fbpx

Editie record a Galei Premiilor Gopo

Cea de-a patra editie a Galei Premiilor Gopo, programata pe 29 martie 2010, va fi gazduita, in premiera, de una dintre cele mai spectaculoase sali din Romania – Palatul Parlamentului, Sala Unirii. Capatand dimensiuni fara precedent pentru o manifestare dedicata filmului autohton, competitia de la Gala Premiilor Gopo se anunta in 2010 mai stransa decat in oricare dintre anii trecuti.

12 lung metraje concureaza in acest an pentru statuetele Gopo realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu. Juriul care a decis nominalizarile Galei Premiilor Gopo 2010 a fost alcatuit din exploatantul Dana Bacanu (Noul Cinematograf al Regizorului Roman); criticii de film Viorica Bucur si Mihai Fulger; castigatorii Premiilor Gopo, Cristian Comeaga (producator – Restul e tacere – Gopo pentru Cel mai bun film la editia 2009) si Radu Muntean (Boogie – Gopo pentru Cel mai bun regizor in acelasi an); actrita si scenarista Mara Nicolescu. Lung metrajul de debut al lui Radu Jude, Cea mai fericita fata din lume, o co-productie Romania-Olanda, a adunat 11 nominalizari (inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Andreea Bosneag, Cel mai bun scenariu – Augustina Stanciu si Radu Jude). Filmul regizat de Corneliu Porumboiu, Politist, Adjectiv, concureaza la 10 categorii, printre care Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor intr-un rol principal – Dragos Bucur, Cel mai bun scenariu – Corneliu Porumboiu, Cea mai buna imagine – Marius Panduru).

Superproductia francezo-italiano-romano-belgiana regizata de Radu Mihaileanu, Concertul, una dintre favoritele Premiilor César din acest an, se numara, de asemenea, printre principalele candidate la Gopo: 8 nominalizari a adunat lung metrajul, printre categoriile la care concureaza acesta numarandu-se Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna scenografie – Cristian Niculescu. Katalin Varga (r. Peter Strickland, Romania – Ungaria – Marea Britanie, 2009), primul film romanesc premiat in competitia Festivalului de la Berlin dupa 13 ani, este nominalizat la 7 categorii (inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Hilda Péter, Cea mai buna imagine – Márk Györi). 6 nominalizari au adunat Amintiri din Epoca de Aur (r. Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu), lung metrajul scris si produs de Cristian Mungiu, si revelatia acestei editii a Premiilor, Cele ce plutesc, in regia lui Mircea Daneliuc, remarcat, printre altele, la categoriile Cel mai bun actor intr-un rol principal – Valentin Popescu, Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Olimpia Melinte si Cea mai buna scenografie – Mihai Dorobantu.

Dupa ce in 2008 a castigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurt metraj cu Valuri, Adrian Sitaru intra din nou in cursa, de data aceasta cu lung metrajul sau de debut, Pescuit sportiv, nominalizat la 4 categorii (Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj – Adrian Sitaru, Cel mai bun actor intr-un rol principal – Adrian Titieni si Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Maria Dinulescu). Acelasi numar de nominalizari a revenit filmului lui Andrei Gruzsniczki, Cealalta Irina, care candideaza la premii importante, printre care Cea mai buna imagine – Vivi Dragan Vasile si Cel mai bun actor intr-un rol principal – Andi Vasluianu. Calatoria lui Gruber (r. Radu Gabrea), de asemenea concurent la 4 categorii, le aduce primele nominalizari la Premiul Gopo lui Florin Piersic Jr. (Cel mai bun actor intr-un rol principal) si Dinu Tanase (Cea mai buna imagine).

Alte doua lung metraje de debut se regasesc pe lista nominalizatelor: Intalniri incrucisate (r. Anca Damian), la trei categorii, printre care Cel mai bun scenariu – Anca Damian; si Francesca (r. Bobby Paunescu), candidat la doua dintre premii – inclusiv pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Monica Barladeanu. Filmul regizat de Stere Gulea – Weekend cu mama – nominalizat la categoria Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura – Maria Andreescu si Domnica Sava – completeaza lista peliculelor care ar putea obtine premii in urma votului celor 400 de profesionisti activi din industria de film autohtona.

La categoria scurt metraj, peformerelor anului trecut – Nunta lui Oli (regia Tudor Jurgiu) si Renovare (regia Paul Negoescu) li s-au alaturat pe lista de nominalizari filmul lui Andrei Cohn, Inainte si dupa 22/12/1989 si o surpriza absoluta – animatia independenta produsa si regizata de Marius Pandele, Zgomot Alb, rasplatita cu Mentiunea Speciala pentru Cel mai bun film romanesc la editia din 2009 a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est.

