Direct de la Berlin, filme romanesti la B-EST IFF!

Echipa B-EST IFF are bucuria sã vã anunte cã trei dintre cele patru filme românesti prezente anul acesta în diferite sectiuni ale Berlinalei vor concura la premiile celei de-a V-a editii a Festivalului International de Film B-EST IFF.

Astfel, mult-asteptatul debut în lung-metraj al regizorului Radu Jude, CEA MAI FERICITÃ FATÃ DIN LUME, prezent în cadrul sectiunii Forum a Berlinalei, a fost selectionat în Competitia Oficialã B-EST IFF. Totodatã, scurt-metrajele BRIC-BRAC, de Gabriel Achim si RENOVARE, de Paul Negoescu, prezente în cadrul programului Berlinale Shorts, sunt primele douã filme românesti selectionate în sectiunea de scurt-metraje a B-EST IFF.

CEA MAI FERICITÃ FATÃ DIN LUME (o coproductie HiFilm Productions si Circe Films) e povestea Deliei Frãtilã, de 18 ani, singurul copil al unei familii sãrace din provincie, si mare câstigãtoare a unei campanii promotionale: a trimis trei etichete de la sticlele de suc si a câstigat o masinã. Veniti la Bucuresti pentru ca Delia sã filmeze testimonialul publicitar al firmei de rãcoritoare, si pe fundalul tensiunilor inerente, dar crescânde, de pe platoul de filmare, între fatã si pãrintii ei izbucneste o teribilã ceartã în ceea ce priveste soarta masinii – Delia ar vrea s-o pãstreze, iar pãrintii ar vrea s-o vândã si, astfel, sã scape de sãrãcie. Treptat, ceea ce pãrea la început un motiv de bucurie, devine pentru Delia o situatie dureroasã în care trebuie sã punã sub semnul întrebãrii relatiile din propria-i familie. La Berlin, CEA MAI FERICITÃ FATÃ DIN LUME a primit premiul CICAE (Confederation Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai), decernat în fiecare an de un juriu format din distribuitori si critici de film.

Citeste si:  Muzeul Luvru aduce desene si gravuri florentine la Bucuresti

BRIC-BRAC (o productie UNATC) e povestea unui regizor de cinema (Gabriel Achim), care încearcã sã-si convingã actorul din rolul principal (Paul Ipate) sã nu renunte la rol desi acesta din urmã ar vrea sã-l refuze din pricina similaritãtilor dintre povestea filmului si un eveniment personal – o ceartã cu iubita (Ioana Blaj). Filmul combinã povestea personalã a actorului cu cea din scenariul filmului, astfel încât spectatorul nu mai poate diferenþia între fictiunea propusã de regizor si amintirile actorului. ÃŽn cele din urmã, regizorul pare sã câstige confruntarea cu actorul sãu… desi alternativa unui film despre Revolutie pare mult mai la îndemânã.

Citeste si:  Coca-Cola a sarbatorit unul dintre cei mai infocati fani printr-o petrecere surpriza

Evenimentele din RENOVARE (o coproducþie Filmalee, HiFilm Productions & Hochschule for Fernsehen und Film Munchen) au drept protagonisti trei membri ai aceleiasi familii Astfel, în afarã de propriile ei treburi de peste zi, Diana (Clara Vodã) încearcã sã tinã sub control renovarea apartamentului familial. Fiul ei, Alex (Andrei Runcanu), abia dacã mai are timp de renovare si de iubitã, cãci termenul de predare al lucrãrii de diplomã se apropie cu pasi repezi. Colac peste pupãzã, bunica lui (Simona Bondoc) si mamã a Dianei, îsi doreste, mai mult ca niciodatã, putinã atentie din partea propriei ei familii ce pare s-o ingore tot mai mult si mai des…

Citeste si:  Dependenta de reality show-urile TV este incurabila si poate duce la sinucidere

B-EST IFF se desfasoara sub egida Centrului National al Cinematografiei.
Co-producatori: TVR, TVR Cultural, TVR International;


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.