Din nou despre femeile manager

In consiliile de administratie ale primelor 200 de companii din lume, femeile reprezinta doar 11,2% din totalul membrilor, conform unui studiu realizat de organizatia Corporate Women Directors International (CWDI). La nivelul posturilor de conducere, in primele 100 de companii mondiale selectate de revista Fortune, acest raport scade chiar pana la 6,6 %, reprezentand 73 de posturi de director din totalul de 1.113. In plus, 57 % dintre aceste companii nu au nici macar o femeie director, in timp ce 18% nu au promovat femei nici in randul posturilor administrative.

Pe langa cifre statistice golite de esenta pentru multe dintre noi, aceste informatii mai reprezinta si realitatea conform careia femeile nu joaca un rol foarte important in cadrul celor mai multe dintre principalele companii din lume. Slaba reprezentare este insa rezultatul deceniilor de lupte feministe pentru drepturi intelectuale si sociale egale, ceea ce inseamna ca loc de imbunatatire exista. Statele Unite ale Americii contabilizeaza cel mai mare numar din primele 100 de companii importante din lume, adica 75, in care femeile sunt cel mai bine reprezentate.
In ceea ce priveste statistica cu privire la consiliile de administrare situatia e dupa cum urmeaza: Marea Britanie (unde se regasesc 17 din primele 100 companii pe plan mondial), ocupa locul doi, cu un raport de 13,9%, urmata de Olanda (12,2%), Germania (10,9% , 19 companii importante).

Citeste si:  Mircea Radu se insoara

Elvetia, cu un procent de 9,5% si 5 companii importante a reusit sa depaseasca Franta (7,6%,19 companii). Tarile situate pe ultimele pozitii sunt Italia si Japonia cu un raport de 2,9%, respectiv 1,3% al femeilor membre in consiliile de administratie. Desi fata de anul 2004 acest raport s-a dublat, in 2006, doar cinci femei erau membre ale unor consilii de administratie din Japonia, din totalul de 389 administratori.

Citeste si:  Cum sa iti cauti o noua slujba, in timp ce esti deja angajata

Compania cu cea mai mare reprezentare feminina in cadrul consiliului de administratie este grupul olandez de distributie Royal Ahold, patru dintre cei sapte administratori fiind femei, ceea ce reprezinta un procent de 57%.

Studiile ce stau la baza acestui articol fac, asa cum spuneam, doar o contabilizare seaca a ceea ce ar trebui sa fie o implicare sociala activa a fiecareia dintre noi. Ma refer la inlaturarea atitudinilor de genul „barbatii au, istoric vorbind, mai multa initiativa”, „barbatii au mai dezvoltat lobul drept al creierului, latura rationala”, etc. Nu chestionez (ne)adevarul acestor afirmatii, incerc sa combat atitudinile de acest gen din partea noastra. Cu atitudinea cu care plecam „la lupta” vom ajunge la finish, de aceea cred ca sunt mai potrivite atitudinile gen: „femeile nu cad in admiratia unei fuste mai scurte de nivelul genunchilor” sau „femeile au demonstrat deja barbatilor ca pot realiza orice, acum nu mai trebuie decat sa o arate barbatilor”.

Citeste si:  Omenirea va avea nevoie de două planete în 2030, dacă îşi menÅ£ine ritmul de consum - studiu

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.