Competitia pentru Cel mai bun documentar este de asemenea extrem de echilibrata, patru dintre cele mai discutate filme ale anului trecut concurand pentru statuetele Gopo: documentarele originale HBO Romania, Australia (r. Claudiu Mitcu) si Lumea vazuta de Ion B. (r. Alexander Nanau), dar si lung metrajele care au primit premii pentru filme romanesti la Festivalul de Film Documentar Astra, editia 2009: Drumul Pasarilor (r. Klára Trencsényi, Vlad Naumescu) si Copiii Uraniului (r. Iulian Ghervas si Adina Popescu).

Actritele Andreea Bosneag (Cea mai fericita fata din lume), Diana Cavallioti (Amintiri din Epoca de Aur si Intalniri incrucisate), Olimpia Melinte (Cele ce plutesc), si regizorii Claudiu Mitcu (Australia), si Tudor Cristian Jurgiu (Nunta lui Oli) sunt nominalizatii categoriei Tanara Speranta la editia a patra a Galei Premiilor Gopo.

Pentru categoria Cel mai bun film european, juriul alcatuit din criticii de film Dana Duma, Gloria Sauciuc, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbrava si Andrei Rus a nominalizat patru productii multi-premiate, prezentate pe ecranele romanesti in 2009: filmul lui Mateo Garrone premiat la Festivalul de Film de la Cannes in 2008, productia italiano-franceza Gomora / Gomorrah; lung-metrajul regizat de fratii Jean-Pierre si Luc Dardenne, Tacerea Lornei / Le Silence de Lorna (Franta-Belgia-Italia, 2008), distins cu Premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes; O poveste de Craciun / Un conte de Noel (r. Arnaud Desplechin, Franta, 2008), selectionat, de asemenea, in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes si Te iubesc de mult / Il y a longtemps que je t’aime (r. Philippe Claudel, Franta-Germania, 2008), castigator al Premiului César, al Premiului BAFTA si selectionat in competitia oficiala a Festivalului de la Berlin.

In cadrul Galei Premiilor Gopo, Premiului Publicului, acordat conform traditiei filmului romanesc cu cel mai mari mare numar de spectatori, revine in acest an peliculei Amintiri din Epoca de Aur – Partea I: Tovarasi, frumoasa e viata!, produsa de Mobra Films si distribuita de Voodoo Films, care a adus in salile de cinema 26. 520 de spectatori in perioada 25 septembrie – 31 decembrie 2009, conform datelor centralizate si puse la dispozitia organizatorilor de www.videofil.ro.

Citeste si:  "RencontreS" un spectacol recomandat de Dan Puric

Lista completa a nominalizarilor:

CEL MAI BUN FILM (LUNG METRAJ)

CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME (Romania-Olanda, 2009)
Producator: Ada Solomon (HiFilm, Circe Films)
Regia: Radu Jude

CONCERTUL (Franta-Italia-Romania-Belgia, 2009)
Producator: Alain Attal (Les Productions du Trésor, Oi Oi Oi, France 3 Cinéma, Castel Film)
Regia: Radu Mihaileanu

KATALIN VARGA (Romania-Ungaria-Marea Britanie, 2009)
Producatori: Peter Strickland, Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu (Libra Film, Hai Hui Entertainment)
Regia: Peter Strickland

POLITIST, ADJECTIV (Romania, 2009)
Producator: Corneliu Porumboiu (42 km film)
Regia: Corneliu Porumboiu

CEL MAI BUN REGIZOR (LUNG METRAJ)

ADRIAN SITARU
PESCUIT SPORTIV

CORNELIU PORUMBOIU
POLITIST, ADJECTIV

RADU JUDE
CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME

RADU MIHAILEANU
CONCERTUL

CEL MAI BUN SCENARIU DE LUNG METRAJ

ANCA DAMIAN
ÃŽNTALNIRI ÃŽNCRUCIÅžATE

AUGUSTINA STANCIU, RADU JUDE
CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME

