – petreceri ocazionate de diverse sarbatori, aniversari, rezultate comune de exceptie, excursii in aer liber, sporturi extreme, obligatoriu in echipa, week-enduri in locatii inchiriate sau cumparate special pentru astfel de eventimente, etc.

Forma de consolidare a echipei aleasa de consultantii firmelor specializate se bazeaza pe studiul initial facut pe echipa ca entitate si pe membrii ei ca individualitati separate. In functie de diagnosticul rezultat se stabileste si modalitatea de „tratament”.

Fondurile alocate de companii pentru acest gen de activitati sunt importante si prezinta o prioritate pentru majoritatea companiilor cu o cultura organizationala dezvoltata pentru avantajele importante pe care le prezinta in consolidarea echipelor. In plus, inclusiv la nivel individual, exista importante performante profesionale pe care membrii echipelor le pot atinge si pe care le pot folosi in perspectiva.


2 Comentarii
  1. ce tot vorbim noi de team bulding in Romania. numeri pe degete companiile care acorda atat atentie angajatilor – cred ei; in realitate se acorda atentie tot companiei, prin distragerea atentiei angajatilor de la salarii prea mici sau climat in timpul serviciului neplacut. dar pana or invata astia de pe la noi ca team-buildingurile isi scot cu prisosinta banii investiti…

  2. Foarte adevarat! ce team-building-uri? adica sa ne faca sefii program de distractie? doar in multinationale se intampla asta si nici in alea toate. nu ca nu ar fi foarte frumos sa ne imprietenim un pic cu colegii de munca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.