fbpx

Eclipsa de soare – 1 august 2008

Eclipsele totale de soare au loc o data la unul sau doi ani, atunci cand Pamantul, Luna si Soarele se aliniaza, asa incat umbra Lunii care pe anumite regiuni ale Pamantului, ascunzand Soarele.

O eclipsa totala nu este vizibila din orice loc al Pamantului, ci numai din locurile pe care cade umbra Lunii. In medie, ar trebui sa astepti in jur de 375 de ani de la o eclipsa totala ca sa vezi inca una, din acelasi loc.

Ultima eclipsa totala de soare, care a acut loc pe 1 august, a fost una dintre eclipsele seriei Saros, fiind cea cu numarul 47 din 72. Seria Saros 126 dureaza 1280 de ani si cuprinde doar 10 eclipse totale – cea din 1 august a fost a opta. Prima dintre ele a fost in 1179 in apropierea Cercului Polar Sudic, iar ultima va avea loc in 2459, dincolo de Cercul Polar Nordic.

Citeste si:  Cum sa tii un discurs in public

Eclipsa din 1 august a inceput in Canada, la ora 9:24 UT, zona de totalitate (zona din care a fost vizibila eclipsa totala) fiind lata de 206 km. Eclipsa a durat 1 minut si jumatate.

Umbra Lunii s-a indreptat apoi catre nord-est, traversand Groenlanda la 9:30. La 10:10 umbra a atins partea continentala a Rusiei, cu o zona de totalitate de 232 km si o durata de 2 minute si jumatate.
Partea cea mai importanta a urmat la scurt timp dupa aceea, la 10:21 pe o zona de 236 km si cu o durata de 2 minute si 27 de secunde.

Citeste si:  Ziua Pacalelilor, in lume

Apoi umbra s-a indreptat catre sud-est, trecand prin Mongolia si atingand Kazakhstanul la 10:58 UT. Aici zona de totalitate a fost mai mare, de 252 km, dar durata eclipsei a fost mai mica, de numai 2 minute si 10 secunde.

Umbra Lunii s-a deplasat apoi pe granita dintre China si Mongolia, disparand in China la 11:18, dupa o eclipsa de 1 minut si 27 de secunde.

Din pacate, o mare parte a zonei de totalitate a traversat zone nelocuite si greu accesibile, dar europenii care au vrut sa vada cu ochiii lor un eveniment atat de rar au calatorit catre Novosibirsk, o localitate din Siberia aflata foarte aproape de centrul eclipsei.

Citeste si:  Situatia taxelor auto in 2009

Asiaticii au observat eclipsa de-a lungul granitei dintre China si Mongolia.

In Romania am avut parte de o eclipsa partiala, ca si nord-estul Canadei, mare parte din Europa, Asia si Orientul Mijlociu.

Umbra Lunii a intrat in Romania prin nord-vest, la ora 12:05 si a cuprins intreaga tara pana la 12:23. Magnitudinea maxima a fost atinsa in jurul orei 13:00 si a fost intre 13% si 29%. De aceea, cei care nu au ajuns la un observator astronomic si nu au avut filtre speciale nu au putut observa nimic deosebit.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.