CORNELIU PORUMBOIU
POLITIST, ADJECTIV

ILEANA MUNTEAN, MIRCEA STAICULESCU, ANDREI GRUZSNICZKI
CEALALTA IRINA

RADU MIHAILEANU, ALAIN-MICHEL BLANC
CONCERTUL

CEL MAI BUN ACTOR ÃŽNTR-UN ROL PRINCIPAL ÃŽNTR-UN FILM DE LUNG METRAJ

ADRIAN TITIENI
Pentru rolul MIHAI din filmul
PESCUIT SPORTIV

ANDI VASLUIANU
Pentru rolul AUREL JIANU din filmul
CEALALTA IRINA

DRAGOÅž BUCUR
Pentru rolul CRISTI din filmul
POLITIST, ADJECTIV

FLORIN PIERSIC JR.
Pentru rolul CURZIO MALAPARTE din filmul
CALATORIA LUI GRUBER

VALENTIN POPESCU
Pentru rolul AVRAM din filmul
CELE CE PLUTESC

CEA MAI BUNǍ ACTRITA ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL ÎNTR-UN FILM DE LUNG METRAJ

ANDREEA BOÅžNEAG
Pentru rolul DELIA FRATILA din filmul
CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME

HILDA PÉTER
Pentru rolul KATALIN VARGA din filmul
KATALIN VARGA

OLIMPIA MELINTE
Pentru rolul MAGDA din filmul
CELE CE PLUTESC

MARIA DINULESCU
Pentru rolul ANA-VIOLETA din filmul
PESCUIT SPORTIV

MONICA BARLADEANU
Pentru rolul FRANCESCA din filmul
FRANCESCA

CEL MAI BUN ACTOR ÃŽNTR-UN ROL SECUNDAR ÃŽNTR-UN FILM DE LUNG METRAJ

DORU ANA
Pentru rolul NICU din filmul
CEALALTA IRINA

RADU IACOBAN
Pentru rolul BUGHI din filmul
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR

TIBOR PÁLFY
Pentru rolul ANTAL BORLAN din filmul
KATALIN VARGA

VASILE MURARU
Pentru rolul DL. FRATILA din filmul
CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME

VLAD IVANOV
Pentru rolul ANGHELACHE din filmul
POLITIST, ADJECTIV

CEA MAI BUNA ACTRITA ÃŽNTR-UN ROL SECUNDAR ÃŽNTR-UN FILM DE LUNG METRAJ

DIANA CAVALLIOTI
Pentru rolul ANA din filmul
ÃŽNTALNIRI ÃŽNCRUCIÅžATE

LUMINITA GHEORGHIU
Pentru rolul ANA din filmul
FRANCESCA

TANIA POPA
Pentru rolul CAMELIA din filmul
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR

VIOLETA HARET-POPA
Pentru rolul DNA. FRATILA din filmul
CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME

CEA MAI BUNA MUZICA ORIGINALA (LUNG METRAJ)

ARMAND AMAR
CONCERTUL

HANNO HÖFER, LACO JIMI
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR

PESSI LEVANTO
ÃŽNTALNIRI ÃŽNCRUCIÅžATE

STEVEN STAPLETON, GEOFF COX
KATALIN VARGA

CEA MAI BUNA IMAGINE (LUNG METRAJ)

DAN ALEXANDRU
CELE CE PLUTESC

DINU TANASE
CALATORIA LUI GRUBER

MARIUS PANDURU
POLITIST, ADJECTIV

MÁRK GYÖRI
KATALIN VARGA

VIVI DRAGAN VASILE
CEALALTA IRINA

CEL MAI BUN MONTAJ (LUNG METRAJ)

ADRIAN SITARU
PESCUIT SPORTIV

CATALIN F. CRISTUTIU
CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME

LUDO TROCH
CONCERTUL

MÁTYÁS FEKETE
KATALIN VARGA

ROXANA SZEL
POLITIST, ADJECTIV

CEL MAI BUN SUNET (LUNG METRAJ)

CONSTANTIN FLEANCU
CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME

Citeste si:  Michael Jackson, dator vândut la fiul regelui din Bahrain

DANA BUNESCU, CRISTINEL ÅžIRLI
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR

GYÖRGI KOVÁCS, GÁBOR ERDÉLYI, TAMÁS SZÉKELY
KATALIN VARGA

SEBASTIAN ZSEMLYE, CHRIS MIKE SUGAR, ALEXANDRU DRAGOMIR
POLITIST, ADJECTIV

CEA MAI BUNA SCENOGRAFIE (LUNG METRAJ)

CEZARA ARMAÅžU, MIHAELA POENARU, DANA ISTRATE, SIMONA PADURETU
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR

CRISTIAN NICULESCU
CONCERTUL

FLORIN GABREA
CALATORIA LUI GRUBER

MIHAELA POENARU
POLITIST, ADJECTIV

MIHAI DOROBANTU
CELE CE PLUTESC

CELE MAI BUNE COSTUME (LUNG METRAJ)

