Elena Gheorghe s-a calificat in finala concursului Eurovision

Reprezentanta României, Elena Gheorghe, care a participat, marÅ£i seara, cu piesa „The Balkan Girls” la prima semifinală a concursului Eurovision, desfăşurată la Moscova, s-a calificat în finala din 16 mai.

Celelalte nouă ţări care s-au calificat în finala din 16 mai sunt: Turcia, Suedia, Israel, Portugalia, Malta, Finlanda, Bosnia Herţegovina, Armenia şi Islanda.

Prezentatorii primei semifinale au fost Natalya Vodyanova, fotomodel renumit în întreaga lume şi Andrey Malakhov, unul dintre cei mai de succes prezentatori tv din Rusia la această oră. După evoluţiile celor 18 concurenţi, perioada de votare a fost de 15 minute, timp în care publicul s-a delectat cu un mix de cântece şi dansuri populare ruse interpretate de grupul Alexandrovna şi cu un recital al grupului TaTu.

Luni, pe scena Olympiysky Arena din Moscova au avut loc ultimele două repetiţii înainte de prima semifinală, ultima fiind cu public. Biletele pentru cele peste 16.000 de locuri din sală s-au epuizat, chiar dacă preţul a depăşit 400 de euro pentru semifinale şi 660 de euro pentru finală.

Citeste si:  Etape metodologice de proiectare

Ţările care de obicei dădeau voturi României la Eurovision, Spania, Moldova, Grecia şi Cipru, nu au putut vota la prima semifinală a concursului, din cauza regulamentului care prevede că au drept de vot doar telespectatorii din ţările participante în prima semifinală.

„Cred că această semifinală este cea mai grea dintre toate semifinalele Eurovision la care am participat până acum, pentru că marÅ£i nu au drept de vot ţările care de obicei ne dădeau voturi, Spania, Moldiva, Grecia ÅŸ Cipru”, a declarat Dan Manoliu, ÅŸeful delegaÅ£iei României.

Citeste si:  "Pozitia copilului" – record de spectatori si incasari pentru un film romanesc, la lansare

ÃŽn semifinală au putut vota numai telespectatorii din ţările participante la această semifinală – Muntenegru, Cehia, Belgia, Belarus, Suedia, Armenia, Andora, ElveÅ£ia, Turcia, Israel, Bulgaria, Islanda, Macedonia, România, Finlanda, Portugalia, Malta, Bosnia – HerÅ£egovina, la care se adaugă ÅŸi două ţări dintre cele cinci aflate direct în finală, Anglia ÅŸi Germania.

MarÅ£i, la casele internaÅ£ionale de pariuri, piesa care va reprezenta România nu este cotată printre favorite, fiind cotată cu a 21-a ÅŸansă (din 42 de melodii) la câştigarea concursului. Potrivit gamebookers.com, cota piesei „Balkan girls” este de 51 la 1, astfel că persoana care pariază, de pildă, 10 euro, pe această melodie va obÅ£ine un câştig net de 500 de euro. Favorită la locul I este piesa ce va reprezenta Norvegia, a cărei cotă este de 2,5 la 1.

Citeste si:  Horoscopul lunii aprilie

Elena Gheorghe a susţinut, pe 4 mai, prima repetiţie la Moscova, oraşul care va găzdui evenimentul după ce, anul trecut, concursul a fost câştigat de rusul Dima Bilan.

Cea de a doua semifinală va avea loc pe 14 mai, iar marea finală, transmisă în direct în toată Europa, se va desfăşura pe 16 mai. Semifinalele şi finala Eurovision vor fi transmise în direct de TVR 1 şi TVR Internaţional. În afara ţărilor europene, concursul este difuzat şi în Australia, Asia, Africa de Sud şi America.

ÃŽn finala concursului vor fi prezente 25 de melodii.

Cea mai bună performanţă a României la Eurovision a fost locul al treilea, obÅ£inut de LuminiÅ£a Anghel & Sistem în anul 2005, cu piesa „Let me try”.

Foto: AgerPress.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.