fbpx

Din misterele Asiei

Descoperirile stiintifice pe care le-a facut pana acum omenirea ne-au ajutat sa descifram misterele multor locuri si obiecte ramase ca mostenire de la stramosii nostril. Astazi, Pamantul mai are doar cateva mistere neelucidate. Unul dintre ele este campia Borcanelor, din Laos.

Campia borcanelor este un intins teritoriu presarat cu urme ale unei civilizatii demult stinse: imense borcane sculptate in piatra care pana astazi au ramas unele din cele mai misterioase urme ale vechilor civilizatii.

Mii de borcane uriase din piatra sunt imprastiate pe campia Xieng Khouang din muntii Laosului si prea putine se stiu despre cum si de ce au ajuns acolo. Cert este ca sunt facute din roci sedimentare, de obicei gresii, dar si granit, conglomerat sau coral calcifiat. Formele sunt rotunjite sau patrate, iar inaltimea ajunge pana la trei metri, cu o greutate de cateva tone.

Citeste si:  Vacanta printre fantome: Alcatraz

Borcanele sunt oarecum grupate, iar cel mai mare „ciorchine” se gaseste langa orasul Phonsavan si include 250 de borcane de diferite marimi.

Fascinatia campiei este cu atat mai mare cu cat Laosul, o tara comunista, este deschisa turistilor de numai 10 ani. Legendele locului spun ca uriasele borcane erau paharele din care beau apa gigantii care locuiau odata pe acest teritoriu. Unii localnici cred ca regele Khun Cheung le-a construit pentru a fabrica in ele vin de orez cu care sa isi sarbatoreasca victoriile impotriva dusmanilor.

Pe de alta parte, arhologii au descoperit ca borcanele au fost folosite acum 1.500-2000 de ani de un popor a carui cultura nu este cunoscuta. Ar fi putut folosi ca urne mortuare sau recipiente pentru stocarea alimentelor.

Citeste si:  Workshop Tantralife in Bucuresti!

Primii occidentali care au cercetat locul au fost francezii condusi de Madeleine Colani. In anii 1930 ei au facut sapaturi in zona si au descoperit in apropiere si o pestera cu ramasite umane, inclusiv cenusa si oase arse, de unde si ideea ca borcanele ar fi putut folosi in ritualul de inmormantare.

poj

Pe langa originea borcanelor din piatra, campia a fost martora si altor evenimente care ii sporesc misterul.

Datorita apropierii de granita nordica a Vietnamului, aceasta zona a Laosului a jucat un rol major in razboiul din Vietnam. De fapt, Laosul pare sa fie cea mai bombardata tara a lumii, desi ea nici nu a luat parte la razboiul din Vietnam. In schimb, in acelasi timp cu conflictul din Vietnam, Laosul a dus propria sa lupta. Timp de 15 ani, gherilele comuniste Pathet Lao s-au luptat cu oponentii monarhisti, fiecare din parti fiind sprijinita de alte tari, in special SUA si URSS aflate in plin Razboi Rece.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum te intelegi cu fostul

Razboiul civil, cunoscut astazi si ca „Razboiul secret al CIA” s-a dus in mare parte, pe Campia Borcanelor. Pestera descoperita in anii ’30 de catre arheologii francezi a devenit o fortareata a gherilelor Pathet Lao si, pana la urma, a fost distrusa. Zona este inca strabatuta de transee si presarata cu mici cratere lasate de bombe. Un intreg oras aflat in apropiere a fost distrus complet, iar pamantul este si astazi plin de srapnel si bombe neexplodate. In fiecare saptamana, cel putin un localnic moare din cauza bombelor ramase in pamant de acum 30 de ani.

poj

De aceea, turistii nu pot vizita decat trei dintre „ciorchinii” de borcane din piatra, restul locurilor fiind considerate prea periculoase.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.