Echilibrul intre problemele personale si cele de serviciu

Teoria spune ca o femeie adevarata isi tine problemele personale acasa si nu le aduce cu ea la serviciu si invers. Teoria spune ca nervii, frustrarile si tensiunile acumulate la serviciu nu insotesc o femeie adevarata acasa si invers. Femeia adevarata este femeia care reuseste sa faca fata tuturor greutatilor, sociale, familiale, profesionale, cu zambetul pe buze si capul sus. Adevarul este insa, dincolo de teorie, ca femeia adevarata se confrunta cu probleme personale si profesionale adevarate, care lasa urme, care ii influenteaza actiunile, care o formeaza ca om. Fiecare isi gaseste metodele cele mai potrivite cu ajutorul carora le face fata intr-un stil personal cat mai eficient. Eficienta acestor metode se masoara in rata de succes pe care o obtinem atunci cand incercam sa separam cele doua feluri de probleme – personale si profesionale.

Ati auzit desigur despre mame care vin de la serviciu nervoase, frustrate, tensionate dupa o zi de munca lunga si obositoare. Acasa le asteapta o gospodarie plina de alte responsabilitati carora le face fata din obisnuinta si datorie, indiferent daca au dispozitia necesara sau nu. La serviciu fac fata muncii pentru ca asta le asigura salariul, pentru ca s-au obisnuit cu rolul lor profesional, stiu ce le asteapta in fiecare zi. La fel se intampla si acasa. In momentul in care apare ceva neprevazut insa, cum ar fi o cearta conjugala, pretentii ale copilului sa iasa in parc, sa ii cumpere ceva anume, sa ii faca ceva anume, criza izbucneste. Indiferent daca cererea copilului este justificata sau total deplasata, el este cel care ‘beneficiaza’ de toti nervii acumulati peste zi. Traumele lui sunt pe termen lung intrucat nu va reusi niciodata sa inteleaga de ce mama sa reactioneaza violent la copilariile sale. Traumele mamei sunt de asemenea pe termen lung, intrucat va constientiza ca nimic din criza creata nu ar fi existat daca ea pur si simplu ar fi reusit sa se relaxeze in drum spre casa, sa se liniteasca si sa astepte cu bucurie sa petreaca timp cu familia. Totul devine o datorie, o obisnuinta, pe scurt, o frustrare.

Citeste si:  Cresterea increderii in sine si dezvoltarea charismei

Ati auzit desigur despre femei care au familie si casa ‘grele’ sa zicem, probleme conjugale, probleme cu copii sau dimpotriva, prea multa singurate, datorii, etc. La serviciu le asteapta responsabilitati ce intr-o anumita perioada depasesc poate frecventa si importanta medie si care le streseaza cu atat mai mult. Reusesc cu greu sa faca fata profesional, dar se sufoca de greutatile familiale sau personale. Aduc in mod frecvent la locul de munca frustrarile acumulate acasa si ajung sa se rasteasca la colegi, subalterni sau chiar superiori, ajung sa delege cat se poate de multe din responsabilitati, sa neglijeze sarcinile de serviciu, etc. Aceste greseli au efecte serioase pe termen lung si nu pot sa aduca nimic bun, e clar. Dar mai serios decat acest efect este acela ca multe dintre femei ajung sa aiba probleme psihice cu potential real in cazul in care ajung in punctul limita in care nu mai fac fata celor doua categorii de probleme.

Citeste si:  Dans si vis

Un caz pe cat de special pe atat de complicat este cazul in care doi parteneri in viata personala sunt parteneri si in viata profesionala. Ma refer la un cuplu care lucreaza impreuna si care au si o relatie personala. In acest caz problemele personale / profesionale uneori se confunda si se complica unele pe altele pana la irecognoscibilitate. In cazul in care exista in cuplu probleme personale serioase, este aproape imposibil sa nu fie luate si la locul de munca si invers. Poate fi foarte dificil sa se lupte cu invidii profesionale de exemplu, invidii care se extind in conflicte si discutii pe aceasta tema si acasa. In acelasi timp, poate fi foarte dificil sa se lupte de exemplu cu o gelozie serioasa acasa, iar acest element sa disturbe echilibrul profesional recomandat fiecaruia dintre noi.

Citeste si:  Horoscopul dragostei in august 2012

Concluzia unei astfel de discutii poate sa constea intr-un singur element: echilibrul. Fiti echilibrate dragele mele, mentineti zambetul, starea de bine, relaxarea atat la serviciu cat si acasa. Nu faceti intotdeauna lucrurile din datorie, incercati sa faceti si alegeri personale. Alegeti sa aveti o cariera frumoasa fara sa sacrificati aspecte din viata personala. Incercati, invers, sa aveti o viata personala implinita si sa bifati si succese profesionale. Gasiti-va echilibrul vostru perfect si mentine-ti-l cu incredere.


3 Comentarii
  1. e usor de zis sa gasim echilibrul… cum il gasim e problema. foarte greu intri pe usa biroului lasind in pragul ei problemele personale la fel cum este foarte greu sa te deconectezi si sa fii relaxata cand intri in casa. din cpacate problemele dintr-o parte se rasfrang in calalta

  2. oamenii care aduc problemele laolalta si nu stiu sa separe sunt exact cei care dau vina pe oricine altcineva decat pe ei pentru necazuri, si asta deja nu mai are de-a face cu serviciu/acasa… e doar un mod de manifestare a frustrarii in exterior. eu va recomand activitate fizica gen fitness, tae bo, dans, pentru ca astea sunt singurele arme pe care le are omul modern pentru eliberarea frustrarii fara sa atace pe cei din jur la propriu

  3. da ce de trebuie sa fie totul echilibrat??? eu sunt pentru tipete si farse jucate celor de la serviciu… asa e mai distractiv pentru toata lumea. prea multa liniste strica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.