Două piese de Ionesco, un recital al lui Mălăele şi teatru de stradă de Zilele Bucureştiului

Mai multe teatre din Capitală îşi deschid porÅ£ile cu ocazia Zilelor BucureÅŸtiului, pe 20 ÅŸi 21 septembrie, ÅŸi oferă gratuit spectacole după piese de Eugen Ionesco sau recitalul „Sunt un orb” susÅ£inut de HoraÅ£iu Mălăele, în timp ce Teatrul Masca iese în stradă cu patru producÅ£ii.

Noaptea Albă a Bucureştiului, eveniment aflat la cea de-a doua ediţie, care marchează Ziua municipiului, va fi sărbătorită între 20 şi 21 septembrie prin diverse manifestări în aer liber, dar şi în teatre şi muzee.

Dintre teatrele bucureÅŸtene participante la eveniment, Teatrul Odeon prezintă în seara de 20 septembrie, de la ora 19.00, spectacolul „Ionesco-Cinci piese scurte”, după Eugen Ionesco, în regia lui Alexandru Dabija. Din distribuÅ£ie fac parte Dorina Lazăr, Oana Åžtefănescu, Antoaneta Zaharia, Ionel Mihăilescu, Gelu NiÅ£u, Mircea Constantinescu, Pavel BartoÅŸ, iar muzica este semnată de Ada Milea.

Acest spectacol a primit printre altele premiul acordat de guvernul României pentru teatru la prima ediţie a Premiilor Naţionale pentru Arte şi premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalului Comediei Româneşti, ambele la sfârşitul lunii mai.

Teatrul Mic deschide stagiunea se Zilele BucureÅŸtiului, cu spectacolele „Hamelin – legea tăcerii” de Juan Mayorga, în regia lui Claudiu Goga, ÅŸi „Jacques sau supunerea” de Eugene Ionesco, în regia lui Florin Fătulescu, pe 20, respectiv 21 septembrie.

Citeste si:  Garana Jazz 2008

La Teatrul de Comedie, HoraÅ£iu Mălăele prezintă, pe 20 septembrie, de la ora 19.00, recitalul „Sunt un orb”, al cărui titlu este dat de o poezie omonimă a lui Marin Sorescu, dar care cuprinde creaÅ£iile mai multor poeÅ£i români. ÃŽn seara următoare, va avea loc spectacolul „Fata de mătase artificială”, de la 19.30. Montarea are la bază dramatizarea realizată de Gottfried Greiffenhagen după romanul omonim al scriitoarei germane Irmgard Keun. Spectacolul regizat de Vlad Massaci îi reuneÅŸte pe actorii Delia Nartea ÅŸi Alexandru Conovaru.

Teatrul Metropolis sărbătoreÅŸte Ziua BucureÅŸtiului prin prezentarea unei premeiere a acestei stagiuni, „Imnul” de Schwajda György, în regia lui Alice Barb, care se va juca ÅŸi sâmbătă ÅŸi duminică seara. O istorie neobiÅŸnuită a unei familii cât se poate de obiÅŸnuite ÅŸi o poveste despre soarta copiilor într-o lume condusă de părinÅ£i, după cum se arată în prezentarea furnizată de teatru, spectacolul îi are în distribuÅ£ie pe LuminiÅ£a Gheorghiu, Mihai Constantin, Ioana Anastasia Anton, Diana Andreea Bocan ÅŸi Corina Negritescu.

Citeste si:  Ce mesaj poarta florile pe care le primim?

Actorii Teatrului Masca ies în stradă weekend-ul viitor cu o serie de producÅ£ii ale teatrului de pantomimă, precum „Măturătoarele”, „Doamna cu căţelul”, „Gardienii veseli” ÅŸi „Actorii”, pe care le vor prezenta pe Lipscani, în Parcul Tineretului sau pe Bulevardul Unirii în cadrul unei parade.

Pe 20 septembrie, se sărbătoresc 549 de ani de la prima atestare documentara a Bucureştiului.

Noaptea Albă a Bucureştilor, eveniment inaugurat în 2007 de Primăria Capitalei, va include anul acesta o parte dintre manifestările primei ediţii, precum proiecţiile de artă contemporană de pe Palatul Parlamentului, dar şi o serie de noutăţi.

Proiecţiile Urbanart de opere de artă şi lasere pe clădirea Palatului Parlamentului (un concept Artmix), care au avut succes şi la ediţia precedentă, vor fi prezente şi pe faţadele clădirilor din Piaţa Universtăţii (Arhitectură – Universitate – TNB – Spitalul Colţea) şi pe Arcul de Triumf, care va fi redeschis pentru vizitatori pe durata nopţii.

În Parcul Izvor, se va desfăşura un spectacol multimedia şi, tot de aici, bucureştenii vor putea fi spectatori la un foc de artificii de 30 de minute, deasupra Palatului Parlamentului.

Citeste si:  Zodiile si activitatile cele mai motivante

De Ziua Bucureştiului, diferitele concerte în aer liber, printre care două susţinute de Costel Busuioc, vor avea loc în Parcul Izvor, Piaţa George Enescu şi în Centrul Istoric, în faţa BNR.

În Parcul Unirii, Circul Globus va prezenta mai multe spectacole din 2008, sub o cupolă care va putea găzdui mii de spectatori.

Pe 20 ÅŸi 21 septembrie, în Parcul CiÅŸmigiu, vor cânta fanfare, iar în Centrul Istoric va fi organizat un târg al meÅŸteÅŸugarilor. ÃŽn serile zilelor de 19 ÅŸi 20 septembrie, Parcul Tineretului va găzdui proiecÅ£iile filmelor „I Really Hate My Job”, „The Illusionist”, „Paris, je t’aime”.

În seara de 20 septembrie, până la miezul nopţii, pe Bulevardul Kisseleff, de la Arcul de Triumf la Piaţa Victoriei, rolleri profesionisti şi amatori vor participa la Skate Night Bucureşti, eveniment organizat împreună cu Ambasada Germaniei.

Pe toată durata Nopţii Albe, galeriile de artă şi muzeele bucureştene vor fi deschise, accesul fiind gratuit. Bucureştenii vor avea intrare liberă şi la spectacolele de teatru programate cu ocazia acestui eveniment.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.