Estonia, crucisatorul tarilor baltice

La fotbal, Romania a invins Estonia, intr-un meci de calificare la mondiale. O fi asta de ajuns sa ne consideram superiori estonilor? Populatia intregii Estonii e sub cea a capitalei Romaniei, 1,4 milioane. Doar ca nivelul lor de trai e sensibil peste al nostru si continua sa creasca. De la inceputul acestui an, 2013, transportul public in capitala Tallinn a devenit gratuit. Tallinn e cel mai mare oras din lume care ofera aceasta facilitate si cu siguranta ca, si daca te deplasezi pe jos pe strazile lui, iei in picioare mai putine balti decat in Bucuresti, desi nu Bucurestiul se afla intr-o tara baltica. Estonia e prima tara din lume care a folosit votul online, la ultimele alegeri locale, si va proceda la fel si la alegerile parlamentare. Turismul electoral e cam exclus, mai toti estonienii utilizeaza computere, iar in Estonia exista si internet public gratuit. N-o sa mergem in excursie pe tarmul Marii Baltice ca sa votam, ne-am gandit doar ca informatiile acestea sunt graitoare inclusiv pentru turisti. Si sa vedem, din punctul lor de interes, felul in care se prezinta destinatia aceasta.

Citeste si:  Amintiri din Epoca de Aur deschide TIFF 2009

Vecinii terestri ai Estoniei sunt Letonia in sud si Rusia in est. Finlanda e la o zvarlitura de bat, despartindu-le Golful Finic, si-n rest – Marea Baltica. Lungimea tarmului estonian are 3.800 km, la ea contribuind perimetrele puzderiei de insule si insulite care tin de Estonia, cam 1.500. E clar ca, daca ne-am propus sa exploram tarmurile, nu ne ajunge un concediu, trebuie sa depunem cerere de concediere.

Marea a fost dintotdeauna principala sursa de trai pentru popoarele baltice. Pe langa pescuit si comert, in ziua de azi Marea Baltica le ofera estonienilor posibilitatea sa faca bani din turism. Relieful si vegetatia de coasta se prezinta foarte pestrit. Populatia e putin densa la malul marii, iar natura se desfasoara cum vrea ea. Gasim aici plaje de nisip; vara, temperatura marii depaseste 20 de grade Celsius, iar turistii gasesc amenajarile necesare unui sejur pe litoral. La sporturile nautice, cu un plus de pitoresc vin scufundarile. Echipamentul necesar si personalul ajutator stau la dispozitia amatorilor.

Citeste si:  Croatia

Asezata la intersectia rutelor maritime intre Rusia, Scandinavia si Europa continentala, Estonia a facut cu ochiul cuceritorilor. Urme ale confruntarilor navale se gasesc si acum: epave pe fundul marii, gata sa primeasca, pe cat de ospitalier pot, turistii-scafandri. Mai avem pe coasta Estoniei stanci, stufaris si sol noroios. Dintre insule, doar vreo zece sunt locuite de oameni; celelalte – de pasari. Aici e raiul pasaresc pe pamant sau, in fine, pe mare. Evident, excursiile la insule, cu feriboturile, sunt in programul turistic.
Cateva repere turistice din Estonia bazate pe cadrul oferit de natura:
Matsalu National Park e o desfatare pentru cei pasionati de viata pasarilor. Aici poposesc sumedenie de pasari de apa, e loc recunoscut in Europa, printre cele mai mari de acest gen. Exista observatoare pentru pasari, le privesti fara sa le perturbi viata.

foto

foto

Craterul meteoritului Kaali din Saaremaa exista de 5000-7000 de ani, doar Muzeul Meteoritului e de data mai recenta. Moartea si renasterea Soarelui din miturile baltice se bazeaza pe Kaali.

Vilsandi National Park contine si specii rare de foci, cum ar fi foca gri, si de plante. Doar orhideele prezinta 30 de soiuri.

Citeste si:  Horoscopul celtic - partea I

Adventure Park Otepaa iti propune alpinism, sarituri cu schiurile si alte activitati, inclusiv amuzante, intr-un decor natural remarcabil.

Nu trebuie ratata nici capitala, Tallinn. Pe tarmul Golfului Finic, la doar 80 km de o alta capitala, Helsinki, Tallinn are 500.000 de locuitori, dintre care cam o treime sunt rusi. Atestat in secolul XI, orasul a apartinut Ordinului Teutonic, Danemarcei, Suediei, Rusiei, apoi, din 1918 pana in 1940, Estoniei. Pe urma URSS-ului, un piculet Germaniei si iarasi URSS-ului. Din 1991, Tallinn e capitala Estoniei si Estonia e stat independent, primul din ex-URSS intrat in Uniunea Europeana.

foto

Orasul medieval Tallinn e unul dintre cele mai bine conservate din vechea Liga Hanseatica. In rest, galerii, muzee, mall-uri, cafenele si restaurante prietenoase. Neaflandu-ne intr-o metropola, distantele din oras nu sunt mari, traficul decurge omeneste. Ca moneda, estonienii folosesc euro, iar ca limba, estoniana. Seamana cu finlandeza. Daca nici pe asta n-o stiti, sigur va descurcati in rusa.

foto


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.