E ceva verde în Danemarca: Tivoli Gardens

Exista, poate, parerea ca Disneyland inseamna piatra de temelie a parcurilor de distractie. Eroare: Tivoli Gardens, parc de acest gen din Copenhaga, a fost inaugurat in 1843. Walt Disney avea sa se nasca peste 58 de ani si sa mai astepte ceva pana sa fie inventate spatiile populate de foarte nostimele sale personaje… O vom lua in ordine cronologica si vom vizita Tivoli Gardens.

Danemarca reprezinta cea mai veche monarhie a lumii, cel mai vestit exponent al ei fiind, fara doar si poate, printul Hamlet. Un personaj luat, precum Hamlet, din carti, e Mica Sirena, a carei statuie de bronz sta de starja portului, in Copenhaga. Ea are drept parinte un autohton, pe Hans Christian Andersen, povestitor venerat de danezii mari si mici. Si nu doar de danezi.

foto

Copenhaga se intinde pe doua insule din Marea Baltica. Oras de aproape aceeasi populatie cu a Bucurestiului, se numara printre cele mai scumpe capitale europene, performanta de care nici Bucuresti nu-i departe, si printre cele mai curate. Ehei, am vrea aici sa repetam afirmatia anterioara privind capitala noastra.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun la ce arte te pricepi!

Numai muzeele Copenhagai sunt in numar de cincizeci. Dintre ele, mentionam doar Rosenborg Slot, unde sunt expuse inclusiv bijuteriile Casei Regale. De la trecutul viking pana la arta contemporana, sunt multe de vazut in locurile special amenajate. Noi acordam, de acum, toata atentia gradinilor Tivoli, pentru ca avem lucruri deosebite de descris.

Ar fi pacat sa vizitati Tivoli Gardens ziua. Parcul e utilat cu 120.000 de becuri, si toate functioneaza, revarsandu-si lumina peste imensitatea de culori a florilor si arbustilor. Cand izbucnea intaiul razboi mondial, in 1914, in Tivoli a fost inaugurat Rutsjebanen, un carusel de lemn care a rezistat pana-n ziua de azi. E cel mai vechi din lume. Fratele sau, Himmelskibet, pus pe roate si pe roti in 2006, nu prea are cum sa fie cel mai batran. Se mandreste insa cu un alt superlativ la nivel mondial: cel mai inalt carusel.

Citeste si:  Trupa de teatru A$ prezinta spectacolul "Doctor fara voie"

foto

Cu 170 de ani în urmă, la inaugurare, Tivoli era un parc marcat de stilul Orientului in arhitectura. Avea inclusiv un bazar, pe langa teatru, sala de concerte, localuri si locuri de joaca pentru copii. Locurile retrase si romantice exista si azi, impletindu-se cu minunatiile tehnicii care-ti permit senzatii de nevisat in secolul XIX si cu locuri de manifestare artistica mai variate: balet, circ, spectacole de rock sau jazz. Teatrul de pantomima, construit in stil chinezesc, in aer liber, dateaza de 150 de ani.

Citeste si:  In asteptarea Elenei Udrea

foto

Mountain Track e cel mai vechi roller coaster, de lemn. Exact ca-n cazul caruselului, are drept frate bun un coaster deosebit de inalt, 40 de metri, pe nume Boomerang. In Castelul Valhalla stau monstrii la panda. In Gravity Tower sunteti invitati sa infrangeti forta de atractie a Terrei, de 9,81 metri pe secunda la patrat. The Golden Tower, The Odin Express, Spinning Top sunt alte atractii ale parcului, si nu le-am epuizat enumerarea.

foto

Din aprilie pana in septembrie, e deschis parcul. Pe urma hiberneaza, cu exceptia perioadei de sarbatori, cand in mod traditional gazduieste Piata de Craciun, cu palatal ei de clestar cu tot.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.