AUGUSTINA STANCIU
CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME

GIORGIANA BOSTAN
POLITIST, ADJECTIV

SVETLANA MIHAILESCU
CALATORIA LUI GRUBER

VIORICA PETROVICI
CONCERTUL

CEL MAI BUN MACHIAJ ÅžI CEA MAI BUNA COAFURA (LUNG METRAJ)

MICHELLE CONSTANTINIDES, DANA BUSOIU, CATHERINE CRASSAC, ADELINA POPA
CONCERTUL

DANA ROÅžEANU
CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME

MARIA ANDREESCU, DOMNICA SAVA
WEEKEND CU MAMA

MARIA ANDREESCU, LIDIA IVANOV
CELE CE PLUTESC

CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR

AUSTRALIA (Romania, 2009)
Producatori: Carmen Harabagiu, Andrei Cretulescu, Aurelian Nica (HBO Romania)
Regia: Claudiu Mitcu

COPIII URANIULUI (Romania, 2009)
Producator: Tudor Giurgiu (Libra Film)
Regia: Iulian Ghervas, Adina Popescu

DRUMUL PASARILOR (Romania, 2009)
Producator: Tudor Giurgiu (Libra Film)
Regia: Klára Trencsényi, Vlad Naumescu

LUMEA VAZUTA DE ION B. (Romania, 2009)
Producatori: Carmen Harabagiu, Aurelian Nica, Andrei Cretulescu (HBO Romania, Alexander Nanau Production)
Regia: Alexander Nanau

CEL MAI BUN FILM DE SCURT METRAJ

ÃŽNAINTE ÅžI DUPA 22/12/1989 (Romania, 2009)
Producatori: Dan Cotoman, Giuliano Doman (Tandem Film)
Regia: Andrei Cohn

NUNTA LUI OLI (Romania, 2009)
Producator: Tudor Giurgiu (Libra Film)
Regia: Tudor Cristian Jurgiu

RENOVARE (Germania-Romania, 2009)
Producatori: David Lindner Leporda, Ada Solomon (Filmalee, HiFilm)
Regia: Paul Negoescu

ZGOMOT ALB (Romania, 2009)
Producator: Marius Pandele
Regia: Marius Pandele

PREMIUL “TANARA SPERANTA”

ANDREEA BOÅžNEAG
CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME

CLAUDIU MITCU
AUSTRALIA

DIANA CAVALLIOTI
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR, ÃŽNTALNIRI ÃŽNCRUCIÅžATE

OLIMPIA MELINTE
CELE CE PLUTESC

TUDOR CRISTIAN JURGIU
NUNTA LUI OLI

PREMIUL PUBLICULUI (PENTRU FILMUL ROMANESC CU CEL MAI MARE SUCCES LA BOX OFFICE ÃŽN 2009)

AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR: TOVARAŞI, FRUMOASA E VIATA! – 26, 520 bilete vandute
Producator: Cristian Mungiu (Mobra Films)
Distribuitor: Voodoo Films
Regia: Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu

CEL MAI BUN FILM EUROPEAN (DINTRE CELE DISTRIBUITE ÃŽN ROMANIA ÃŽN 2009)

GOMORA / GOMORRAH (Italia-Franta, 2008)
Regia: Mateo Garrone
Distribuitor: Independenta Film

O POVESTE DE CRACIUN / UN CONTE DE NOEL (Franta, 2008)
Regia: Arnaud Desplechin
Distribuitor: Independenta Film

TACEREA LORNEI / LE SILENCE DE LORNA (Franta-Belgia-Italia, 2008)
Regia: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Distribuitor: Independenta Film

TE IUBESC DE MULT / IL Y A LONGTEMPS QUE JE T’AIME (Franta-Germania, 2008)
Regia: Philippe Claudel
Distribuitor: New Films

La noutatile unei editii a Premiilor Gopo care se anunta a fi mai palpitanta si mai spectaculoasa decat toate cele de pana acum, se adauga prezenta masinii oficiale a Galei – Dacia Duster.

Gala Premiilor Gopo este organizata de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications si al Centrului National al Cinematografiei (CNC).
Sponsori: Dacia, Rin Grand Hotel
Un eveniment sustinut de: Cocor Media Channel, Carturesti, Institutul Francez din Bucuresti
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Tabu, HBO, Obserator Cultural, Cinemagia, Voxpublica, Hboclub.ro, Hotnews.ro, Metropotam.ro, Stilleto.ro, Radio Romania International, Radio Bucuresti, NewsIn Mobile.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.