Doina Rusti obtine Premiul Uniunii Scriitorilor pentru romanul „Fantoma din moara”

Doina RuÅŸti a primit, joi, Premiul Uniunii Scriitorilor pe 2008 pentru Proză pentru romanul „Fantoma din moară”, concurând alături de Filip Florian, Virgil Duda, Eugen Uricariu ÅŸi Daniel Bănulescu.

Premiul Naţional pentru Literatură a fost acordat lui Dumitru Radu Popescu.

Nominalizările pentru premiile Uniunii Scriitorilor au fost stabilite prin vot de un juriu prezidat de Gabriel Dimisianu şi format din Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Cornel Ungureanu şi Dan C. Mihăilescu.

Virgil Duda a concurat cu romanul „Ultimele iubiri”, Filip Florian, cu „Zilele regelui”, Eugen Uricaru, cu volumul „Cât ar cântări un inger”, iar Daniel Bănulescu, cu cel „Cel mai bun roman al tuturor timpurilor”, la categoria Proză.

Premiul pentru Poezie a fost acordat lui Andrei Bodiu pentru volumul „Oameni obosiÅ£i”. NominalizaÅ£i la această categorie au fost Vasile Igna cu „Lumină neagă”, Åžtefan Manasia cu „Cartea micilor invazii”, Anca Mizumschi pentru „Poze cu zimÅ£i” ÅŸi Liviu Ioan Stoiciu cu „Craterul Platon”.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii: 24-30 septembrie

Lucrarea „Åžtim noi cine a fost Eminescu?” i-a adus Ilinei Gregori Premiul pentru Critică literară/eseu/istorie literară. La această categorie au mai concurat volumele „Delimitări ÅŸi ipoteze” de Paul Cornea, „Poezia vie” de Dan Cristea, „Poezia: teze, ipoteze, explorări” de Alexandru MuÅŸina, „Iluziile literaturii române” de Eugen Negrici.

La premiile pentru Traducere au concurat opt scriitori, printre care Liviu Cotrău pentru „Călătorii imaginare” de E. A. Poe¸ publicată la Editura Polirom, Sorin Mărculescu pentru „Galateea” a lui Miguel de Cervantes publicată la editura Paralela 45, Mariana Åžtefănescu pentru „Mantia de stele” de Milorad Pavic, publicată la Editura Humanitas Fiction ÅŸi Anamaria Pop pentru „Harmonia caelestis” de Péter Esterházy, publicată la Editura Curtea Veche, Ilie Constantin pentru „Oase de sepie” din Eugenio Montale, RareÅŸ Moldovan pentru „Anxietatea influenÅ£ei” din Harold Blom, Horia Florian Popescu pentru „ViaÅ£a mea de bărbat” din Philip Roth ÅŸi George Volceanov pentru „ÃŽntoarcerea lui Rabbitt” din John Updike.

Citeste si:  Japonia, Tara Soarelui Rasare

Premiul pentru Traducere din literatura universală a fost obÅ£inut de Anamaria Pop pentru „Harmonia caelestis” de Péter Esterházy, iar Premiul FundaÅ£iei Andrei BantaÅŸ a fost acordat lui George Volceanov pentru „ÃŽntoarcerea lui Rabbitt” din John Updike.

Åžase tineri scriitori au fost nominalizaÅ£i la Premiul pentru debut: Svetlana Cârstean, pentru volumul de poezii „Floarea de menghină”, Iulian Costache, pentru critică literară, cu „Eminescu. Negocierea unei imagini”, Vlad Moldovan, pentru volumul de poezie „Blank”, Oana Soare pentru critică literară ( „Petru Dumitriu & Petru Dumitriu”), tot pentru critică literară a fost nominalizată ÅŸi Simona Sora („Regăsirea intimităţii”) ÅŸi pentru istorie literară a fost nominalizată Ioana Vasiloiu ( „Receptarea critică a lui Eminescu până la 1930”). Premiul a fost obÅ£inut de Svetlana Cârstean ÅŸi Simona Sora.

Juriul a acordat Premii speciale lui Valeriu Anania pentru volumul „Memorii” ÅŸi Ion Iovan pentru „Ultimele însemnări ale lui Mateiu Caragiale însoÅ£ite de un inedit epistolar precum ÅŸi de indexul fiinÅ£elor, lucrurilor si întâmplărilor/ în prezentarea lui Ion Iovan”. Printre cei nominalizaÅ£i pentru premiile speciale au fost Ovidiu Hurduzeu si Mircea Platon pentru „A treia forţă”, Gheorghe Florescu pentru „Confesiunile unui cafegiu”, Aurel DumitraÅŸcu & Adrian Alui Gheorghe pentru „Frig. Epistolar (1978 – 1990)” ÅŸi Gabriela Omăt pentru „Modernismul literar românesc în date (1880 – 2000) ÅŸi texte (1880 – 1949) vol. 1”.

Citeste si:  Blu-ray, urmasul CD-ului

Premiul Comisiei pentru literatura minorităţilor a avut trei candidaÅ£i pentru limba maghiară ÅŸi unul pentru limba ucrainiană: Jancso Noemi – „Emotikon”, Bogdan Laszlo – „Tatjana”, Kiraly Laszlo -„Ploaia de la miezul nopÅ£ii” ÅŸi Mikola Korsiuk cu volumul de proză în limba ucrainieană „Nici Dumnezeu, nici om”. Premiul a fost acordat scriitorului de limbă ucraineană.

Anul acesta nu s-au făcut nominalizări la categoria dramaturgie.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.