Evenimente care au schimbat lumea

Astazi facem o calatorie virtuala nu in spatiu, ci in timp. Momentele care au schimbat istoria si inventiile fara de care nu ne mai putem imagina viata sunt foarte multe. Am ales doar cateva dintre cele mai importante.

Inventarea rotii – anul 3200 I. Chr.

Astazi, roata pare un obiect banal, insa este probabil cea mai importanta inventie mecanica a tuturor timpurilor. Aproape orice masinarie, mai simpla sau mai complicata, inventata de atunci si pana astazi, foloseste roata, in diferite forme. E greu de imaginat cum ar fi aratat mijloacele de transport fara acest accesoriu. Se pare ca prima roata folosita vreodata a facut parte dintr-un car mesopotamian.

Conciliul de la Nicea – anul 325

Constantin, primul imparat roman crestin, a fost cel care a strans pentru prima data la un loc toti episcopii crestini. Primul conciliu ecumenic din istoria bisericii a pus bazele religiei crestine, asa cum o stim astazi.

Citeste si:  Observatorul Cultural i-a premiat pe Norman Manea, Eugen Negrici, Livius Ciocarlie si Ion Iovan

Inventarea prafului de pusca – anul 850

Chinezii cautau un elixir care sa prelungeasca viata cand au descoperit un praf care a scurtat viata multora. Inventia alchimistilor chinezi a stat la baza tuturor armelor create de atunci si pana acum. Razboaiele ar arata cu totul altfel daca nu ar exista praful de pusca.

Abolitionismul – secolul XIX

Marea Britanie a interzis comertul cu sclavi in coloniile sale in 1807. Au urmat legi asemanatoare in Statele Unite, Franta si coloniile sale, Indiile de Vest. Chiar daca fenomenul sclavagismului nu a luat sfarsit chiar atunci, aceste hotarari au pus bazele abolitionismului, miscarea care a dus, intr-un final, la eliberararea sclavilor. Asa se face ca astazi toti ne nastem liberi.

Calatoria lui Darwin in Galapagos – anul 1831

Intalnirea lui Darwin cu fauna endemica din insulele Galapagos a insemnat primul pas in teoria lui despre originea speciilor. Cartea care explica pe larg teoriile lui Darwin a schimbat radical viziunea asupra aparitiei oamenilor pe Pamant.

Citeste si:  YARD SALE® de octombrie

Revolutia industriala – secolul XVIII – XIX

Revolutia industriala a a adus schimbari importante in multe ramuri ale industriei si tehnicii, avand efecte importante asupra vietii socio-economice si culturale. In aceasta perioada, s-au inventat motorul cu aburi, apoi cel diesel, telegraful, masina de cusut, telefonul si multe alte obiecte si tehnici fara de care nu ne-am putea imagina viata.

Primul avion – anul 1903

Fratii Orville si Wilbur Wright, americani din Carolina de Nord, au construit in 1903, primul aparat de zbor mai greu decat aerul. „Calatoria” lor nu a durat decat 12 secunde, insa a pus bazele aviatiei moderne. Importanta a fost si inventia lui Traian Vuia, din 1906, care a construit primul aparat de zbor ce s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii (fata de al fratilor Wright, care a fost catapultat).

Citeste si:  Zonele erogene ale zodiilor

Discursul lui Martin Luther King – anul 1963

Visul lui Martin Luther King, „povestit” in discursul de la Washington, a insemnat inceputul sfarsitului pentru segregarea rasiala din Statele Unite si din lume.

Prima fertilizare in vitro – anul 1978

Desi tratamentele pentru fertilizare existau deja si s-au dezvoltat in continuare pana astazi, nasterea lui Louise Joy Brown, primul copil „facut in eprubeta”, a reprezentat momentul de cotitura pentru aceasta ramura a medicinei. Prima fertilizare in vitro a pus bazele embriologiei moderne si a dat sperante cuplurilor infertile din intreaga lume.

Inventarea internetului – anul 1991

World Wide Web-ul, inventat de Tim Berners-Lee, a transformat pentru totdeauna domeniul comunicatiilor si a intrat in viata majoritatii oamenilor. Cine isi mai poate imagina viata fara internet?


7 Comentarii
 1. cifrele romane

  penicilina

  bomba atomica

  becul

  cele 10 porunci

  hartia

  imblanzirea cailor si-a orataniilor…, da si a barbatilor!

 2. arderea sutienelor

  prezervativul

  masina de spalat automatica

  scutecul de unica folosinta (1950, Marion Donovan )

  banii

  kalasnikov-ul

  berea / alcoolul

  sticla

  tigarile

  drogurile

  Post-it-ul

 3. Va dati seama ca lista este f.f.lunga!
  Dar, sa fim seriosi, post-it-ul? nu poti trai fara post-it? Sau fara scutece de unica folosinta?

 4. naylonul

  sacosa

  hartia igienica

  codul de bare

  site-uri matrimoniale

  pantofii sport

  banii electronici

  bateria

  haoleo, abia acum citi titlul mai bine, zice acolo evenimente nu inventii, bre
  voi sunteti de vina ca scrieti cu litere mici, na!.

 5. Ma gandeam ca o sa aminteasca cineva de tipar, nu de post-it sau site-urile de matrimoniale.
  Chiar asa, ce-ar fi fost lumea fara hi5?

 6. fertilizarea in vitro

  cele doua razboaiele mondiale

  caderea comunismului

  prohibitia americana

  legalizarea avortului

  tratatul de la Masstricht

  primii pasi facuti de om pe luna

  dreptul la vot acordat femeilor

 7. abolirea apartheidului

  infiintarea statului Israel

  uciderea lui JFK

  holocaustul

  11 septembrie

  ok, cu post-it-ul am exagerat.

  Ada, daca desconsideri inventia pampersilor ca nefiind vitala, inseamna ca nu esti femeie (nu mai zic de derivatul lor tampoanele feminine)
  mai vb dupa ce o sa ai un copil si le vei intelege valoarea. toci pe luna lejer si cu zambetul pe buze cateva baxuri, deci implicit in jur de cateva sute ron, fara sa regreti o secunda, ci fericita ca exista.

  na, ca de la apartheid, am ajuns la tampoane si pampersi, dar in fond de ce nu, doar suntem femei, se accepta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.