Elie Wiesel il critica pe Papa pentru reabilitarea episcopului negationist

Papa Benedict al XVI-lea a iertat „cel mai vulgar aspect al antisemitismului” reabilitând un episcop tradiÅ£ionalist care negase amploarea Holocaustului, a declarat Elie Wiesel, supravieÅ£uitor al lagărelor naziste ÅŸi laureat al premiului Nobel pentru pace, relatează Reuters.

ÃŽntr-un interviu pentru Reuters, Wiesel – născut în România – a mai spus că este imposibil ca Vaticanul să nu fi cunoscut trecutul respectivului episcop ÅŸi că probabil a acÅ£ionat astfel „intenÅ£ionat”.

„Oare ce crede Papa că am simÅ£it când a făcut aÅŸa ceva? Acest episcop care a negat existenÅ£a Holocaustului – fireÅŸte, în ziua de azi negarea Holocaustului este cel mai vulgar aspect al antisemitismului – ÅŸi acum ÅŸi ca Papa să meargă atât de departe ÅŸi să facă ce a făcut, ÅŸtiind ceea ce ÅŸtie, este absolut deranjant”, a subliniat Wiesel.

Citeste si:  Editie record a Galei Premiilor Gopo

„Rezultatul acestei acÅ£iuni este foarte simplu: să-i oferi încredere unui om care a negat Holocaustul înseamnă că sensibilitatea faţă de noi, evreii, nu este cum ar trebui”, a subliniat Wiesel.

Richard Williamson, originar din Marea Britanie, unul dintre cei patru episcopi pentru care excomunicarea a fost ridicată sâmbătă, a făcut mai multe declaraţii controversate, negând amploarea reală a Holocaustului, aşa cum este ea acceptată de istorici.

Williamson a spus: „Cred că nu au existat camere de gazare” ÅŸi că doar pană la 300.000 de evrei au murit în lagărele naziste, în loc de ÅŸase milioane.

Comentariile sale au provocat indignare în rândul liderilor cultului mozaic şi catolicilor progresişti, dintre care mulţi au spus că ele aruncă o umbră asupra celor peste 50 de ani de dialog între creştini şi evrei.

Citeste si:  Insulele grecesti V - THASSOS

„Este păcat, pentru că relaÅ£iile dintre catolici ÅŸi evrei nu fuseseră niciodată atât de bune, graÅ£ie Papei Ioan al XXIII-lea ÅŸi Papei Ioan Paul al II-lea”, a explicat Wiesel.

ÃŽntrebat dacă el crede că este posibil ca Vaticanul să nu fi ÅŸtiut că Williamson a negat amploarea Holocaustului, Wiesel, care a supravieÅ£uit lagărului Auschwitz, a spus: „O, nu! Biserica ÅŸtie ce a făcut, mai ales ca Papa să-l reprimească la acel nivel pe acest om, ÅŸtiau ce fac. Au făcut acest lucru intenÅ£ionat. Nu ÅŸtiu care a fost intenÅ£ia”.

Wiesel a mai spus că nu poate oferi Vaticanului sfaturi despre cum poate reface relaÅ£iile cu evreii, dar a spus că ceva trebuie făcut. „Vaticanul a creat o situaÅ£ie. El trebuie să o rezolve. AÅŸa cum este acum, este o situaÅ£ie foarte tristă. Este ceva neaÅŸteptat, pentru că aveam speranÅ£e mari de la relaÅ£iile dintre evrei ÅŸi catolici, pentru că ele au fost atît de bune datorită celor doi Suverani Pontifi ÅŸi acum este invers”, a declarat Wiesel.

Citeste si:  "Gradina de Vara" in Parcul Herastrau: 14-17 mai

ÃŽntrebat ce semnificaÅ£ie are pentru el, supravieÅ£uitor al lagărelor, această controversă, el a spus: „Este ÅŸocant, simt o imensă tristeÅ£e”.

Marţi, superiorul lui Williamson din mişcarea tradiţionalistă i-a cerut public scuze Papei şi a spus că Williamson a primit sancţiuni disciplinare şi că i s-a ordonat să nu mai facă declaraţii pe chestiuni politice sau istorice.


Un comentariu
  1. Noul Papa mi-e din ce in mai antipatic. Cum sa reabiliteze un astfel de personaj care a negat existenta Holocaustului?
    Cum e posibil s-o negam?
    Regret suferinta putinilor supravietuitori care trebuie sa fie martori la asa ceva.
    Rusine, biserica catolica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.