Drumul mortii, in Bolivia

Drumul mortii isi merita cu prisosinta numele. In fiecare an, mor intre 200 si 300 de persoane pe aceasta fasie de drum lunga de numai 80 km. Intr-un singur an, 25 de masini au ajuns in rapa din stanga drumului, adica o masina la fiecare doua saptamani.

In mod ciudat, unul dintre principalele drumuri care pleaca din La Paz, cea mai inalta capitala a lumii, nu coboara ci… urca. Drumul aflat in Anzii bolivieni, la 5000 m deasupra nivelului marii, este singurul care face legatura intre capitala La Paz si regiunea Yungas.

A fost construit de in anii ’30 de catre prizonierii paraguayeni. Multi dintre ei au murit intimpul construirii. Acum bolivienii sunt cei care isi pun viata in pericol zilnic, traversand Anzii pe Drumul mortii. In 1995, Banca pentru Dezvoltare Inter Americana a decis ca acesta este cel mai periculos drum din lume. Si iti poti da seama de ce, imediat ce ajungi pe el.

Citeste si:  Horoscopul lunii mai

In partea stanga, pare ca pamantul a crapat, atat de adanca si de abrupta este prapastia. La 800 de metri sub drum, intre peretii canionului, raul Coroico curge cu viteza catre gura de varsare in Amazon. In partea dreapta, un perete de stanci abrupte se inalta catre cer. Intre prapastie si stanca, nu sunt decat trei metri, o latime a drumului care pune la grea incercare abilitatile soferilor.

Drumul este ori prafuit, ori plin de noroi. Nici vorba de asfalt. Si totusi, fiind singurul care leaga Yungas de La Paz, este un traseu intens circulat inclusiv de autobuze si camioane. Pe unele portiuni, drumul devine atat de ingust incat abia este loc pentru o masina.

Citeste si:  Salonul Gradinitelor: 21 - 24 mai, Sala Polivalenta

Din cand in cand, soferii se opresc ca sa toarne bere pe pamant, o modalitate de a atrage buna-vointa zeitei Pachamama, care ii va ajuta sa ajunga cu bine la destinatie. Apoi mesteca frunze de coca pentru a ramane treji in timp ce conduc cu viteza vehicule care nu ar trebui sa circule pe niciun drum al lumii, daramite pe acesta. Avand in vedere starea drumului si a masinilor care circula pe el, nu e de mirare ca se intampla atatea accidente mortale.

In anotimpul ploios, apa curge de pe peretii de stanca, formand cascade amenintatoare ce se revarsa direct pe drum. Praful si pamantul sunt transformate in mocirla, o mocirla pe care rotile aluneca si franele par sa nu tina.

Legendele spun povestea unui sofer care, prea speriat sau prea obosit ca sa-si continue drumul, s-a oprit sa se odihneasca. A reusit sa adoarma, dar parcase prea aproape de marginea prapastiei, iar apele au luat drumul de sub masina lui.

Citeste si:  O zi libera!

Calatorii din toata lumea, in special biciclistii amatori de senzatii tari sunt atrasi de cel mai periculos drum din lume, ignorand zecile de avertismente. Frumusetea peisajului este umbrita la tot pasul de semne ale tragediilor care au avut loc cu luni in urma: urme de frane care duc direct in prapastie, epave de camioane si autoturisme.

Undeva, sus in Anzi, se construieste un nou drum, care il va inlocui pe cel vechi si va salva vieti. Dar in Bolivia totul se intampla cu incetinitorul, iar drumul cel nou se afla in constructie de peste 20 de ani.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.