Echipa olimpica a Romaniei ar putea castiga pana la 11 medalii la Olimpiada – arata o analiza PwC

Echipa olimpica a Romaniei ar putea castiga pana la 11 medalii la Olimpiada de la Londra, arata raportul PwC Economic Briefing Paper: Modelling Olympic performance. Potrivit analizei, Romania ar putea castiga cu 3 medalii mai mult decat acum 4 ani la Beijing si s-ar putea clasa pe locul 19 in clasamentul general pe natiuni, in urma superputerilor sportive precum Statele Unite, China, Rusia si Germania, dar inaintea unor tari precum India, Polonia, Turcia si Argentina care au o populatie mai numeroasa si un Produs Intern Brut mai mare.

Avantajul terenului propriu ar putea juca un rol important in rezultatele sportivilor britanici, dar se estimeaza ca echipele Statelor Unite, Chinei si Rusiei vor domina si editia de anul acesta a Jocurilor Olimpice.

Aceasta este cea de-a patra analiza a PwC dedicata performantei la Jocurile Olimpice si a felului in care aceasta este influentata de factori precum traditia olimpica, forta economica si sprijinul statului pentru domeniul sportiv.

Alti factori avuti in vedere in cadrul analizei:

• Numarul populatiei
• Venitul mediu (masurat drept PIB per capita raportat la puterea de cumparare)
• Statutul de fosta tara comunista, stiut fiind ca statele din fostul bloc comunist acordau un sprijin semnificativ sporturilor olimpice si
• Statutul de tara gazda.

Citeste si:  Cariera de succes in recesiune

In general, numarul medaliilor castigate creste cand vine vorba de statele cu o populatie numeroasa si o forta economica semnificativa, dar cresterea nu este proportionala, a explicat autorul raportului, economistul sef al PwC Marea Britanie, John Hawksworth. David il poate invinge pe Goliat in arena olimpica, desi superputerile sportive precum Statele Unite, China si Rusia vor domina si pe mai departe clasamentul pe natiuni.

Iata cateva concluzii interesante ale studiului:

• Din moment ce nu mai este tara gazda, China va avea o sarcina dificila de a se pastra inaintea Statelor Unite in ceea ce priveste clasamentul pe medalii (asa cum a reusit la Beijing in privinta medaliilor de aur, dar nu si al numarului total de medalii castigate).
• Analiza PwC sugereaza ca echipa Marii Britanii ar putea castiga aproximativ 54 de medalii la aceasta editie, depasind performanta exceptionala obtinuta la Beijing cand delegatia Marii Britanii s-a intors acasa cu 47 de medalii. Aceasta performanta deosebita se va datora avantajului terenului propriu, care s-a dovedit semnificativ la toate editiile recente ale Olimpiadei, mai putin la cea din Atlanta din 1996.
Rusia va reusi sa obtina rezultate mai bune decat ar justifica-o forta sa economica, situandu-se pe locul 3 in clasamentul pe natiuni (aprox. 68 de medalii), insa isi va continua declinul in ceea ce priveste performanta sportiva comparativ cu perioada fostei URSS.
India va ramane o tara care obtine rezultate foarte modeste comparativ cu numarul populatiei si cu forta sa economica, analiza sugerand ca ar putea castiga 5-6 medalii la Jocurile Olimpice de la Londra. Explicatia sta in faptul ca sporturile populare in India (cum ar fi cricketul) nu sunt incluse printre probele olimpice, cu exceptia hocheiului pe iarba.
• Marile tari vest-europene Germania, Franta, Italia, Spania s iOlanda vor reusi probabil performante similare celor realizate la Olimpiada de la Beijing.
• Tarile care ar putea avea performante mai slabe decat la editiile anterioare sunt Australia (in declin fata de performantele de la Sydney), precum si cateva tari din fostul bloc sovietic, cum ar fi Ucraina si Belarus, in care se estompeaza treptat avantajele implicarii masive a statului in sustinerea sporturilor olimpice din perioada sovietica.
• In ceea ce priveste tarile care vor avea o performanta mai buna decat cea de la Beijing, acestea ar putea fi Japonia, Brazilia (care va fi si gazda urmatoarei editii a Jocurilor Olimpice de Vara), Romania si Turcia.

Citeste si:  Un look "delicious" la Papucei.ro

Despre raport:

Estimarile privind clasamentul pe natiunile la Olimpiada de la Londra in comparatie cu cel de la Olimpiada de la Beijing.

foto

2. Informatiile din acest comunicat de presa sunt preluate din raportul Economic Briefing Paper: Modelling Olympic performance realizat de PwC Marea Britanie.

Despre PwC:

Firmele din reteaua PwC ajuta organizatiile si indivizii sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 158 de tari cu aproape 169.000 de specialisti dedicati oferirii de servicii de calitate de audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.com/ro.

Citeste si:  Zodiile si viitorul

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica separata. Va rugam sa accesati pagina de internet www.pwc.com/structure pentru mai multe detalii.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.