fbpx

Dubrovnik, raiul pe pamant

„Cine cauta raiul pe Pamant, sa vina la Dubrovnik”, scria George Bernard Shaw in 1929. De atunci au trecut 80 de ani, insa Dubrovnik aproape ca nu s-a schimbat deloc. Cei care viziteaza orasul de azi ajung sa-i dea dreptate dramaturgului irlandez. Dubrovnik pastreaza acel aer de liniste si pace pe care il avea cu 100 de ani in urma, dar atractiile sale nu se opresc aici. Din pacate, este o destinatie mai putin cunoscuta, dar nu mai putin frumoasa decat cele din Turcia, Grecia sau Bulgaria.

foto

Orasul Dubrovnik este asezat in sudul extrem al Croatiei, pe coasta Dalmatiei, si este port la marea Adriatica. Istoria asezarii este pe cat de tumultuoasa, pe atat de fascinanta. Cand independent, cand supus marilor puteri ale diferitelor perioade, Dubrovnik ar putea fi cel mai vechi oras „adevarat”. Inca din 1272, exista un plan (rudimentar, ce-i drept) urbanistic, iar in urmatoarele doua secole s-a deschis o farmacie (care functioneaza si astazi), un azil de batrani, un orfelinat si un spital-carantina, institutii de-a dreptul avangardiste in acea perioada. Cu 74 de ani inainte de descoperirea Americii, aristocratii din Dubrovnik au abolit sclavia si comertul cu sclavi, adoptand si un nou steag: o bucata de panza alba, pe care au scris cuvantul latin Libertas (libertate). In ciuda idealului sau, orasul a fost atacat si cucerit, pe rand, de catre rusi, francezii lui Napoleon, nazisti si iugoslavii lui Tito. Ultimul conflict s-a desfasurat la inceputul anilor ’90, dupa ce Croatia s-a proclamat independenta.

Citeste si:  Feng Shui pentru succesul afacerii

foto

Istoria tumultuoasa si bogata a orasului este evidenta inca dinainte sa intri in el. Intregul Dubrovnik este inconjurat de un zid intarit, lung de aproape doi kilometri, cu numeroase bastioane si turnuri. Lovrijenac in vest, Minceta in nord vest si Revelin in est sunt si portile prin care se patrunde in oras. Zidul a fost construit intre secolele XIII si XVIII, apoi intarit si refacut in permanenta. Aceste fortificatii sunt amprenta orasului si unul dintre motivele pentru care Dubrovnik este, astazi, protejat de catre UNESCO.

Citeste si:  Targ cu suflet la malul marii in Constanta

Cel mai scurt drum intre est si vest, e Stradun, cea mai mare si mai importanta strada din Dubrovnik. Ea dateaza inca din secolul XIII, dar a ajuns la forma si infatisarea actuala abia in secolele XVII-XVIII. Lunga de aproape 300 de metri, aceasta strada pietruita este inima orasului, centrul sau spiritual si comercial. Aici se desfasoara toate evenimentele importante ale orasului, aici se plimba si isi dau intalnire turistii.

Citeste si:  Primiti cu Eurovisionul? (partea a II-a)

foto

Nu numai zidul exterior a adus orasul Dubrovnik sub protectia UNESCO, ci si cladirile sale care poarta amprenta vechilor stiluri arhitecturale: manastirea si biserica dominicana, construite in secolele XIV-XV, portalul nordic, construit in 1419, in stil romanic cu detalii gotice, palatul Sponza in stil gotic-renascentist, terminat in 1521. Trebuie amintita si biserica Sf. Vlaho (anii 1700, stil venetian-baroc), dedicata sfantului patron an orasului Dubrovnik.

In ciuda istoriei si a aspectului sau, Dubrovnik reuseste sa tina pasul cu vremea si sa ofere turistilor si alte atractii, mai moderne: sporturi acvatice, plaja (chiar sub zidurile orasului), piscine, terenuri de sport, concerte si festivaluri. Festivalul de vara din Dubrovnik are loc in lunile iulie si august, de 60 de ani. In peste 70 de locuri din oras, se sustin concerte, spectacole folclorice, spectacole de teatru, opera si dans.

2 Comentarii
  1. Ziaristi de duzina, documentati-va inainte sa asterneti ceva pe hartie/net. George Bernard Shaw a fost un dramaturg IRLANDEZ, s-a nascut la Dublin, nu era englez cum ati scris voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.